Turkiska vinblands dolmar
Någon som är Turk, eller vet helt enkelt hur man till lagar turkiska dolmar ?
Någon som är Turk, eller vet helt enkelt hur man till lagar turkiska dolmar ?
Min sambo är kurd och vi har lagat det en gång själva, annars har vi fått från andra och det har varit ungefär likadant. Finns säkert flera sätt att göra det på och vet inte vad det är för skillnad på dem och om det är något speciellt med just turkiska som du efterlyser...
Fyller vinbladen med ris (som är färgsatt med gurkmeja (men vissa använder visst saffran)) och kött eller kyckling. Har även fyllt paprikor med detsamma. Ner i en stor gryta med alltihop och låt stå varmt. Dock känns det som att jag glömt nåt...
Aprach-Libanon-vinbladsdolmar
vinblad
1 st finhackad lök
2-3 dl tvättat ris
300-400 gr färs
1 burk krossade tomater
tomatpure
kryddor=salt,peppar,7 kryddor,spiskummin,koriander(torkad) vitlök,mynta,persilja om man vill
saften av en citron
Blanda allt mycket väl och lägg på dom kokta vinbladen(brukar koka upp dom som finns i affären)
Lägg vinbladet med bladnerverna uppåt och lägg ca en matsked längst ner,vik in sidorna och rulla ihop som en cigarr, lägg dom tät i en gryta, 6 st skalade vitlöksklyftor,1 citron delad med skalet på, vatten så det täcker dolmarna, en skvätt olivolja, lägg en tallrik som tyngd så dom ligger still under småkokningen, jag brukar koka 1-1,5 timmar sakta
Denna röra kan du fylla paprika,äggplanta,lök ,tomater, eller så kan du istället för vinblad rulla i spenatblad med kortare koktid
Ååh, det här gjorde mig glad! Ska försöka mig på dessa någon gång men de lär väl ändå aldrig bli som farmors :) Tjocka turkiska farmödrar gör helt enkelt underbara paprika och vinbladsdolmar! Nu köper jag dem på burk och det är skittråkigt.