• Erica80

    Era bästa tårtbottnar

    Jag startade en tråd häromdagen om tårtfyllningar och får massa bra tips och recept..
    Bästa tråden jag nånsin skapat.. Skrattande

    Nu kommer nästa..

    Till alla dessa grymma tårtfyllningar så måste det ju finnas bottnar.. Jag menar något roligare än sockekaks-bottnar som finns att köpa i affären..

    Kom med era bästa recept och tips!!

    Mitt tips är som i förra tråden Red velvet cake (röd sammetstårta).. Älskar både kakan och fyllningen, men man kan ju inte alltid bjuda på samma.. Måste ju variera mig lite, därav tråden..

    Här är en länk till fyllningstråden: www.familjeliv.se/Forum-22-414/m64583635.html


  • Svar på tråden Era bästa tårtbottnar
  • Ankmor

    Först in då...

    Detta är mitt favoritrecept på tårtbotten.

    Sockerkaka till tårtbotten
    (fått receptet av Paula på Tårtdecor i Kungälv)
    Lämplig sats till en form som mäter ca 22cmø Kan frysas i 3 månader.

    obs
    vispskålen skall vara absolut torr och ren! obs
    4 ägg
    1½ dl socker
    1dl vetemjöl (kan bytas ut mot glutenfritt mjöl)
    1¼ dl potatismjöl
    2 tsk vaniljsocker
    Skilj äggvitan helt fri från gulan, spara gulan.
    Vispa vitorna fasta och vita.
    Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
    Äggvitan skall nu vara så fast att man kan vända bunken uppochner utan att den faller ur.
    Tillsätt äggulorna en och en och vispa ytterligare 3-4 minuter.
    Blanda mjölsorterna som sedan siktas ner, lite i taget i äggblandningen.
    Rör mycket försiktigt (vispa inte) så att smeten inte förlorar sin volym.

    Häll över i en smord form och grädda i ugn 35-40 minuter i ca 175°.
    Öppna inte luckan!
    Låt den färdiggräddade tårtbotten stå några minuter innan den lossas ur formen.    

  • SockerStinn
    4 st ägg 2 dl socker 1 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver

    Glutenfritt? Byt bara ut vetemjölet mot majsstärkelse. Tårtbottnen blir lite känsligare då (svårare att dela utan att det bryts och smular aningens mer och blir snabbt torr om man inte fyller eller fryser in genast. Smakmässigt märks dock ingen skillnad alls.


    Så här: 


    Äggen ska helst vara rumsvarma. Har man inte planerat så väl kan man lägga dem i ljummet vatten en stund.


    Vispa upp äggen och tillsätt sedan sockret långsamt under omrörning. Vispa kraftigt i 10 minuter.


    Värm under tiden ugnen till 160°C och klä springformen med bakplåtspapper samt smörj och bröa. Jag föredrar potatismjöl eller mannagryn när jag bakar tårta, ströbröd ger en krispigare kant som passar bättre till mjuka kakor.


    Vänd försigtigt ner torrvarorna och rör om tills det blandats väl och är klumpfritt.


    Grädda i 160°C i ca 45 minuter långt ner i ugnen. Känn efter med provsticka – bottnen är klar när stickan kommer ut torr.


    Ta bottnen ur formen när den svalnat helt.

  • SockerStinn

    100 g smör


    2 dl mjölk


    4 st ägg, rumsvarma


    4 dl strösocker


    5 dl vetemjöl


    1 dl kakao


    4 tsk bakpulver


    Smält smöret i mjölken på spisen.


    Vispa ägg och socker vitt och fluffigt (ca 10 min)


    Blanda torrvarorna.


    Rör ner smörblandningen i ägg-vispetr.


    Sikta sedan ner torrvarorna och blanda väl men försiktigt.


    Grädda i 175ºC långt ner i ugn i 35-50 min.

Svar på tråden Era bästa tårtbottnar