Tips på vegetarisk mat?
Varje söndag gör jag en matlista inför nästa vecka. Nu börjar det ta slut på maträtter och jag vill gärna ha lite tips!
Äter inte kött och då inte heller fisk och fågel men ägg/mjölkprodukter.
Har ni några tips?
Varje söndag gör jag en matlista inför nästa vecka. Nu börjar det ta slut på maträtter och jag vill gärna ha lite tips!
Äter inte kött och då inte heller fisk och fågel men ägg/mjölkprodukter.
Har ni några tips?
Hallomi och potatisgratäng =)
Risotto med spenat eller mangold
Pasta med bönor, ärter eller linser
Potatisomelett
Linssoppa
Här är mina maträtter som ofta lagas :
Tomatsoppa : http://www.recepten.se/recept/tomatsoppa.html
Kikärtsbiffar: http://lopningolivet.blogspot.se/2008/03/kikrtsbiffar-med-fetaost.html
Mandelbullar: http://mysklimatmat.blogspot.se/2010/12/mmmm-mandelbullar.html
Matvetesallad: http://www.ica.se/Recept/matvetesallad-med-rostade-tomater-och-halloumi-713662/
Potatisbullar med getost: http://www.ica.se/Recept/potatisbullar-med-getost-och-chili-713798/
Och så inte att glömma- linsfärsen. http://vegetarianen.wordpress.com/2009/12/07/linsfars-till-pasta/
Ja, vegetariska sidor brukar jag kolla in men jag vill gärna veta era favoriter :)
Inte för att de vegetariska standardrätter vi kör hemma är så särskilt fantasifulla, men här är några exempel:
- Omelett med tex. svamt, lök, morot och fetaost. Sallad till.
- Ugnspannkaka och riven morot
- hemmagjorda bönbiffar med bulgur, sallad och vitlökssås
- Pasta och tomatsås
- "Morotsfritters" enl. icas recept (http://www.ica.se/Recept/morotsfritters-297689/)
- Pastasallad med de olika ingredienserna och dressing i olika skålar så att familjemedlemmarna kan plocka ihop sin egen sallad med det som just de tycker är gott.
- Ugnsbakade rotfrukter. Kanske halloumi till?
- Linssoppa eller linsgryta med ris.
- Potatis- och purjolökssoppa
Quorngryta
Quornbitar, lök, champinjoner & röd paprika steks.
Häll på matlagningsgrädde & chilisås.
Krydda efter behag.
Servera med ris & grönsallad.
Marinerade quornfiléer & Hasselbackspotatis med grönpepparsås.
Pastasås
- Hälsans "bacontärningar" , broccoli & matlagningsgrädde.
Carbonara brukar jag även göra med dem.
- Tärningarna, lök steks.
- Blanda det med nykokt pasta ett rått ägg & lite grädde, krygga med mkt grovmalen svartpeppar.
Kommer kanske på mer, du får gärna dela med dig av ngt gott recept du med.
Jag är också vegetarian :)
Tacosgratäng tacossås m vita bönor som varvas med tacoschips går gymt fort att göra!
Alt samma röra i bröd som gratineras.
Morotssoppa med paprika, linsgryta med qourn grytbitar, pastasallad med quorn grytbitar, wokade grönsaker, jordärtskockssoppa (mums), hallumi med klyftpotatis och tzatziki (hur det nu stavas).
Hej Skumbanan, här kommer lite tips:
Tomatsoppa
lena-makeaheadfood.blogspot.se/2011/07/bettys-ljuvliga-tomatsoppa.html
Potatisomelett med tomater
lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/07/potatisomelett-med-tomater.html
Krämig blomkålssoppa
lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/05/fredagssoppa-kanske-med-kramig-blomkal.html
( skippa toppingen med bacon bara!)
sen har jag bjudit på små grillknyten utan fisk i med massa mer grönsaker.
Ta denna som bas men utan torsk.
lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/07/torsk-potatis-i-foliepaket-med-vitlok.html
Den här krämiga rotsaksgratängen är också syndigt god som egen rätt eller till en bit quorn
lena-makeaheadfood.blogspot.se/2011/10/lordagslamm-med-rotsaksgratang-och.html
pastasås
lena-makeaheadfood.blogspot.se/2011/08/pasta-med-hemgjord-tomatsas-en-snabb.html
Tack! Nu ska jag uppdatera mina veckor med lite nya maträtter!
Mitt förslag är torkat sojakött som man själv kokar, pressar ur vattnet och sedan marinerar. Det kan du antingen grilla eller steka. Så himla gott och billigt! Finns i olika varianter, som färs, strimlor men också större bitar. De finns att hitta på hälsokosten eller mer välsorterade mataffärer. Till vardags gör jag en marinad på ketchup, soja, grillkrydda, vitlök, örter, finhackad lök, salt, peppar och rökextrakt. Vid festligare tillfällen så gör jag en liknande marinad, men tillsätter även olja och sweet chili. Sweet chilin gör att proteinet glaceras när det grillas/steks och det är supergott!
Kikärtsbiffar är också en favorit som är billig, och som man kan förbereda så att det bara är att steka smeten när det är dags för lunch. Här är ett recept som jag aldrig tröttnar på:
4 portioner
Burgare
400 g kikärtor
2 lime, saft och skal
1 finhackad röd chili
1 finhackad rödlök
4 små vitlöksklyftor, finhackade
1 dl ströbröd
2 msk mjölk
3 msk ströbröd till panering
Korianderyoghurt
2 dl avrunnen grekisk/turkisk yoghurt
1 msk majonäs
½ kruka koriander
saft av ½ citron
salt och vitpeppar
Tillbehör
4 pitabröd
2-3 kvistar färsk koriander
8 halvverade coctailtomater
½ rödlök skuren i ringar
12-16 sockerärtor
mangoldskott
gurka skuren i tunna skivor
gari (inlagd ingefära)
1. Korianderyoghurt: Grovhacka koriander och blanda med yoghurt och majonnäs, smaka av med citron, salt och peppar.
2. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 10 minuter.
3. Häll kikärtor, chili, rödlök, vitlök samt saft och skal av lime i en mixer.
4. Mixa samman ordentligt. Rör ner det svällda ströbrödet och smaka av med salt och peppar.
5. Blöt händerna och forma smeten till fyra burgare, panera dem i ströbröd och stek/grilla varje sida i cirka 3 minuter.
6. Värm pitabröden och fyll med tillbehör och burgarna.
Gari
ca 100 g ingefära
5 dl vatten
1 dl risvinvinäger
1 dl socker
1 tsk salt
1. Skala ingefäran, skär i så tunna skivor som möjligt, ju tunnare desto godare.
2. Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ det åt sidan i 10 minuter. Häll av vattnet, lägg i ingefäran i en glasburk.
3. Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Häll det över ingefäran. Låt svalna.
4. Efter ca 3 timmar är garin klar att servera. Förvara det kallt.
Och tofu, det får man inte heller glömma! Det äter vi ofta, antingen skivad som marineras och steks och har till potatis och sås, eller så tärnar jag det och steker med grönsaker, cocosmjölk eller vanlig grädde och lime och äter med ris.