• Starbaby

    Hur kyler du ner din mat som ska sparas

    Hur gör du med överbliven mat som du ska spara? Hur snabbt stoppar du in den i kylskåpet? Har du särskilda knep?


    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur kyler du ner din mat som ska sparas
  • Coyote

    Jag är dålig på det, den får stå framme medan jag dukar av och sådär, sen åker den in i kylen, vi har väldigt kallt där.

  • Green Witch

    Ljummen eller kall. (Röstade på kall).

  • Themis

    Beror på hur mycket det är/vad det är.

    Kylen kyler ju snabbt 1-2 portioner rester så det är inget problem varken att sätta in maten direkt eller att låta den bli ljummen på bänken innan man sätter in. Det är ingen fara om den blir äten inom två dagar men jag vill hålla maten täckt med lock eller folie så inte luftburet mögel eller bakterier landar i den.

    Är det en stor gryta med många portioner så häver jag gärna ut den på altanen för snabbkylning under den svalare delen av året, innan placering i frys.


    Om att välja man: Den som nöjer sig med skit får sällan blommor. /Themis
  • bonsai

    Har för mig att man ska kyla så fort som möjligt så att det inte blir bakterier i maten. Jag ställer in i kyl eller frys direkt efter avslutad måltid när man vet hur mkt som blev kvar.

  • asta66

    Jag ställer ut maten när det är kallare än rumstemp ute. Annars använder jag kylklampar för att få ner tempen innan jag ställer in i kyl/frys.

  • Starbaby
    bonsai skrev 2012-10-07 19:28:31 följande:
    Har för mig att man ska kyla så fort som möjligt så att det inte blir bakterier i maten. Jag ställer in i kyl eller frys direkt efter avslutad måltid när man vet hur mkt som blev kvar.
    Ja det ska man men om du ställer varm mat i kylen värmer den upp resten av kylen i flera timmar för att riskera bakterier i den befintliga maten då man inte håller rätt temp i kylen.
  • happy 78

    Är jag riktigt duktig så i vattenbad och sen in i kylen annars när den är ljummen.

  • Themis
    Starbaby skrev 2012-10-07 20:46:35 följande:
    Ja det ska man men om du ställer varm mat i kylen värmer den upp resten av kylen i flera timmar för att riskera bakterier i den befintliga maten då man inte håller rätt temp i kylen.
    Det var nog mer förr i världen när kylskåpen var små och inte lika effektiva. Har man en stor kyl idag så ska inte en enstaka portion mat kunna störa kylan så mycket.
    Om att välja man: Den som nöjer sig med skit får sällan blommor. /Themis
  • fortsätt paddla

    Så olika:)
    En portion in i kylen efter vi dukat av.
    Större mängd ställer jag ut på vintern lr i vattenbad på sommaren.
    Ibland använder jag kylklampar
    Allt beror på vad och hur mycket.

  • MammaBella

    Lägger upp lådor gärna med något i mellan underlaget och lådan så luften kommer in underifrån. Ställer in i kylen efter nån timme eller två. Det viktiga är att maten blivit kall även i mitten efter 4 timmar.

  • Kat91

    I vattenbad medan vi dukar av resten, sen in i kylen och då är den väl inte kall men betydligt kallare än den var innan. Är det mycket så väntar jag tills den kallnat ordentligt i vattenbadet

  • mamma 02

    ............................................


    ÄL 3/10 BIM 17/10
  • Chridhe

    Vattenbad och ställer in när det är lagom svalt :) Mindre grejer ställer jag in direkt i kylen, ibland på en kylklamp

  • Petrol

    Jag glömmer av den och plockar in den i kylskåp eller frys beroende på hur länge jag ska spara den innan jag går och lägger mig.

Svar på tråden Hur kyler du ner din mat som ska sparas