• IdaVi

    Eksem på 2-åring

    Hej,

    Vår 2-åriga son har ända sedan han föddes haft problem med eksem/torr hud. Det varierar i mängd, men är aldrig helt bra. Vi fick remiss till sjukhuset där vi gjorde pricktester på honom. Minns inte exakt vad de kollade på pricktestet men det blev ingen reaktion. Men pga av hans eksem/utslag ville de kolla mer och gjorde därför även ett lapptest. Det blev ett svagt märke av havre eller vete. Tyvärr minns jag inte vilket. Men de tyckte reaktionen var så liten så det inte hade någon betydelse. Men nu börjar jag undra om det inte är något han är allergisk mot ändå eftersom han får så mycket i omgångar. Han får utslag (rödflammig) runt munnen av kanel, annars har vi inte kunnat se vad det kan vara som påverkar eksemen.

    När vi badar honom, vilket vi gör sällan, blir han väldigt flammig och får ännu mer utslag. Vi smörjer honom med Minderm och Hydrokortison.

    Dottern har ägg- och nötallergi.

    Bör vi gå vidare med undersökningar på honom eller bara "gilla läget"? Han kliar sönder sig i nacken ibland, ser inte skönt ut alls

    Tack på förhand!


    ~ Ida 21/10-08 & Ville 28/10-10 ~
  • Svar på tråden Eksem på 2-åring
  • Allergiexperten

    Hej! Många gånger kan man inte hitta någon allergi då barnen har eksem utan den känsliga huden bör smörjas med både mjukgörande och cortison i perioder mer eller mindre ofta. Ofta kan eksemen blossa upp då barnet har någon form av infektion i kroppen. Det som kan hjälpa är att undvika mat med starka färgämnen såsom olika typer av kryddor och tomat, jordgubbar, paprika, morot. Ofta kan kokta grönsaker och frukter gå bättre.Att smörja med mjukgörande krämer hjälper till att återfukta huden och bör användas rikligt varje dag och när eksemen är röda bör cortisonsalva användas 2 gånger per dag. Ibland kan man se att eksemen förvärras av kontakt med pälsdjur men det är inte så vanligt. Ofta blir huden finare ju äldre barnet blir och eksemen kan försvinna helt. Att reaktionen på lapptestet visade lite positivt behöver inte betyda allergi utan kan helt enkelt vara en reaktion på grund av att huden är känslig för yttre påverkan eftersom eksem finns.
    Be er läkare att få utskrivet klådstillande läkemedel, exempelvis tavegyl, att ge när klådan är som värst då brukar även eksemen lugna ner sig. 
    vänliga hälsningar Anitha  

Svar på tråden Eksem på 2-åring