Forum Inaktiva: Barnspelexperten - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Lämpliga spel till små barn?

  Ons 7 nov 2012 09:32 Läst 3002 gånger Totalt 1 svar
  Anonym (susan­ne)
  Visa endast
  Ons 7 nov 2012 09:32

  Hej!

  Jag har en 2,5-åring. På hennes dagis spelar de ibland ett spel som heter Kalle Kunskap, som hon tycker är väldigt roligt. Är det ett bra spel? Finns det liknande spel som vi skulle kunna spela hemma?

 • Barnsp­elexpe­rten
  Visa endast
  Fre 9 nov 2012 14:56 #1

  Hej!

  Kalle Kunskap är en populär lek och lär-spelserie med fokus på bland annat ordinlärning, vilket jag skulle säga att den gör väldigt bra. Den är kanske inte den grafikmässigt snyggaste serien, men den är tydlig och pedagogisk. Definitivt ett okej spel att ha på dagis. Serien har spel för barn från 9 månader upp till runt 10 år och finns såvitt jag vet att köpa bl.a på Games spelbutiker, cdon.com och Åhléns.

  Om ni inte äger just Kalle Kunskap finns det dock en uppsjö av barnspel man kan spela hemma. De mer interaktiva spelen är oftast till spelkonsoler som Xbox-360 och Wii, där brukar det också vara lättare att själv delta och spela en större roll än att enbart vara den som pekar och förklarar. De flesta av dessa spel är dock för 3 år och uppåt.

  Till PC finns det många spel utifrån klassiska franchises som Fem myror är fler än fyra elefanter, Bamse, Pettson och Findus, Mumin etc. Många av dessa finns i ovan nämnda butiker.  
  Kreagames heter ett företag som ger ut serier liknande Kalle Kunskap med kaninerna Josefin (för de lite äldre barnen) och Sofie (för de lite yngre). Grafikmässigt håller denna serie en lite högre standard då vissa av dem har givits ut på den bärbara konsollen Nintendo DS, men spelmomenten påminner ofta mycket om varandra. Sofie-serien för de yngre fokuserar mycket på sång och ramsor.
  Kreagames ger även ut Hugo och Mulle Meck och alla deras spel finns tillgängliga för köp och nedladdning via deras hemsida. Vissa finns även tillgängliga som appar till smartphones.

  Det finns även en hel del stora spelportaler online, även om de flesta ännu är på engelska. På svt.se/barnkanalen finns det dock en hel hög med spel att spela gratis. Många av dem är för fler än en spelare och de flesta är kopplade till program som sänds eller har sänts på bolibompa och barnkanalen. De fokuserar sällan på att lära ut specifika saker utan innehåller ofta kreativa övningar och utforskningsmoment.

  Hoppas du blev hjälpt av detta!

  //Pernilla

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll