• ems92

    sant eller falskt?

    Är det sant om allergier att de skapas av "överdoser"? Att om man under graviditeten dricker överdrivet med t ex mjölk så finns en risk för laktosintolerans? Eller om man myser för mkt med ett djur så uppstår en allergisk reaktion för barnet Sedan? Och! Sen om mitt barn blir allergisk så är det typ ärftligt vidare till dennes barn? Har hört detta och undrar om det är sant??! Nån som vet något?

  • Svar på tråden sant eller falskt?
  • Allergiexperten

    Hej! Allergier kan uppstå dels genom ärftlighet men även utan att man kan härleda det till något alls. Det är immunförsvaret som av någon anledning reagerar fel och man är inte helt säker på varför. Man kan alltså bli allergisk både med och utan ärftlighet. Är oturen framme kan man alltså bli allergisk om man hela tiden gosar med någon typ av pälsdjur även om allergi inte alls finns i familjen.
    Om man dricker mycket mjölk under graviditeten påverkar inte om man skulle få laktosintolerans eftersom laktosintolerans inte är en allergi utan är ett normaltillstånd hos stor del av jordens befolkning. Vid laktosintolerans har man låg eller ingen möjlighet att bryta ner laktos eftersom man saknar eller har låg halt av det enzym som bryter ner laktosen. Däremot om man plötsligt börjar dricka stora mängder mjölk så kan kroppen reagera med magbesvär, dvs magen klarar inte av att bryta ner så plötsligt stora mängder laktos.
    Finns ärftlighet för exempelvis kattallergi, och man har katt hemma finns en ökad risk att utveckla kattallergi. Så om ditt barn blir allergisk mot katt gör ärftligheten att det finns en ökad risk att ditt barnbarn också utvecklar allergi. Men man kan inte med säkerhet säga att man alltid blir allergisk om man har ärftlighet eftersom det är många andra faktorer som påverkar också. 
    vänliga hälsningar Anitha 

Svar på tråden sant eller falskt?