• Petrol

    Att jaga och äta duva.

    Jag har börjat bli lite sugen på att jaga och äta duva i större omfattning. Det kryllar av duvor, få uppskattar dem och de är tillräckligt vana vid människor för att man praktiskt taget skulle kunna gå fram och nacka dem på plats utan att de hinner reagera.

    Vad har ni för erfarenhet av att äta duvor? Smakar olika arter av duva olika och hur tillagar och tar man bäst till vara på dem? Hur mycket kött kan man räkna på en normalstor duva?

    Och slutligen, hur tar man kål på dem på bästa sätt? De jag har träffat som jagat duva har skjutit dem, men jag undviker gärna vapen om det finns något enklare sätt.

  • Svar på tråden Att jaga och äta duva.
  • annpe

    Du måste ha jakträtt för att få jaga, det har du inte i stan, utan det är kommunens mark. på din egen tomt får du däremot jaga, men kanske inte med skjutvapen. Men det skulle nog gå att fånga en duva med lite tålamod:)

  • Petrol
    annpe skrev 2012-08-09 16:01:44 följande:
    Du måste ha jakträtt för att få jaga, det har du inte i stan, utan det är kommunens mark. på din egen tomt får du däremot jaga, men kanske inte med skjutvapen. Men det skulle nog gå att fånga en duva med lite tålamod:)
    Det låter förvisso rätt vettigt, om än lite nedslående. Har svårt att se att det ska vara så svårt att knipa ett gäng även utan vapen till hands men antar att det är att betrakta som ett jaktbrott oavsett tillvägagångsätt?

    Äger tyvärr ingen mark, men skulle förvisso kunna göra balkongen riktigt duvattraktiv och sedan hävda nödvärn:P
  • Anova

    Jakträtt, och jägarexamen och vapenlicens för ett luftgevär minst .22 kaliber. Så är det lättast att jaga duva. Duvfällor är ett annat (godkänt) sätt, den kräver ingen jägarex.

    Sen är duva svårt att laga till så att den blir god tror jag. Jag tycker själv att just fågel (förutom kyckling och kalkon) är rätt så knepigt att få god och saftig.  

  • Petrol
    Anova skrev 2012-08-09 18:16:33 följande:
    Jakträtt, och jägarexamen och vapenlicens för ett luftgevär minst .22 kaliber. Så är det lättast att jaga duva. Duvfällor är ett annat (godkänt) sätt, den kräver ingen jägarex.

    Sen är duva svårt att laga till så att den blir god tror jag. Jag tycker själv att just fågel (förutom kyckling och kalkon) är rätt så knepigt att få god och saftig.  
    Vad jag har hört så ska duva göra sig rätt bra om den får dra i mjölk, det ska ta udden av viltsmaken en smula och göra den rätt apptitlig, har inte testat det själv förvisso. Annars är rökt duvbröst exempelvis en riktig läckerhet, kan dock tänkas att det kräver lite fingertoppskänsla för att få det riktigt bra, men o andra sidan finns det ju gott om duvor.
  • Anova
    Petrol skrev 2012-08-09 18:19:20 följande:
    Vad jag har hört så ska duva göra sig rätt bra om den får dra i mjölk, det ska ta udden av viltsmaken en smula och göra den rätt apptitlig, har inte testat det själv förvisso. Annars är rökt duvbröst exempelvis en riktig läckerhet, kan dock tänkas att det kräver lite fingertoppskänsla för att få det riktigt bra, men o andra sidan finns det ju gott om duvor.

    Har du egen rök och är van att röka? Det är en konst i sig (jag har visserligen bara rökt fisk men jag tycker att det är rätt så klurigt).

    Är det stadsduva du vill jaga?Jag tror att det är stor smakskillnad mellan stads- och skogsduva. 

      
  • Petrol
    Anova skrev 2012-08-09 18:27:17 följande:

    Har du egen rök och är van att röka? Det är en konst i sig (jag har visserligen bara rökt fisk men jag tycker att det är rätt så klurigt).

    Är det stadsduva du vill jaga?Jag tror att det är stor smakskillnad mellan stads- och skogsduva. 

      
    Jag har inte en egen rök men har testat med fisk och lånad rök ett par ggr med gott resultat, men jag tänker mig att ett kompaktare kött är svårare att få bra än fisk som ändå är rätt lätt och luftigt.

    Jag är nog inte så noga på den punkten, jag utgick från stadsduva pga den stora tillgängligheten, men det medför ju andra problem såsom att folk tror att man är dum i huvudet och eventuella anmälningar gissar jag. Så skogsduva kanske är att föredra ändå, trots att den är en smula mer otillgänglig.
  • amia01

    Duva är jättegott! Brukar iofs skjuta dom då med hagel, och det är ju inget alternativ om man inte har mark till det. Men fällfångst kanske kan vara ett alternativ om granarna inte protesterar för mycket? Fast i lägenhet är det väl också tveksamt...

    Tar bara ur brösten på duvorna, det är ju eg enda köttet som är något att äta på så små fåglar, och det är superenkelt att bara plocka ur brösten istället för att hålla på att plocka och steka hela fågeln.

    Det är supergott att grilla duvbröst, bara man inte låter dom ligga för länge på grillen, då kan dom lätt bli lite torra och sega. Köttet är smakrikt, väldigt fintrådigt och rätt "kompakt", så dom gör sig bäst lite "blodiga".

    Ett annat alternativ som jag testat är att steka dom inlindade i bacon, och sedan gratinera i ugnsform med lite ädelost över. Samma sak här, dom är bäst "lättstekta", men osten och baconet ger både smak och fett så att det blir lite mindre torrt.

    Kan bara instämma i att det är ett lättillgängligt och lättjagat vilt, som dessutom smakar jättebra!

  • amia01

    Ang köttmängden så är det inte så mycket kött på en duva... Två bröstfileer kan räcka till en person om man har mycket potatis till, men oftast räknar jag 3-4 stycken (dvs 2 duvor) per person till en middag.

Svar på tråden Att jaga och äta duva.