Forum Inaktiva: Allergiexperten - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • vete allergi

  Tis 5 mar 2013 13:35 Läst 1103 gånger Totalt 1 svar
  Tis 5 mar 2013 13:35

  Hej

  har en dotter på 8 månader som genom provokation är konstaterad mjölkprotein allergisk, vete allergi (fick veta idag), samt soja + soja släktingar fräst ärtor och johannesbröd

  Hon reagerar med väldiga magsmärtor skriker i flera timmar + stenhård mage när hon får i sig mjölkprotein
  Samma reaktion vid sojan (även om den varierar i hur kraftig den är från gång till gång alltid hård mage men ena gången skriker hon 30 min och nästa 5 tim i sträck efter måltid)

  veten reagerar hon på geneom diaree och kräks var gång hon får i sig det blir bra så fort vi slutar och dålig ca 1-3 tim efter att hon fått i sig den. Men glutenprovet var negativt (hon fick dock bara äta gluten en hel vecka innan borde det inte varit 8 v för att visa rätt?)

  Eftersom reaktipnen var så stark/tydlig under provokationen så tror de på veteallergi trots neg pricktest (inget blodprov taget vet inte om det går)

  Min fråga är enkelt om hon som veteallergiker kan äta vetestärkelse eller inte försökt att läsa på nätet men det står så olika vissa säger att det inte alls går, andra att det kan gå och vissa ställen att det är ovanligt med allergi mot vetestärkelse så vad gäller??             


  Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
 • Ons 6 mar 2013 20:30 #1

  Hej! Din dotter är så pass liten så jag förstår inte vad provokationen du beskriver egentligen betyder men jag förmodar att du menar att hon ätit vete, mjölkprotein och soja och reagerat på detta.
   Provocera med exempelvis mjölkprotein brukar man göra när barnet varit utan detta i någon period. Hur länge beror på vilket symtom som barnet visat när det får mjölkprotein. Vad det gäller vete så är regeln att börja introducera gluten under amningsperioden och vad det gäller soja så bör det undvikas till så små barn eftersom risk finns för utveckling av sojaallergi.
  Om ditt barn inte tål vete, soja och mjölkprotein och har så kraftiga symtom som du beskriver så råder jag dig att ta kontakt med barnläkare om du inte redan har sådan kontakt.
  Dessutom avråder jag från allt som innehåller något av det som ditt barn reagerar på.
  Jag tycker också att den läkare ordinerade glutenprovet bör ha en ordentlig genomgång med dig om vilken kost ditt barn bör ha och när framtida introduktion av normalkost eventuellt kan ske. När man tar bort en del av kosten hos små barn bör det absolut följas upp av barnläkare, främst gäller det om man tar bort mjölken eftersom mjölk innehåller så många viktiga näringsämnen som små barn behöver.
  Dietist är också bra om du kunde få träffa, tala med läkaren även om detta. Dietisten kan ge bra kostråd till din dotter.
  Vänliga hälsningar Anitha 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll