• Temaran

    Nyköpt oöppnad senapssill stått i värme i 5 dagar

    Hej allesamman!

    Jag tog med mig senapssill som present till mina Japanska släktingar under en jobbresa, och ställde in den i kylskåpet så fort jag kom. Imorse när jag plockade ut den märkte jag dessvärre dock att kylen var sönder...

    Så sillen har stått i rumstemperatur (här mellan 21-28 grader C i rummet) under runt 5 dagar.
    Är den fortfarande okej att äta?

    Den är ju nyköpt, och innehåller ingen creme fraiche eller så, utan bara sill, senapsfrön, vatten, dill, socker,  konserveringsmedel, vinäger osv.

    Man kan ju tänka sig att bästföredatumet kommer närmare väldigt snabbt när den råkar stå i sådan värme, men frågan är hur snabbt...

    Någon som vet?

    MvH,
    Fredrik 

  • Svar på tråden Nyköpt oöppnad senapssill stått i värme i 5 dagar
  • rosyposy

    Jag hade inte ätit den. Sillburkar förvaras ju i kyl i mataffären.

  • alllwaysdrunk
    lilleskutto skrev 2012-08-31 08:10:44 följande:
    jag skulle slängt den... och allt annat i kylen.
    Samma här, och grannens mat också, för vara helt säker.
    rosyposy skrev 2012-08-31 08:12:58 följande:
    Jag hade inte ätit den. Sillburkar förvaras ju i kyl i mataffären.
    5 dagar är inget, bara äta.

  • Temaran

    Tack för alla svar!

    Med det och campingsidan som underlägg vågar jag rekommendera att de smakar :)
    Bör nog ätas upp ganska snabbt dock antar jag :D

    /Fredrik 

  • syndtarisken

    Vi ringde konsumentkontakten (som står på burken) och fick veta att högst ett dygn kunde man låta sillen stå oöppnad framme i rumsvärme. Det finns en teoretisk risk att det kan bildas otylinum toxin , vilket man kan bli förgiftad av även om det är sällsynt. Vi slängde för säkerhets skull och köpte nytt.

    Mvh


    Karin

Svar på tråden Nyköpt oöppnad senapssill stått i värme i 5 dagar