• toblerone1213

    Åka hiss själv för en 4åring?

    Hej!

    Igår ville vår son (drygt 4år), åka hiss själv. Vi bor i ett höghus, och hans mamma tyckte det var ok att han skulle åka hissen själv 5 våningar till bottenvåningen där jag skulle möta honom.

    Vill nu ha lite synpunkter på vad just du tycker om detta, eftersom vi hade olika syn på hissåkandet.

     

  • Svar på tråden Åka hiss själv för en 4åring?
  • dianmant76

    Jag skulle ALDRIG låta ett litet barn åka hiss själv. Nu händer det inte jätte ofta att en hiss stannar, men tänk om den gör det just en dag när er son åker. 
    Men som sagt det är min personliga åsikt =)

     

  • cloudberry79

    Ja, jag har låtit min fyraåring prova åka hiss själv, mellan första och andra våningen i min farmors hus. Jag låter honom också gå ner för trappan själv när vi ska till dagis på morgonen. Går man omkring och tänker på vad som KAN hända hela tiden så kommer ju barnen aldrig att lära sig göra något själva! Jag tycker man ska uppmuntra viss självständighet som barnen är redo för, medan vissa andra saker får vänta. (Vår fyraåring tycker till exempel att han inte behöver åka med oss och handla, men han har ju inte riktigt koll på hur lång tid det tar och vi tycker verkligen inte att han klarar sig själv i över en timme).


    Sur, grinig och på smällen.
  • hymafr

    Tycker det är helt ok så länge som det väntar någon på barnet där hissen stannar. Samt att han inte kan ändra under färden och därmed kliva av på en annan våning.
    Att hissen skulle stanna är väl ändå rätt osannolikt såvida ni inte bor i en fastighet med en hiss som stannar titt som tätt. 

  • Mynta

    Nä, vi bor i ett 10 våningar högt hus med vår 4-åring och han får inte åka hiss själv. Anledning till det är att om någon trycker på någon knapp (alltså utanför hissen, på sin egen våning) så ändrar hissen hux flux rutt och plockar upp/släpper av folk där det behövs.

  • JETS

    Jag tycker man ska se det såhär. Just hissar går väldigt ofta sönder (Ja, jag jobbar med att ta emot felanmälningar på dem) Är det dessutom på jourtid alltså efter ordinarie arbetstid så har inte alltid hissföretagen så mycket bemanning men väldigt stora områden att täcka upp. (Ja, man kan ringa brandkåren MEN jag personligen är inte av åssikten att de ska utnyttjas för ensamma barn i hissar som fastnat)

    Alltså, tycker man att sitt barn är tillräckligt stort för att klara av att sitta ensam i en hiss i en timma eller två så kan de åka själva i annat fall skulle jag be dem att ta trapporna alternativt åka med dem.

    Mina barn är 8 och 7 år och får INTE åka hiss själva. När vi bodde i lägenhet ställde de in cykeln i hissen på vårat våningsplan tryckte på knappen och tog själva trapporna.

    Alla gör som de vill men jag har nog hört om för många barn som fastnat i hissar för att tycka att det är okej.

  • toblerone1213

    Tack alla för era inlägg i tråden, jag ville skriva av mig och samtidigt få några andra vuxnas synpunkter.  

  • hellokill3r

    Oj. Får era fyraåringar inte vara ute själv och leka heller? Min får åka hiss själv om nu situationen skulle uppstå. Han får också leka utomhus med sina kompisar utan mig. Man kan inte vara en sån stor trygghetsnarkoman att barnet inte ens får ÅKA HISS. Har aldrig ens tänkt tanken att det inte skulle vara okej.

  • Boel1

     Nej, min fyraåring skulle kunna tänkas trycka på alla knappar, i hissen, och vad skulle hända då? Han kanske går av på en annan våning, eller så stannar hissen. Nu bor vi i hus, så det är inte aktuellt, men jag skulle inte låta honom åka själv om det var jag. 
     Risken finns också att han skulle känna med handen på dörren och kunna klämma sig under färden. En fyraåring är för liten för att kunna hindra sina impulser! En klok och förståndig 6-åring kanske jag skulle låta åka själv, efter att ha åkt med många gånger och försäkrat mig om att h*n kunde tänka på allt.
     Min fyraåring får vara ute och leka själv, men vi bor som sagt i hus på landet.  Tror inte att han skulle få det om vi bodde i höghus mitt inne i stan!

Svar på tråden Åka hiss själv för en 4åring?