• tessan04

    Tips på järnrik mat

    Vet bara blodpudding, persilja och broccoli. Nån som vet mer?

  • Svar på tråden Tips på järnrik mat
  • picolina

    russin, vissa typer av flingor, spenat, mörkt kött.. hmm va mer

  • picolina

    russin, vissa typer av flingor, spenat, mörkt kött.. hmm va mer

  • picolina

    russin, vissa typer av flingor, spenat, mörkt kött.. hmm va mer

  • Ellen S

    Min bm pratade om att jag skulle käka blodpaltbröd (?) med någon norsk get(?)ost på... även messmör var bra.

  • Heleri

    Här är listan jag fick från min BM:

    Järnrika födoämnen:
    Blod- och inälvsmat: leverpastej, blodpudding
    Skaldjur: ostron och musslor
    Torkad frukt (blötlägges): aprikoser, katrinplommon, russin, fikon, dadlar
    Bär: blåbär, hallon, svarta och röda vinbär, jordgubbar, nypon
    Gröna grönsaker: grönkål, nässlor, broccoli, persilja, grönsallad, purjolök
    Baljväxter: bruna bönor, gröna och gula ärtor, vita bönor, sojabönor och gröna bönor
    Spannmålsprodukter: bröd, järnberikade frukostflingor, järnberikad pasta och ris
    Övrigt: messmör, mandel, nötter, kokt potatis

    Andra åtgärder:
    *C-vitaminrika födoämnen vid varje måltid
    *Mindre mjölk och mjölkprodukter och andra kaloririka födoämnen t.ex. läsk, glass, sötsaker, kaffebröd
    *Använd gärna surbröd, då järnet anses vara mer lättillgängligt i bröd som fått jäsa länge

    Hoppas du får nytta av denna lista!

    /Helena :)

  • AxelArvid

    Järnrika livmedel är t.ex

    Blodmat: Blodpudding och blodkorv
    Kött: Nöt/Kalv/Griskött
    Fisk: Räkor och musslor
    Ägg: Äggula
    Grönsaker: Broccoli, ärtor, bönor, grönkål, spenat och purjolök
    Frukt och bär: Torkade aprikoser, katrinplommon, russin, nyponpulversoppa, blåbär och svarta vinbär samt jordgubbar

    Fick detta av min barnmorska

  • doktorC

    Kolla slv:s livsmedelsdatabas. Det ar inte riktigt som man/BM tror...tex innehaller spenat och broccoli inte sa varst mycket jarn...

  • tessan04

    tack för alla bra tips!

  • lata kocken Johanna

    slvs databaser är det bästa tipset där tycker jag

    kolla ffa nötter och sånt som man normalt inte tänker på....

  • B63

    Hej!
    Att laga mat i järngryta ökar också mängden järn i maten, vi brukar tex laga köttgrytor i en järngryta.
    /b

  • lata kocken Johanna

    japp mellan 2 och 6 mg extra järn per 100g mat blir det om man lagar i järngryta

    lagar man all mat i järngryta så _kan_ det täcka järnbehovet helt och hållet

Svar på tråden Tips på järnrik mat