KimPossible skrev 2012-12-18 14:54:25 följande:
Det är rätt att du ska köpa en rimmad skinka. Jag brukar börja med att lägga den och spolas av under kallt vatten i ca 10-15 minuter, för att få bort en del av saltet. Man vrider på den med jämna mellanrum så att vattnet kommer åt överallt.
Sen kör jag den i ugnen på 125 grader, utan folie om. Lägg den i en ugnsfast form, med svålen uppåt. Den låga temperaturen gör att det tar längre tid, men den blir väldigt saftig. Dock får man ju inget spad på det sättet om man vill ha sånt till dopp i grytan.
Jag brukar räkna ungefär 1 timmer/kg skinka, och ta ut den när den är runt 72 (tror jag), står på förpackningen vilka gradantal som gäller. Vissa vet jag har skinkan inne ända till uppemot 80 grader, men då blir det ju bara torrt och trist. Det ska vara lite färg på den.
Sen får den stå och svalna och vila till sig lite innan det är dags att skära bort svålen. Vissa vill ha kvar en liten fettrand, men jag brukar putsa den helt ren. (Annars äter ingen här hemma).
Sen blandar jag ägg, ströbröd till en gegga och "klappar" in det runt om. Griljerar i 225 (tror jag, kolla på förpackningen) till ytan är lätt gyllenbrun.
Hoppas du fick lite klarhet, detta har jag kört i många år nu och aldrig misslyckats. Lycka till!
OK... låter som jag kommer köra på detta. Några frågor bara.
Varför vill du få bort en del av saltet? Är det inte gott att den är saltad??
När jag kör in den i ugnen, ska jag köra utan stek-påse? Hon i affären rekommenderade det... vad tycker du?
Svålen uppåt - vad innebär det? Alltså fett-grejen på upp-sidan?? Gör inget att det inte blir nåt spad för jag ska ändå inte göra nån dopp i gryta så jag antar att det kvittar...
Kollade på en skinka som var strax över 3 kg, så då snackar vi alltså i ugn ca 3h?? Shit va avancerat

Men kul att få testa att göra detta

Man kanske kan förbereda den dagen innan så slipper jag stå på julaftonsmorgon och göra detta?
Ska jag köra in den med termometer från början alltså?? Å hålla koll när den når 70 grader ( står att den ska vara 70 på den förpackningen jag kollade på ) och sen då ta ut den?
Hur "putsar" man svålen? Eller kan man skära bort den??
Hur länge ska man köra den i ugnen andra omgången när man lagt på senaps-gegget??
Många dumma frågar, jag vet

Men bättre att fråga en fråga för mycket än att det blir fel... lite kontroll-freak, vill gärna lyckas med detta