• Anonym (Susan­ne)
    Äldre 13 Nov 13:25
    1607 visningar
    1 svar
    1
    1607

    Hur mycket frukt bör en 2,5-åring äta?

    Hej!

    Jag har en dotter som är 2,5 år. Hur mycket frukt och grönt bör hon äta per dag ungefär? Jag vet att de har fruktstund på dagis och på helgerna får hon någon frukt av oss, men det kanske är för lite?

  • Svar på tråden Hur mycket frukt bör en 2,5-åring äta?
  • Äldre 20 Nov 12:06
    #1

    För så små barn kan man inte rekommendera en viss mängd frukt och grönt. Ett mått kan vara att från 4 års ålder rekommenderas 400 gram per dag.


    Du har just när ditt barn är litet, en unik möjlighet att påverka vad ditt kommer att tycka om. Frukt, bär och grönsaker är ju nyttiga livsmedel, som de flesta borde lära sig äta mer av.


    En bra princip är att erbjuda små barn frukt, bär eller grönsaker till nästan alla måltider: frukost, lunh, middag och mellanmål. 


    Några tips:


    Blanda frukt och bär i yoghurt till frukost. Ett sätt att göra sylt till gröt som inte innehåller mycket socker, är att bara mosa färska eller djupfrysta bär. Man kan också använda barnmatspuréer, som ju är osockrade.  Äpplemos utan mycket socker kan man göra genom att skära äpple i bitar, koka några minuter, mosa och ev tillsätta liten gnutta socker. När man rårör eller kokar kort tid, krävs det inte lika mycket socker för att man ska uppleva söt smak. Sylten och moset som är osockrat eller lättsockrat är förstås färskvara! Ge barnet grönsaksbitar i väntan på maten, tex bitar av blomkål, morot eller paprika Låt grönsaker ingå i maträtter, t ex krossade tomater, morot och lök i köttfärs- eller annan pastasås. Experimentera med andra grönsaker.  Använd frukt och grönsaker som smörgåspålägg, ex mjukost med skivad kiwi eller banan.  Många barn äter hellre soppa med grönsaker, om man mixar soppan.  Gör rotfrukts- eller grönsaksmos i stället för mos på bara potatis: potatis + morot/kålrot/broccoli…  Gröna ärter och majs brukar vara populära grönsaker.  Gör grönsaker och frukt ibland lite festligare genom att trä upp dem på spett eller göra fruktsallad Mixa frukter och bär som de är eller med mjölk eller havredryck till smoothie. Blanda  gärna med frysta frukter och bär. Blanda i banan eller ananas, om du vill göra en smoothie med  naturlig sötma. Servera frukt- och grönsaksdip.
Svar på tråden Hur mycket frukt bör en 2,5-åring äta?