• Anonym (glad mamma)

    "skämma bort" bebis?

    Hej!
    Vår dotter föddes i v 33+1 för tre månader sedan. De två första veckorna sov hon bra och kunde ligga i sin säng/vagn och sova mellan målen, likaså på nätterna. Men efter de två veckorna så kan hon inte sova själv längre. Enda gången hon sover längre stunder är när hon får ligga på magen och sova på vårt bröst. Detta är det samma oavsett om det är dag eller natt. Har provat att hon kan sova mellan oss i sängen, men det går hon inte med på heller.
    Om hon somnat i famnen och man då lägger ner henne så vaknar hon inom 15 minuter. 

    Finns det någon "risk" att vi skämmer bort henne med detta sovbeteende? Rent spontant känns det inte så, men det vore skönt om vi slipper ha det så här hela tiden.

    Kan tillägga att när vi är ute på promenad så sover hon max 30 minuter i vagnen med, sedan vaknar hon med fullt skrik och somnar inte om.

    Har även en fråga om hennes amning. Jag helammar henne och på dagen äter hon med 1,5-2 timmars mellanrum. Jag tycker det är väldigt ofta. När (och om) kan det bli glesare mellan amningstillfällena på dagen? Eller ammar vissa bebisar så ofta hela tiden? (På natten går det tre-fyra timmar mellan amningarna.)   

    Tacksam för svar!      

  • Svar på tråden "skämma bort" bebis?
  • BVCsköterska Eva

    Hej!

    Vad bra att din magkänsla känner att det nog inte är så att du skämmer bort din bebis!
    För så är det förstås inte. Ett sådant här litet barn som dessutom är född snudd på 7 veckor för tidigt måste få ha sin egen rytm. Jag brukar säga att det bästa är att "bara följa med" och låta barnet äta och sova när barnet vill. Barn är dessutom väldigt olika med sov- och ätrutiner. Vissa äter mer än andra när dom väl äter och kanske också sover lite längre när dom väl sover. Andra bebisar verkar inte vilja äta så mycket åt gången och står sig därför inte lika länge på maten. Det beror också på hur mycket bröstmjölk mamman har men det brukar vara så finurligt så det räcker gott och väl för just sin bebis. En del bebisar verkar inte riktigt "ha tid" att äta och sova... Sen är det precis som om vissa bebisar är lite känsligare och är nästan litet på sin vakt och gärna vill vara nära.

    När barnet blir äldre, runt 4-5 månader så verkar det som om många bebisar får mer rutiner - kanske för att dom börjar orka vara vakna längre och kan "sysselsätta sig lite" med att titta och känna på leksaker och kommunicera mer med sin omgivning. När dom väl äter blir det mer som riktiga måltider. Vi vet dock att helammande barn ofta äter lite mer oregelbunder än barn som äter ersättning/annan mat bland annat för att tillgången på bröstmjölk inte är lika säker vid varje mål.

    Hur som helst är det viktigt att du pratar med din BVC-sköterska om din flicka så du får hjälp att klura ut hur just ni ska tänka. Det är bra att hålla kolla på viktutvecklingnen så man ser att hon går upp i vikt som man kan förvänta sig. 

    Lycka till! Eva  

  • Anonym (glad mamma)

    Tack för ditt svar :)
     Hon har nu några gånger sovit själv fast mellan oss i sängen, kanske ett steg i rätt riktning i alla fall. =)

Svar på tråden "skämma bort" bebis?