• prinsessanadia

    Hjälp mig äta rätt!

    Har kommit till en punkt då det är dags att börja fundera på vad jag stoppar i mig. Äter alldeles för mycket onyttigt och vill börja äta nyttigt. Känner dock att jag har väldigt dålig koll på nyttiga recept. Skulle gärna vilja ha tips på vad man bör äta till frukost, mellanmål, lunch och middag. Jag vet att ägg och kyckling är nyttigt, osv men vill gärna ha recepttips där hela måltiden är nyttig. 

  • Svar på tråden Hjälp mig äta rätt!
  • prinsessanadia

    Kul att det är flera som behöver lte inspiration :)  Kan komma med ett tips av vad vi åt idag. Kyckling med kall sås på kesella (pressa i en vitlöksbit, salt, peppar och lite citron) och sedan färska rödbetor, zuccini, och morötter i ugn. 

  • flisan222

    Jag och sambon har kommit till insikt med att våra kostvanor är bedrövliga och lagt om dom helt nu och är inne på vår andra vecka. Denna gång äter vi inte efter nån speciell diet utan med sunt förnuft och mår toppen !.
    Vi gillar mycket och god mat så LCHF är tyvärr inget för oss då vi har svårt att sluta äta när vi är lagom mätta när man ska äta feta ostar, såser(älskar sås), kött, korv och allt möjligt mumsigt 
    Vi äter just nu skitgod mat varje dag och kilorna verkligen rasar av oss och jag verkligen känner att blodsockret ligger på en jämn nivå hela dan

    Till frukost kan det bli:

    *Havregrynsgröt (fiber. mycket godare än vanlig) med lågkalorisylt eller osötad äppelmos. Ibland nått russin på eller kanel, nötter, tärnat äpple och ett glas mjölk till , Kanske ett ägg eller ett finncrisp

    * 1-2 Kokta ägg, 2 finncrisp med skinkost eller färskost och en skinkskiva och gurka på, Ett glas mjölk eller yoggi mini 0.1% fett och utan tillsatt socker

    * Mellanfil med lite musli som innehåller nötter och frukt men inte tillsatt socker. Ett finncrisp eller en banan eller ett ägg till det.  

    Till lunch eller middag kan det bli : 

    * Kotletter med potatis, lök, morötter, buljong, tomatpure, vitlök, salt, peppar, timjan eller om vi kastar i lite andra kryddor. Skiva och lägger i lergrytan med köttet ovanpå och in i ugnen 1,5 timme medans vi gör nått annan Verkligen snabbmat!
    Iom att vi upptäckt hur snabbt, nyttigt och gott det är att laga i lergryta så blir det lätt flera gånger i veckan nu  med antingen kött eller kyckling

    *Kasslersallad med lite vit fiberpasta i och sen tar man vilka grönsaker man vill  Italiensk salladskrydda och några droppar vinäger i så smaker det fantastiskt. För den orädde ta nån matsked olja också.

    *Sallad med ris frysta ärtor,majs och parika (kokta såklart) och sen i med tomat, gurka, sallad och rensa i en grillad kyckling och koka några ägg.

    *Lövbit med lite gorgonzolaost i och som sen får puttra med lite minimat eller matlagningsgrädde, kalvfond, salt, peppar, lite andra goda kryddor som jag inte mins och en tsk gele i. Blev gudomligtgott och till det åt jag en potatis och en god grönsallad men varför inte lite kokta grönsaker istället om man har det hemma.

    *Köttfärslåda. potatis och lök i en form som du saltar och pepprar lite och gärna lite timjan. Sen en köttfärssås med rivna morötter i och färska champinjoner. Sen MASSA smak av tex vitlök, fond, timjan, oregano, salt, peppar, örtkrydda eller vad man gillar som jag hällde över potatisen och så in i ugn tills potatisen var mjuk.

    " Kasslerwook. Bara tärnad kassler och wookgrönsaker med massa goda kryddor. Sen satt jag i lite extra lök och herikuverts och liiite ris som jag hade över sen gårdagen. Kan serveras med lite fraishe med vitlök eller örter i om man vill.

    *Grillade  kycklingfileer med rotfrukter i  ugn.   Tex potatis, morötter, lök och rödbetor och till det en sallad och en klick av lättfraishe med vitlök eller örter. Men gillar man yoghurt bättre eller kessela kan man ju ta det

    "Hungrig undr dan eller på kvällen: 
    Då blir det en banan eller ett äpple, 1 eller 2 kokta ägg, yoghurt men den är så fettsnål så efter 10 min är man hungrig igen, finncrisp med färskost och skinka på, liten kopp fil med lite musli.

    Som sagt just nu har vi snöat in på lergrytan så alla kyckling och kötträtter blir däri men annars så mer recept kommer i dagarna då jag ska försöka låta den vara
    Ärtsoppa är bra mat också om man vill ha en snabblunch eller spenatsoppa med ägg. Omelett ska inte heller underskattas 
    Grejen är att för oss är välkryddad mat hela grejen. Att krydda så det smakar himelsk och istället för massa feta såser  så kör vi just nu i lergryta då det blir fantastisk sky utan massa fett utan enbart det som kommer från köttet med massa smak i .    
    Till måltiderna äter vi såklart mycket sallad i alla det slag. Vanlig grönsallad, kokta grönsaker, vitkålssallad som vi har purjo, morötter, paprika och ibland lite snittgurka i och en viktväktar lag som den marineras i. sen blir det rivna morötter och lite sånt också eller tomat och lök med liiite olja på och salladskrydda
    Vi äter pasta, potatis, ris men försöker äta lite mindre av det och väljer tex vit fiberpasta.

         

  • carhe

    Ett bra sätt att börja äta bättre är att du lagar maten själv, från grunden. Ingen hämtmat eller halvfärdig mat, inga pulversåser. Köp kött, fisk (inga färdigpanerade fiskpinnar) kyckling, ägg, frysta eller färska grönsaker, bönor av olika slag. Den industiellt tillagade maten innehåller en massa "skit" som gör oss feta och sjuka. Du kommer att få godare, nyttigare och billigare mat. Bra recept och veckomenyer hittar du lätt om du googlar på GI och veckomeny.

  • prinsessanadia
    flisan222 skrev 2013-04-16 23:43:54 följande:
    Jag och sambon har kommit till insikt med att våra kostvanor är bedrövliga och lagt om dom helt nu och är inne på vår andra vecka. Denna gång äter vi inte efter nån speciell diet utan med sunt förnuft och mår toppen !.
    Vi gillar mycket och god mat så LCHF är tyvärr inget för oss då vi har svårt att sluta äta när vi är lagom mätta när man ska äta feta ostar, såser(älskar sås), kött, korv och allt möjligt mumsigt 
    Vi äter just nu skitgod mat varje dag och kilorna verkligen rasar av oss och jag verkligen känner att blodsockret ligger på en jämn nivå hela dan

    Till frukost kan det bli:

    *Havregrynsgröt (fiber. mycket godare än vanlig) med lågkalorisylt eller osötad äppelmos. Ibland nått russin på eller kanel, nötter, tärnat äpple och ett glas mjölk till , Kanske ett ägg eller ett finncrisp

    * 1-2 Kokta ägg, 2 finncrisp med skinkost eller färskost och en skinkskiva och gurka på, Ett glas mjölk eller yoggi mini 0.1% fett och utan tillsatt socker

    * Mellanfil med lite musli som innehåller nötter och frukt men inte tillsatt socker. Ett finncrisp eller en banan eller ett ägg till det.  

    Till lunch eller middag kan det bli : 

    * Kotletter med potatis, lök, morötter, buljong, tomatpure, vitlök, salt, peppar, timjan eller om vi kastar i lite andra kryddor. Skiva och lägger i lergrytan med köttet ovanpå och in i ugnen 1,5 timme medans vi gör nått annan Verkligen snabbmat!
    Iom att vi upptäckt hur snabbt, nyttigt och gott det är att laga i lergryta så blir det lätt flera gånger i veckan nu  med antingen kött eller kyckling

    *Kasslersallad med lite vit fiberpasta i och sen tar man vilka grönsaker man vill  Italiensk salladskrydda och några droppar vinäger i så smaker det fantastiskt. För den orädde ta nån matsked olja också.

    *Sallad med ris frysta ärtor,majs och parika (kokta såklart) och sen i med tomat, gurka, sallad och rensa i en grillad kyckling och koka några ägg.

    *Lövbit med lite gorgonzolaost i och som sen får puttra med lite minimat eller matlagningsgrädde, kalvfond, salt, peppar, lite andra goda kryddor som jag inte mins och en tsk gele i. Blev gudomligtgott och till det åt jag en potatis och en god grönsallad men varför inte lite kokta grönsaker istället om man har det hemma.

    *Köttfärslåda. potatis och lök i en form som du saltar och pepprar lite och gärna lite timjan. Sen en köttfärssås med rivna morötter i och färska champinjoner. Sen MASSA smak av tex vitlök, fond, timjan, oregano, salt, peppar, örtkrydda eller vad man gillar som jag hällde över potatisen och så in i ugn tills potatisen var mjuk.

    " Kasslerwook. Bara tärnad kassler och wookgrönsaker med massa goda kryddor. Sen satt jag i lite extra lök och herikuverts och liiite ris som jag hade över sen gårdagen. Kan serveras med lite fraishe med vitlök eller örter i om man vill.

    *Grillade  kycklingfileer med rotfrukter i  ugn.   Tex potatis, morötter, lök och rödbetor och till det en sallad och en klick av lättfraishe med vitlök eller örter. Men gillar man yoghurt bättre eller kessela kan man ju ta det

    "Hungrig undr dan eller på kvällen: 
    Då blir det en banan eller ett äpple, 1 eller 2 kokta ägg, yoghurt men den är så fettsnål så efter 10 min är man hungrig igen, finncrisp med färskost och skinka på, liten kopp fil med lite musli.

    Som sagt just nu har vi snöat in på lergrytan så alla kyckling och kötträtter blir däri men annars så mer recept kommer i dagarna då jag ska försöka låta den vara
    Ärtsoppa är bra mat också om man vill ha en snabblunch eller spenatsoppa med ägg. Omelett ska inte heller underskattas 
    Grejen är att för oss är välkryddad mat hela grejen. Att krydda så det smakar himelsk och istället för massa feta såser  så kör vi just nu i lergryta då det blir fantastisk sky utan massa fett utan enbart det som kommer från köttet med massa smak i .    
    Till måltiderna äter vi såklart mycket sallad i alla det slag. Vanlig grönsallad, kokta grönsaker, vitkålssallad som vi har purjo, morötter, paprika och ibland lite snittgurka i och en viktväktar lag som den marineras i. sen blir det rivna morötter och lite sånt också eller tomat och lök med liiite olja på och salladskrydda
    Vi äter pasta, potatis, ris men försöker äta lite mindre av det och väljer tex vit fiberpasta.

         
    Tack för insperationen :) Jag försöker dock att inte äta så mycket kolhydrater så jag har tagit bort pasta, ris och potatis och ersätter med grönsaker istället. 

    I morse åt jag 1,5 dl turkisk youghurt med banan och två finncrisp med kalkon. Nu till lunch blev det kycklinggryta med krossade tomater, vitlök, lök och zuccini. Till det åt jag kokt broccoli. 
  • prinsessanadia
    carhe skrev 2013-04-17 23:14:50 följande:
    Ett bra sätt att börja äta bättre är att du lagar maten själv, från grunden. Ingen hämtmat eller halvfärdig mat, inga pulversåser. Köp kött, fisk (inga färdigpanerade fiskpinnar) kyckling, ägg, frysta eller färska grönsaker, bönor av olika slag. Den industiellt tillagade maten innehåller en massa "skit" som gör oss feta och sjuka. Du kommer att få godare, nyttigare och billigare mat. Bra recept och veckomenyer hittar du lätt om du googlar på GI och veckomeny.
    Jag har ju ätit fel på alla sätt och vis så länge. Mycket hel och halvfabrikat, godis och sötsaker är också en stor last. Men nu när vi handlade så blev det inget halvfabrikat och inte heller något sött. Enbart "bra" mat och mycket grönsaker. 

    Bönor är inget jag har ätit och har ingen aning om vad man kan göra med dem. Förslag? 
  • prinsessanadia

    Hur gör ni med youghurt. Äter ni Lowfat eller vanlig? Jag kör på turkisk youghurt med 10% fett, men tycker att olika sidor ger olika rekomendationer angående om det är bra eller inte. Vissa säger att det är bättre för att det inte innehåller något tillsatt socker och att man äter mindre när den är fet. Men sen så finns det den andra sidan som säger att det är helt fel att äta så fet youghurt och att lättyoughurt är mycket bättre. 

  • Elin 885
    prinsessanadia skrev 2013-04-16 20:59:32 följande:
    Har kommit till en punkt då det är dags att börja fundera på vad jag stoppar i mig. Äter alldeles för mycket onyttigt och vill börja äta nyttigt. Känner dock att jag har väldigt dålig koll på nyttiga recept. Skulle gärna vilja ha tips på vad man bör äta till frukost, mellanmål, lunch och middag. Jag vet att ägg och kyckling är nyttigt, osv men vill gärna ha recepttips där hela måltiden är nyttig. 
    ´bra att du kommit till insikten själv, för det är svårt att hjälpa någon som inte vill bli hjälpt =).
    det klassiska som att försöka utesluta socker är en bra början.
    jag kan tala om hur jag gör, så får du se om det passar dig =).

    jag äter enligt 80/20, dvs 80% nyttigt och 20% onyttigt. ge mig mitt lördagsgodis för fan! =).
    jag tränar 4-5 ggr i veckan 45-60 min per gång, högintensivt, svett och tårar är det som gäller =).
    jag äter 5 mål mat om dagen, frukost, mellis, lunch, mellis, middag.
    till mellis är det olika beroende vad som finns hemma, om jag är på språng, vad jag är sugen på etc, men här kommer ett exempel på en mat- och träninsgdag för mig, jag studerar heltid på distans och styr därför min tid själv.

    07:00 GOD MORGON, min man väcker mig, jag grymtar lite och går ned till köket. kaffe, smörgås med t ex skinka eller salami eller ibland ost. oftast rostmacka men en grövre variant. kaffe och en olo till (olo är en laktosfri variant av aktivia).

    10:00 Nu ska jag snart träna så här tar jag en banan och en olo eller en proteindrink. tar även en drink med aminosyror.

    11:00 träning t ex styrketräning 60 min.

    12:30 Lunch, vrålhungrig! Jag äter vanlig lagad mat, resterna från gårdagen och så med halva tallriken med grönsaker, tropicana och en kaffe till.

    16:00: Mellis: Te, en frukt och en olo eller en proteindrink.

    18:00 Middag: Vanlig lagad mat, halva tallriken med grönsaker.

    Vi äter vanlig mat i vår familj, inget light- tjaffs eller så och efter tallriksmodellen. ett liv utan pasta går jag inte med på! =).
    Jag har ADHD/AS/DYSLEXI, problem med det?
  • Ivanta
    Elin 885 skrev 2013-04-20 13:31:46 följande:
    ´bra att du kommit till insikten själv, för det är svårt att hjälpa någon som inte vill bli hjälpt =).
    det klassiska som att försöka utesluta socker är en bra början.
    jag kan tala om hur jag gör, så får du se om det passar dig =).

    jag äter enligt 80/20, dvs 80% nyttigt och 20% onyttigt. ge mig mitt lördagsgodis för fan! =).
    jag tränar 4-5 ggr i veckan 45-60 min per gång, högintensivt, svett och tårar är det som gäller =).
    jag äter 5 mål mat om dagen, frukost, mellis, lunch, mellis, middag.
    till mellis är det olika beroende vad som finns hemma, om jag är på språng, vad jag är sugen på etc, men här kommer ett exempel på en mat- och träninsgdag för mig, jag studerar heltid på distans och styr därför min tid själv.

    07:00 GOD MORGON, min man väcker mig, jag grymtar lite och går ned till köket. kaffe, smörgås med t ex skinka eller salami eller ibland ost. oftast rostmacka men en grövre variant. kaffe och en olo till (olo är en laktosfri variant av aktivia).

    10:00 Nu ska jag snart träna så här tar jag en banan och en olo eller en proteindrink. tar även en drink med aminosyror.

    11:00 träning t ex styrketräning 60 min.

    12:30 Lunch, vrålhungrig! Jag äter vanlig lagad mat, resterna från gårdagen och så med halva tallriken med grönsaker, tropicana och en kaffe till.

    16:00: Mellis: Te, en frukt och en olo eller en proteindrink.

    18:00 Middag: Vanlig lagad mat, halva tallriken med grönsaker.

    Vi äter vanlig mat i vår familj, inget light- tjaffs eller så och efter tallriksmodellen. ett liv utan pasta går jag inte med på! =).
    Har din kropp förändrats mycket av detta? Hur länge har du hållit på?
    Ditt inlägg peppade mig  
Svar på tråden Hjälp mig äta rätt!