Hej!
Mannagrynsgröt är kanske inte den nyttigaste av frukostar. Mannagryn är gjort av det innersta av vetekärnan; alltså näringsmässigt jämförbart med vetemjöl.
Att äta nyttigt är ju å andra sidan summan av vad man äter. Och där ryms absolut mannagrynsgröt. Kokt på mjölk, så tillkommer också mjölkens näring.
Jag tycker det är positivt att din lilla dotter gärna äter frukost. Med mat i magen har hon en bra start på dagen. Vad jag förstår så är det hennes lyxfrukost, som hon inte heller äter varje dag. Kanske får hon en fullkornsmacka och lite frukt, bär eller juice till?
Enligt näringsrekommendationerna så bör högst 10 % av kalorierna komma från socker. Lite socker på gröten hör inte till de stora sockerkällorna. Jag tycker inte socker bör ses som något absolut förbjudet, utan mer som en krydda. Om man använder en liten mängd socker för att göra nyttiga livsmedel godare, så fyller det en bra funktion. Men om det bidrar till att öka konsumtonen av "tomma kalorier", som finns i godis och läsk t ex, så är socker onyttigt. Sockerproblemet är mer många barns höga konsumtion av godis, läsk, saft, glass och kaffebröd.
Kanske kan din doter nöja sig med en tesked socker på gröten? Eller lite lättsockrat frukt- eller bärmos? Sockermängden kan jämföras med fruktyoghurt, som många barn äter till frukost, som ger omkring 2 tsk socker per dl.