• Christian D

    Frukostmat utan socker

    Vad finns det för alternativ till frukostmat med så lite socker som möjligt i, till en 1,5-åring? Gröt och välling innehåller ju löjligt mycket socker (20-30%).

    Jag har provat med kokt ägg flera gånger, men det vägrar hon stoppa i munnen.

  • Svar på tråden Frukostmat utan socker
  • Barbabok

    Koka havregrynsgröt, där finns inga sockermängder att tala om. Även andra gryner om havren är för klumpig eller mixa grynen först.

  • Mumin80

    Jag tycker väl inte att man behöver vara så hysteriskt sockerfixerad i den åldern. Och det är också bra att tänka på att dom små magarna inte nödvändigtvis klarar av så himla mycket fibrer, det ska inte vara alltför svårsmält. 

    Med det sagt så kommer här några tips på hur vår dotters frukost kan se ut (2,5 år nu, men frukosten har väl varit sig lik sedan ettårsåldern):

    Kokt ägg/stekt ägg/äggröra (men vår dotter är ägg-fanatiker...). Ibland får hon lite bacon till också, om vi äter det. 
    Naturell yoghurt (vi brukar variera, ibland får hon vanlig arla krav mild naturell yoghurt, ibland får hon vanilj-varianten).
    Flingor (rågfras, havrefras, frebaco har ett frukosthjärtan med äpple/kanel, frukostringar med hallon/jordgubb, havrekuddar med blåbär, alla med ganska låg mängd socker). 
    Vi brukar servera flingorna skilt från yoghurten, eftersom hon ofta föredrar att plocka i sig flingorna för sig och äta yoghurten för sig.
    Färsk frukt, t.ex. banan, appelsin, äpple, päron...
    Macka med pålägg (man får läsa lite på ingrediensförteckningarna för att hitta bröd utan alltför mycket socker).
    Dotter brukar också få ett litet glas juice, ca. 0,5dl, men man kan ju lika gärna ge mjölk eller vatten. Dottern gillar faktiskt också te, det kan man ju testa att ge. 

    Eftersom jag har haft graviditetsdiabetes med båda döttrarna (den yngre föddes i februari), och har en mamma med typ 2-diabetes, så har jag varit tvungen att kolla sockerinnehåll i många produkter för min egen skull. Men eftersom dottern äter vad vi äter i princip, så blir det ju inte så mycket socker för henne heller. Men som sagt, tänk på att inte överdriva med fibrer t.ex. heller. En skicka vanligt vitt rostbröd behöver inte vara fel för ett litet barn. 

  • Miss Obsessive

    Naturell yoghurt, frukt, grönsaksstavar, smörgås, leverpastej, skinka, stekt ägg, äggröra, omelett, avokadotärningar, keso, smoothie.. 

     

  • Helle333
    Christian D skrev 2012-05-15 07:33:37 följande:
    Vad finns det för alternativ till frukostmat med så lite socker som möjligt i, till en 1,5-åring? Gröt och välling innehåller ju löjligt mycket socker (20-30%).

    Jag har provat med kokt ägg flera gånger, men det vägrar hon stoppa i munnen.
    Jag äter frebacos osötade flingor/havreringar/hjärtan med äpple och kanel. till det ICA solhavre naturell (är mjölkallergiker, givetvis går det att byta ut havredrycken mot vanlig komjölk)

    Egengjord havregrynsgröt. Osötad gröt och välling.... kokt/stekt ägg
  • Coruscant

    När det gäller sockerintag är det okej med 30-40% socker. Om det däremot kommer upp i 60-70% så kan man börja tala om "sockerdiet". Så sockret i vällingen är okej!

  • Pickeli

    Du ska undvika tillsatt socker, de socker som är naturligt i välling eller i gröt behöver du inte bekymra dig över.


    Google it!
  • Tallen

    Äggröra med lite riven ost och hackad skinka funkar här hemma, 17 månader gammalt barn

  • Mumin80

    Vanliga cornflakes med mjölk är ju inte särskilt sockrigt heller, då kan du ju själv bestämma hur mycket sylt du vill ha i (om någon). Överlag så brukar det vara ganska populärt (och okladdigt ) att mumsa själv på olika flingor, med mjölk/yoghurt brevid. 

  • Allrona

    Turkisk yougurt med bär och hemgjord müsli
    Kokt ägg
    Äggröra
    Hembakt bröd med gott pålägg
    avokado, gurka, paprika
    Tonfisröra med ägg
    Makrill
    Gröt med mosade bär eller banan

Svar på tråden Frukostmat utan socker