Kletet med knäcken
Halloj,
Då var det äntligen dax för att börja årets knäckproduktion. Men hur får man den heta knäcken i sina formar med minsta möjliga klet?
God jul!
Halloj,
Då var det äntligen dax för att börja årets knäckproduktion. Men hur får man den heta knäcken i sina formar med minsta möjliga klet?
God jul!
Med en knäcktratt
Gör smeten i gjutjärnsgrytan och skeda i formarna när den är riktigt varm och då rinnig. När den börjar sega till sig för att den svalnar så värm grytan lite så blir den lättflytande igen.
Det enklaste och äldsta tricket är två skedar.
Du tar lite smet med ena och petar i formen med andra. Man behöver inte ens vara duktig, det går sååå enkelt.
Så gör dessutom kockarna.
Parcae, vad är en knäcktratt?
Jag har för övrigt gett upp på formarna och häller numera ut smeten i långpanna och skär i bitar, som kola.
Men herregud, skedarna är ju jätteenkelt!
Plus att det inte blir något slöseri med knäck, det måste ju fastna massor i en tratt!
Parcae, tack!! En sån vill jag ha!
M C, jag har aldrig fått det där skedarna att funka. Smeten börjat bara stelna för att jag är för långsam, fastnar i skedarna och formarna välter. Jag vet, jag är klantig men så är det.
Såsslev! Har en i metall som jag använder varje år. Aldrig några problem!