• Anonym

    IHF intensiv hemmabaserad familjeterapi

    Fått som förslag från socialtjänsten att vi ska som familj behöver detta. Jag fick en hemsida att gå in på. Där står det att detta är till för familjer med Barn som har svåra beteendestörningar och att detta är sista utvägen innan Man genomför en tvångsplacering. Hur ska man tolka detta? Kan tillägga att mina barn inte har allvarliga beteendestörningar. Jag, skola, psykolog säger att barnen Mår bra, men en socialsekreterare har gjort en annan bedömning.

  • Svar på tråden IHF intensiv hemmabaserad familjeterapi
  • Waldo

    Det låter ju märkligt, du måste ju haft kontakt med socialen angående ditt barn.

    Det är ju inte så att man från socialens sida ringer upp familjer och erbjuder detta rakt upp och ner. Det är ju något som ligger bakom som gör att detta kommer fram 

  • slemtorsk i din bralla

    Det handlar inte bara om barnen när man jobbar med IHF, utan om familjen så som helhelt.

    Ett exempel är tex för att stödja barn  vars familjer har eller har haft problem med missbruk, psykisk ohälsa eller våld.

    Så även om barnen är välanpassade i skolan så kan det finnas oro att de påverkas i framtiden av en hemsituation som har varit eller är turbulent. Om man som förälder har eller har haft missbruksproblem. Även om man numera är nykter så kan det ju sätta spår i hur familjen fungerar, samma sak med psykisk ohälsa.

    En utredning bör ha gjorts eller hur?

    Varför gjordes utredningen?

    Skolan i all ära, som fd pedagog så känner man ju eleverna väldigt väl men någon utredningsförmåga har man inte som pedagog utan man kan bara ge den bild man får av barnen de timmar de är i skolan.

    Du skriver att skola och psykolog säger att barnen mår bra, är det vad som framkommit i utredningen eller är det din tolkning? Det kan ju vara så att barnen mår bra IDAG men att det finns en oro för att de inte kommer att göra det i framtiden pga tidigare händelser i barndomen och man vill strypa ett ev destruktivt beteende i förtid, arbeta preventivt.

    I vilket fall.. utredningen har ju gjorts av en orsak, vilka frågeställningar togs upp i utredningen? Först när vi vet det kan vi svara på vad som egentligen menas med behandlingen, i övrigt är det en ganska vanlig metod bland familjebehandlare numera, det går ju mode i metoder också och tidigare har kognitiv beteendemeton varit i ropet en del men det kommer hela tiden metoder som kommuner tar till sig, och har man certifierade terapeuter i denna metod så tycker jag det är en bra och effektiv metod

  • Anonym

    Jag undrar mest till vilka man rekomenderar IHF. Om det e riktat till fler barn och deras familjer, än de som har beteendestörningar? Och om det endast beviljas för de familjer som ett LVU e aktuellt för? Lr om målgruppen är större än den som beskrevs på hemsidan?

  • slemtorsk i din bralla
    Anonym skrev 2012-12-09 13:27:43 följande:
    Jag undrar mest till vilka man rekomenderar IHF. Om det e riktat till fler barn och deras familjer, än de som har beteendestörningar? Och om det endast beviljas för de familjer som ett LVU e aktuellt för? Lr om målgruppen är större än den som beskrevs på hemsidan?
    ja man använder det som sagt på familjer som har olika problematik, man talar ibland om "Kaosfamiljer" utan att det ska tolkas som total kaos

    Tex familjer som gått igenom trasiga och jobbiga skilsmässor med vårdnadstvister, familjer som levt under hot, familjer där våld förekommit.

    Beteendestörning är dessutom ett ganska vitt begrepp och farligt att använda för en beteendestörning kan vara något väldigt väldigt litet, som tex att man har svårt för fasta rutiner. Det är ju egentligen inte så stort problem.

    Familjer där en förälder hamnat i fängelse är ett exempel på där man kan använda IHF, även om barnen till synes är välanpassade är det ju så klart en tragedi.

    En familj där en förälder haft depression.. det handlar alltså inte nödvändigtvis om en situation som är NU idag utan upplevelser som barnen och föräldrarna kan bära med sig som kan ge symtom längre fram i livet och man vill hitta en väg att undvika detta.

    IHF är som sagt lite av en "modemetod" just nu, jag har läst in mig väldigt mycket på den och finner den vara ETT mycket bra redskap att använda sig av men inte enbart, som familjeterapeut måste man ha flera tänkbara redskap att använda sig av. Att man i erat fall erbjuder denna metod kan bero på flera orsaker, en kan vara att man har terapeuter/behandlare som lovordar metoden, eller så har behandlarna BARA den kompetensen utöver sin socionomutbildning/terapeututbildning, eller så är det så att er familj är särskilt lämplig för just den metoden.

    Har ni fått höra att ni erbjuds metoden som sista utväg innan ett ev tvångsomhändertagande??? Eller är det bara det som står på sagda hemsida? För det är något jag reagerar på, det är vanligt att IHF är en sista väg att gå innan man går in med omhändertagande, men ett omhändertagande enligt LVU kan göras av två orsaker, det ena är om föräldrarna anses som olämpliga av någon/ngr orsaker eller om barnen omhändertas pga sitt eget beteende (tex missbruk, våldstendenser osv) Av vad jag läst ut av din ts så lär det isf vara grundat på föräldrarnas förmåga och då känns IHF som ett sista steg och då torde ni gått igenom andra metoder före.
  • Anonym

    Soc.tjänsten har inte sagt något om tanken bakom IHF. Dvs de har inte sagt något om ett LVU. Utan endast hänvisat mig hemsidan. Som att jag får tolka informationen som jag vill. Jag ska kontakta soc.sekreterarens chef och fråga vad tanken är med detta. Men jag måste säga att det chockade mig att läsa om att det är sista utvägen innan en placering utanför hemmet blir verklighet. Mina barn är skötsamma, duktiga i skolan Glada och välmående. Det som har varit är att jag genomgått en skilsmässa från deras far som är alkoholist. Han har ett bevisat missbruk, finns i brottsregistret, i psykjournaler osv. Barnen har mått dåligt i detta naturligtvis, men har tagit sig igenom det med stöd. Mår alltså i dagsläget bra, enligt mig, utredning på Bup, Lärare och kurator på skolan. Trots dessa uppgifter har en socialsekreterare skrivit i utredningen att de är depressiva. Hon har på eget bevåg ställt en egen diagnos på barnen. Vilket jag i dagsläget bestrider. Men i den vårdplanen står det att vi som familj behöver IHF.

Svar på tråden IHF intensiv hemmabaserad familjeterapi