• Mörksuggan

    Vill ha tips på bra recept på hemmagjord gröt till barn

    Har tänkt att börja introducera gröt till minsta tjejen som är 4månader. Övriga smakisar tänkte jag vänta med tills 6månader.
    Har ni några bra recept på hemmagjord gröt?

    Funderar på om man skulle kunna smula i lite lite smörgåsrån också för att introducera gluten när jag fortfarande ammar. Vad tror ni om det?  
     

  • Svar på tråden Vill ha tips på bra recept på hemmagjord gröt till barn
  • Khaleesi

    Smulade smörgåsrån lät onödigt. Vanlig havregrynsgröt ät bäst. Smula sönder havregrynen i en mortel eller med fingrarna så att det blir en fin gröt.

    1 msk smulade havregryn
    2 msk vatten

    Mikra i en knapp minut, och du har en näringsrik och enkel gröt till barnet. Smaksätt med lite fruktpuré om du vill lyxa till det.

    Vill man så kan man förbereda en hel burk med smulade gryn, så har man förenklat processen lite.


    Dagens språktips - DE kan bytas ut mot VI, och DEM kan bytas ut mot OSS. Lycka till!
  • Mörksuggan
    Khaleesi skrev 2012-05-28 13:29:36 följande:
    Smulade smörgåsrån lät onödigt. Vanlig havregrynsgröt ät bäst. Smula sönder havregrynen i en mortel eller med fingrarna så att det blir en fin gröt.

    1 msk smulade havregryn
    2 msk vatten

    Mikra i en knapp minut, och du har en näringsrik och enkel gröt till barnet. Smaksätt med lite fruktpuré om du vill lyxa till det.

    Vill man så kan man förbereda en hel burk med smulade gryn, så har man förenklat processen lite.

    Ja alltså jag tänkte inte göra på bara smörgåsrån. Utan bara blanda i lite i gröten. Havregryn innehåller väl inget gluten?   
  • April barn

    Havregrynsgröt, vår son älskar den. Tror det finns findelade gryn att köpa också.

  • Khaleesi

    Varför vill du introducera gluten redan? Jag förstår inte självändamålet. Om det nu är viktigt, så varför inte blanda i lite vanligt vetemjöl i gröten istället för att smula med kex.


    Dagens språktips - DE kan bytas ut mot VI, och DEM kan bytas ut mot OSS. Lycka till!
  • Drömmar och förhoppningar

    Havregryn anses bara vara glutenfria om de är tvättade, vilket de sällan är. Så man får nog anse att havregrynsgröt innehåller gluten, även om det inte är så stora mängder kanske.


    MA juni -11, MF december -11, Plussat jan -12 - ska jag äntligen bli mamma?
  • Annelie 76

    Gluten är bra att vänta med ett tag. Att amning skulle skydda mot gluteintolerans är humbug, i så fall hade inte glutenintolerans varit så vanligt som det är här. Modersmjölk innehåller näring och lite antikroppar som skyddar mot infektioner, det är allt. Inget magiskt och inget som skyddar mot gluten.

    Det bästa är att vänta med gluten tills barnet är 1 år men vänta iaf tills över 6 månader. Sen är varken pasta eller bröd nånting man behöver, det går att äta utan dem.

    Havregrynsgröt är jättebra att börja med. Eller bovetegröt (bovetemjöl eller flingor finns på affären). Blanda i lite smör (riktigt smör, inte margarin) och kankse lite bär. Hallon är gott i havregrynsgröt. Min son på 8 månader får även grädde i gröten.     

  • Natulcien

    Du behöver absolut inte introducera gluten så tidigt. Egentligen är det ju helamning (el.ersättning) som gäller t.o.m. 6 månader, så glutenintroduktion redan vid 4 månader behövs verkligen inte.

    Ang. gröten så kan du väl mixa lite havregryn och koka med vatten.

  • Mörksuggan
    Khaleesi skrev 2012-05-28 13:50:42 följande:
    Varför vill du introducera gluten redan? Jag förstår inte självändamålet. Om det nu är viktigt, så varför inte blanda i lite vanligt vetemjöl i gröten istället för att smula med kex.

    Det var för att jag trodde att det var bra att introducera under ammning. Kommer bara att amma till 6månader (delammar nu). Ja...tids nog smulas det så det räcker till och blir över ändå så det är väl lika bra att vänta...=)
    Drömmar och förhoppningar skrev 2012-05-28 14:01:21 följande:
    Googlade lite...

     www.scuf.se/index.php&v iew=article&id=201&Itemid=183
    Aha!

    Ja det är ingen panik med att introducera mat. Tänkte mer att hon kunde få smaka någon sked eller så till frukosten.     

       
  • skogsvitter

    Du kan ge små bitar av smörgås också om du vill börja med gluten. Det behöver naturligtvis inte vara just gröt

    Havregrynsgröt ska som sagt innehålla gluten, men det är väldigt små mängder så det torde ju faktiskt vara något som är bra att börja med i så fall.

    Vi har gett mannagrynsgröt när våra börjat äta gröt, men de har varit betydligt längre. Det innehåller dock betydligt mer gluten.

    Vi har dessutom strött över vetegroddar för att gröten ska bli mer näringsrik, så det är ett tips istället för just smörgåsrån, som väl knappt innehåller ett enda näringsämne..? De innehåller ju också gluten.

  • skogsvitter
    Annelie 76 skrev 2012-05-28 14:07:25 följande:
    Gluten är bra att vänta med ett tag. Att amning skulle skydda mot gluteintolerans är humbug, i så fall hade inte glutenintolerans varit så vanligt som det är här. Modersmjölk innehåller näring och lite antikroppar som skyddar mot infektioner, det är allt. Inget magiskt och inget som skyddar mot gluten.

    Det bästa är att vänta med gluten tills barnet är 1 år men vänta iaf tills över 6 månader. Sen är varken pasta eller bröd nånting man behöver, det går att äta utan dem.
    Vilket sanslöst okunnigt inlägg. Herregud... *skakar på huvudet*
    Kanske dags att du läser på lite, istället för att ha så extremt förlegade åsikter...
  • Mörksuggan
    skogsvitter skrev 2012-05-28 15:45:22 följande:
    Du kan ge små bitar av smörgås också om du vill börja med gluten. Det behöver naturligtvis inte vara just gröt

    Havregrynsgröt ska som sagt innehålla gluten, men det är väldigt små mängder så det torde ju faktiskt vara något som är bra att börja med i så fall.

    Vi har gett mannagrynsgröt när våra börjat äta gröt, men de har varit betydligt längre. Det innehåller dock betydligt mer gluten.

    Vi har dessutom strött över vetegroddar för att gröten ska bli mer näringsrik, så det är ett tips istället för just smörgåsrån, som väl knappt innehåller ett enda näringsämne..? De innehåller ju också gluten.

    Nej det har du ju rätt i. Snöade nog in på gröt eftersom det är det man "brukar" börja med.

    Nåja...då kan hon ju få en sked eller två av samma gröt som vi äter på morgonen. Fick för mig att det skulle vara sånt där paltbröd och nå mer i. Men eftersom det inte är frågan om några hela mål så är väl järninnehållet inte det viktigaste just nu....
  • I969

    Polentagryn har vi kokat gröt på, samma recept som mannagrynsgröt. Den kan även anpassas så att den blir lite stabbigare, när den då svalnar kan den delas i bitar som bebisen själv kan plocka i sig när de börjar bli lite fingerfärdiga.

  • Hoppfull84

    sen är ju babygröten man köper i affären betydligt mer näringsrik (då den är berikad med främst järn, mineraler o vitaminer som vanlig gröt inte innehåller.) men den är ju dyr och är det bara smakis som det handlar om och inte hela måltider så kan du ju koka vanlig havregröt (havre är inte glutenbaserat) eller mannagrynsgröt. hur du gör står på förpackningen. vill du ha den slätare så mixa havreflingorna först. du kan ju även ha i lite bär el nåt sånt om du vill det.

  • April barn

    Havregrynsgröt innehåller också järn, mineraler och vitaminer! Pulvergröt är bara onödigt och inte alls lika bra. Och de flesta äter varierad kost under dagen som också innehåller det :)

  • Annelie 76
    skogsvitter skrev 2012-05-28 15:47:25 följande:
    Vilket sanslöst okunnigt inlägg. Herregud... *skakar på huvudet*
    Kanske dags att du läser på lite, istället för att ha så extremt förlegade åsikter...
    HADE amning skyddat så vore inte glutenintolerans så vanligt i Sverige. Det är rent sunt förnuft, bröstmjölk är inte magiskt på något vis bara mat.

        
  • Mörksuggan

    Hoppfull84 skrev 2012-05-28 22:48:49 följande:
    sen är ju babygröten man köper i affären betydligt mer näringsrik (då den är berikad med främst järn, mineraler o vitaminer som vanlig gröt inte innehåller.) men den är ju dyr och är det bara smakis som det handlar om och inte hela måltider så kan du ju koka vanlig havregröt (havre är inte glutenbaserat) eller mannagrynsgröt. hur du gör står på förpackningen. vill du ha den slätare så mixa havreflingorna först. du kan ju även ha i lite bär el nåt sånt om du vill det.

    jämförde lite via livsmedelsverkets sida på näringsinnehåll på havregryn och sempers gröt för 4månader. Vanliga havregryn innehåller också vitaminer, mineraler och järn precis som April barn skriver. Det som det skiljer mest på är vitamininnehållet. Men frågan är ju om det inte jämnar ut sig om man t.ex tällsätter lite fruktpure för smakens skull. Energimässigt är de ungefär lika.

       
  • Mörksuggan
    I969 skrev 2012-05-28 19:49:17 följande:
    Polentagryn har vi kokat gröt på, samma recept som mannagrynsgröt. Den kan även anpassas så att den blir lite stabbigare, när den då svalnar kan den delas i bitar som bebisen själv kan plocka i sig när de börjar bli lite fingerfärdiga.

    Hade aldrig tänkt att man kunde göra plockmat av gröt. =) Men det ska jag definitivt prova. Man behöver ju inte ha samma gröt varje morgon heller.
  • Sinaen

    Använder något som hittades på en lokal Ica butik: skrädmjöl som är mald rostad havre supergott och blir en fin slät gröt ????

Svar på tråden Vill ha tips på bra recept på hemmagjord gröt till barn