Lyckas med Tzatziki
Vill göra en egen tzatziki sås och lyckas, så släng in era recept!
Vill göra en egen tzatziki sås och lyckas, så släng in era recept!
Jag gör alltid tzatsiki på turkisk yoghurt, riven gurka (såklart), vitlök, svartpeppar och kanske en skvätt olivolja.
Väldigt simpelt! Var noga med att låta gurkan rinna av!
Jag har grönt äpple istället för gurka för jag gillar inte gurka, för övrigt gör jag som tobiq.
jag använder grekisk yoghurt från lidl, riven gurka som fått rinna av, vitlök, mynta, olivolja. lite hackad dill ist för mynta ka också vara gott.
Gör likadant men med salt också
Grekisk yoghurt som får rinna av i kaffefilter eller finmaskig silduk om man har en sån. Riven skalad gurka som jag saltat lätt (salt drar ut vattnet) och lagt i en finmaskig sil så att vätskan rinner av och till slut pressar jag ut sista vätskan med händerna. Pressad vitlök, lite peppar (svart eller vit efter eget tycke och smak), salt, mynta och på toppen några droppar olivolja!
5 dl yoghurt naturell
1 st gurka, stor
1 tsk salt
1 skvätt citronsaft, efter smak
2 tsk olivolja
2 st vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
1.
Häll yoghurten i ett kaffefilter, eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av.
2.
Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
3.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
4.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
5.
Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.
6.
Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver. Eller som dipsås eller dressing.
Turkisk yoghurt, riven gurka (som har saltats o legat i durkslag o runnit av), blanda ihop.
Smaka av med salt o ev lite svartpeppar.
En riktigt tzatziki ska inte ha svartpeppar.
Är grek själv :)
Grekisk yoghurt (den behöver inte rinna av)
Vitlök
Olivolja
Salt
Vinäger
Riven gurka
Ja jag är grek
Är du?
Där jag kommer ifrån använder vi inte myntan så flitigt. Men visst om man vill så!
Jag föredrar tzatziki utan mynta men det är inte svartpeppar i en äkta tzatziki :)
Okej.
Ja det stämmer :)
Har inte provat det men kanske man skulle göra!