• hallonmissen

    Ett recept kommer här på järnberikad gröt som är lika bra som den köpta!

    Har fått receptet av min dietist på Bvc. Varsågoda alla ni som vill göra egen gröt.

    ½ dl havregryn
    2 tsk smulat tunnpaltbröd ca 4 g
    1-1½ dl vatten
    1 tsk margarin (flytande)

    Gör så här:
    Blanda havregryn och smulat bröd.
    Tillsätt vatten.
    Koka upp gröten.
    koka på svag värme under omrörning i 3- 4 min.
    tillsätt margarin.

    Lycka till!

  • Svar på tråden Ett recept kommer här på järnberikad gröt som är lika bra som den köpta!
  • Monalisan

    vad är tunnpaltbröd?

  • mammagbg

    just det...vad är tunnpaltbröd????
    tunnbröd eller???

  • Themis

    En av de traditionella rätterna uppåt landet är palt, som ju är gjord på djurblod. Paltbröd är alltså bröd med djurblod/blodpulver i, det är därifrån det nyttiga järnet kommer. Här är ett recept:

    6 kakor
    ugnstemperatur 200ºC

    Ingredienser
    5 dl blod (säljs djupfryst)
    2½ dl vatten
    2 msk margarin eller smör
    2 msk sirap
    50 g jäst
    2 tsk salt
    1,2 liter rågmjöl (ca 600 g)
    ca 8 dl vetemjöl (ca 500 g) eller lantvetemjöl

    Beställ blodet i god tid. Tina det i kylskåp 8-10 timmar.

    Blodet ska vara rumsvarmt men får inte värmas. Värm i stället vattnet till 50-60°C och smält fettet i det. Sila blodet och vispa i det.

    Degen:
    Smält margarinet i en kastrull. Häll i blodet och värm till 37°C (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
    Jäs degen övertäckt ca 45-60 min.
    Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 6 delar och forma dem till runda kakor, ca 17 cm i diameter. Lägg dem på 2 plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Ställ den sist utbakade plåten lite svalare så att brödet blir lagom färdigjäst tills den första plåten är gräddad. Skåra kakorna korsvis med mjölad kniv. Jäs under bakduk ca 30 min.

    --
    För egen del har jag i egenskap av sydlänning aldrig blivit bjuden på eller sett paltbröd saluföras i affär överhuvudtaget och äter inte inälvsmat, så hallonmissens tips känns lite exotiskt för mig också..

  • skate

    Har köpt tunnpaltsbröd på Obs här i stan, fanns bland hårdbröd/tunnbröd.

Svar på tråden Ett recept kommer här på järnberikad gröt som är lika bra som den köpta!