• MissLaila

    Operation av trummhinna. Någon?

    Jag har efter ett ex antal öroninflammationer senaste åren blivit kallad till en öronspecialist. Han kollade i mitt öra några sekunder och sa sen att detblir operation. Min ttrummhinna är så indragen att det inte finns någon ventilation. Jag har ingen aning hur en sådan operation går till Hur gör dom? Hur blir det efteråt? Blir man sjukskriven? Hur lång tid tar det innan det är läkt?

  • Svar på tråden Operation av trummhinna. Någon?
  • mother87

    det beror lite på vad dom ska göra, om den e indragen tar de kanske hål på trumhinnan..

    Jag själv är 26 och uppvuxen öronbarn som de kallas, opererats en massa gånger,

    även tagit hål på trumhinnan, då är man vaken och på mottagning, iaf då när jag var yngre.

    sen har jag även haft ett 10-tal rör och så har jag fått nya hörselben och ny trumhinna.

    men dom på öronspecialisterna är duktiga och ger ofta bra och detaljerad information.
    men om du nu har undertryck, så blås flera gånger om dagen, inte för hårt, lätt tryck räcker 4-5 ggr om dan, det kan hjälpa.

    (håll för näsan, och blås som du ska snyta dig)

    om dom tar hål på trumhinnan, så brukar det läka av sig själv.              

  • MissLaila

    Det handlar intevom varken hål eller rör. Ev ska jag få en helt ny trumhinna. Kommer få reda på det om en vecka.. Min trumhinna är så ärrig och tillbakadragen att det tydligen inte kan läka tebax själv. Får minst 5 öroninflammationer om året.

  • Flisan79

    Min man fick en svettsloppa i örat så att 60 % av trumhinnan smälte bort. Han opererade dit en ny. Tror de tig en sena bakom örat och använde. Vad jag vet så skar de upp längs med bakom örat och vek fram hela örat för att komma åt.
    Efteråt blev det bra och man ser knappt ärret men örat krånglar väldigt mycket. Han får återkommande infektioner och måste åka in och skrapa bort skorpor och skit från trumhinnan.

  • mother87

    Ja e det trumhinnan som ska bytas använder dom det som flisan skriver, de använder en sena eller hinna ifrån skallen bakom örat. Man är nog sjukskriven ca 2-3 veckor om det behövs.

    Sen blir det återbesök för kontroller och så, och får hoppas att det hjälper och att du slipper besvär i framtiden, min klarade sig inte mer än några år. 

    operationer brukar ta 3-4 h, och man får nog ligga kvar en dag.

    Dom öppnar upp baifrån örat uppifrån o ner för att komma åt. men ärret är inget man direkt störs av i framtiden, dock kan dom behöva raka bort hår runt örat.     

  • Flisan79

    Kan tillägga att det är många år sedan och som sagt, trumhinnan fungerar och ser bra ut men krånglar fortfarande flera ggr om året.

  • MissLaila
    mother87 skrev 2013-04-16 08:36:14 följande:
    det beror lite på vad dom ska göra, om den e indragen tar de kanske hål på trumhinnan.. Jag själv är 26 och uppvuxen öronbarn som de kallas, opererats en massa gånger, även tagit hål på trumhinnan, då är man vaken och på mottagning, iaf då när jag var yngre. sen har jag även haft ett 10-tal rör och så har jag fått nya hörselben och ny trumhinna. men dom på öronspecialisterna är duktiga och ger ofta bra och detaljerad information. men om du nu har undertryck, så blås flera gånger om dagen, inte för hårt, lätt tryck räcker 4-5 ggr om dan, det kan hjälpa. (håll för näsan, och blås som du ska snyta dig) om dom tar hål på trumhinnan, så brukar det läka av sig själv.              

    mother87 skrev 2013-04-16 08:36:14 följande:
    det beror lite på vad dom ska göra, om den e indragen tar de kanske hål på trumhinnan.. Jag själv är 26 och uppvuxen öronbarn som de kallas, opererats en massa gånger, även tagit hål på trumhinnan, då är man vaken och på mottagning, iaf då när jag var yngre. sen har jag även haft ett 10-tal rör och så har jag fått nya hörselben och ny trumhinna. men dom på öronspecialisterna är duktiga och ger ofta bra och detaljerad information. men om du nu har undertryck, så blås flera gånger om dagen, inte för hårt, lätt tryck räcker 4-5 ggr om dan, det kan hjälpa. (håll för näsan, och blås som du ska snyta dig) om dom tar hål på trumhinnan, så brukar det läka av sig själv.              

    Såg nu att du hade skrivit om tryckutjämningen. Jag har blivit tillsagd att tryckutjämna 50ggr om dagen men inget hånder. Det finns ingen ventilation i mitt öra och trumhinnan är tillbakadragen enda bak till öronbenet. Läkaren sa att detta hade inte varit något problem för mig idag OM våra läkare på VC hade skött sitt jobb när jag va 5-6år. Jag har alltid varit öronbarn och har haft nedsatt hörsel på mitt öra i minst 10år. Men jag har aldrig fått något rör. Jag har haft alla möjliga grejer till tryckutjämning och det har gått tebax tillfälligt. Men nu efter de 3 öroninflammationerna jag hade okt, nov o dec har inte trumhinnan gått tebax. Den är så indragen och ärrig att specläkaren sa att det aldrig kommer läka själv. Men jag hade fortfarande som en skorpa kvar på trumhinnan när jag va inne så han kunde inte riktigt bedömma om det går att göra något åt min trumhinna eller om det blir en ny. Så det får jag veta på tisdag. Men atr det blir op va det ingen tvekan om.
  • eliand

    Jag gör ett försök att blåsa liv i denna tråd igen! Skulle verkligen behöva er hjälp!


    Är själv sk. öronbarn med massor av öroninflammationer och rör i öronen i bagaget. Trumhinnorna är ärrade och hörseln kass på båda öron. Till råga på det ställer mina bekymmer till det för mig på så sätt att jag ej klarar av att flyga då det gör så fruktansvärt ont vid start- och landning att jag övertygas om att huvudet mitt skall explodera! Det primära med min önskan att göra detta ingrepp är ju givetvis mitt eget väl och ve och för hörseln i fokus, men jag hoppas också på att kunna flyga igen i framtiden!

    Så. Hur gick ni till väga för att få igenom en operation? Vem var ni i kontakt med? Är det ett ingrepp som ni har fått kostnadsfritt genom sjukvården? Försökte prata med en läkare för några år sedan men min fråga blev genast bortviftad, det var inget som jag var berättigad.

    MissLaila! Hur gick det för dig? Blev det operation och ny trumhinna? Hur blev resultatet - komplikationer så här en tid efter operation eller är du nöjd?! Blev du sjukskriven efteråt?

    Fick tag i en artikel (www.ystadsallehanda.se/incoming/article663952/Konsten-att-goumlra-en-ny-trumhinna.html) där jag läste om vissa förhållningsregler som skulle vidtas första tiden efter operation (akta sig från att nysa, klökas, krysta samt luta sig framåt). Känns detta igen?! Hur är hörseln på örat direkt efter operation - är den nedsatt, kanske till och med helt nedsatt, och kommer tillbaka först efter en tid?!

    Åh. Ta er tid att svara på mina frågor, snälla! Eller fyll på med egna reflektioner och gör mig uppmärksam på sådant som jag inte tänkt på/vet om!

    TACK!

  • MissLaila

    Jag fick ingen ny trumhinna. De satte in ett rör istället. Menade på att det inte va värt det då jag fortfarande kommer få inflammation gång på gång eftersom örontrumpeten inte funkar som den ska.

    Fick röret i Augusti. Har mer om nu än innan, dock inga inflammationer längre. Väntar på att få komma på 6 månaders kontroll, men de verkar ha glömt bort mig.

  • öronbarn

    Tja! Jag är nyopererad nu sedan en vecka tillbaka.. Allt gick bra enl dr, men ska tillbaka imorgon för att ta ut bindan i örat samt ta stygnen.. sen tar det väl ett tag innan man märker nån skillnad.. Gjorde samma OP på andra örat för 4 år sen en där blev det tyvärr sämre så där har jag idag en hörapparat :(  så om det blir bättre på det här örat så ska jag råga om det är nån idé att försöka på det andra igen för att försöka.. Den här OP så fick jag en ny trumhinna samt att han agade städet som var trasigt.. sjukskriven i två veckor + att jag inte får lyfta något...  Genomförde min OP i Karlstad och vart väl omhändertagen.. Tyvärr har jag ju blödarsjukan också till råga på allt så det har blött en hel del.. Det som är viktigaste när det blöder igenom är att ta kontakt med stället som genomförde op. Själv beställde jag tid på min lokala Vårdcentral för att få det omlagt då det blött igenom, men för säkerhetsskull så ringd jag Karlstad som starkt avrådde mig från det, det enda jag fick göra va att förstärka den omläggingen som är för det kunde äventyra det hela... Förutom detta förbannade bandage som ska sitta en vecka så är det väl att man inte kan komma åt å klia som är det värsta, så jag längtar tills imorgonbitti då jag ska ta av det å ha i örondroppar innan jag ska åka till dr :)

  • Act

    Är också öronbarn (föddes med gomspalt). Fick min första op med ny trumhinna på höger öra för 15 år sedan. Igår blev det på vänster öra då jag hade fått diagnos "kronisk öroninflammation". Så nu blir det sjukskrivning 2-3 veckor. Inga tunga lyft. Efter en vecka är det tid för återbesök. Får se sen vad som händer...

Svar på tråden Operation av trummhinna. Någon?