• Sofie Österlund

    kan man ha "lite" celiaki

    Efter att ha gjort en fruktansvärd tarmbiopsi har nu det efterlängtade provsvaret kommit. Snälla hjäp mig med att tolka det. Så här skrev specialistläkaren: "Man ser diskreta förändringar som skulle kunna våra förenligt med en så kallad celiaki men tycker att förändringarna inte är så uttalade att man definitivt kan sätta diagnosen." Så vad tror ni? Har jag det eller inte? ska jag äta gluten eller inte? Eller har jag bara "lite" celiaki och kan äta "lite" gluten? Men om tarmföränringarna inte är celiaki vad är de komna från då?? Hjälp vet inte vad jag ska göra. Lång väntan på provtagning, och sen lång väntan på ett offullständigt svar. Det gör mig ledsen. Är detta vanligt? Att de varken kan sätta diagnosen eller avfärda den?Specialisten hänvisar att jag ska diskutera ev fortsatt behandling med min läkare. Men min läkare är ingen specialist. Om inte specialisten kan säga hur jag ska göra med kosten hur ska läkaren kunna det? 'Ledsen, arg och besviken

  • Svar på tråden kan man ha "lite" celiaki
  • Allergiexperten

    Hej! Som patient har du rätt att få klara besked om undersökningar och prover. Sen är det inte alltid man faktiskt kan ge klara svar vilket det du beskrivit också visar.
      För att ställa diagnos glutenintolerans krävs förutom symtom också positivt blodprov, samt tarmbiopsi. När man tar tarmbiopsi så är det viktigt att man ätit gluten så att tarmslemhinnan kan uppvisa skadat tarmludd vilket är förenligt med diagnos glutenintolerans.
    Om man har uteslutit gluten någon period före tarmbiopsin så kan provet bli osäkert och då är det svårare att ställa en klar diagnos. 
    Om du inte mår bra när du äter gluten bör du utesluta detta för att på sikt inte skada tarmslemhinnan mer. 
    Men jag tycker absolut att du ska prata med din husläkare och få en sammanfattning om vad som bör gälla för dig, din läkare är ju den som har hela din sjukdomshistoria framför sig. 
    vänliga hälsningar Anitha 

Svar på tråden kan man ha "lite" celiaki