• Anonym (magbe­bis)
    Äldre 15 Feb 15:51
    1359 visningar
    1 svar
    1
    1359

    Tips

    Kan ni ge något tips hur man ska få en 2 månaders att sova på rygg? Hon somnar bara när hon får ligga på mage alt. på sidan. Att vända på henne från mage till rygg när hon somnat går inte då hon vaknar och blir hysterisk. Är det farligt att låta henne sova på sidan?
    Blir så rädd att hon ska drabbas av psd.
    Hon sover oftast tillsammans med en av oss, hon är som sagt bara 2 månader men att sova i sin egna vagga går bara inte. Vill inte att hon ska skrika sig till sömns vilket är alternativet om hon ska sova i sin vagga.
    Tacksam för råd från er!

  • Svar på tråden Tips
  • Äldre 27 Feb 21:37
    #1

    Hej!

    Vi hör av och till att föräldrar berättar precis det här, att barnen inte vill sova på rygg. Och så är det nog - det är lite tryggt att få "hålla ihop sig lite" genom att sova på sidan eller magen.

    Men - vi vet att ryggläget är det säkraste sättet för spädbarn att sova på. Och det handlar om att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Om man upplever att barnet inte trivs så bra på rygg kan man istället liksom "boa om barnet" genom att lägga till exempel rullade handukar som ett bo runt barnet. Då känner barnet den här tryggheten att något omsluter bebisen. Det finns nästen att köpa till bebisar men dom kan vara onödigt dyra.

    Min erfarenhet är att dom flesta bebisar föredrar att samsova med sina föräldrar. Förmodligen känns det också lite tryggare. Sedan är det ju dessutom nära till maten om barnet ammar. Vi säger idag att det är bra om spädbarnet ligger lite ifrån sin förälder i sängen, till exempel lite högre upp mellan föräldrarnas huvuden. Då är risken mindre att man kommer för nära på natten.

    Lycka till! / Eva 

Svar på tråden Tips