Hösten är här! Ge mig era bästa sopp- och grytrecept!
Ja, nu är hösten verkligen här och det är dags att mysa ner sig i soffan med varma filtar och bra filmer. Och så ska man äta goda grytor och soppor, gärna som står färdiga på spisen/i ugnen efter man kommer hem efter långpromenad i rusket med hundar =P Dock så har jag exakt 3 sopprecept och två grytor som går runt runt och har gjort i alla år. Så lite inspiration skulle vara uppskattat. Ös på! Bjuder på 2 recept själv:
Soppa
Misosoppa med fisk och skaldjur:
20-40 hyfsat stora räkor
1-1,5 hekto lax i bitar
1 msk olja
drygt 1 dl hackad morot
drygt 1 dl hackad rotselleri
drygt 1 dl hackad potatis
drygt 1 dl hackad gul lök
1 liter dashi (buljong, fisk känns givet i det här fallet)
ca 0,5 dl vit miso
1 msk röd miso (eller brun miso)
1 tsk chilisås
Koka av laxen och räkorna i ca 30 sekunder, häll av och ställ åt sidan. Svetta av grönsakerna i oljan, utan att de tar färg. Häll på dashi och koka under lock i ca 15 minuter. Lägg till räkorna och laxen, låt sjuda 3 minuter. Lägg till miso, chilisås. Rör tills mison har löst upp sig. Servera med nymald svartpeppar.
Gryta:
Ungersk Gulasch
3 gula lökar
2 msk paprikapulver
2 + 1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar (eller... efter behag...)
1,5 kg högrev eller annat "grytkött"
1 dl tomatpuré
3,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
Skiva eller hacka löken och svetta av i en stekpanna. Rör ihop paprikaulver, 2 tsk salt och svartpeppar i en skål. Skär köttet i 0,5-cm stora bitar och blanda med kryddorna. Stek upp i en gryta så de får färg. Häll på tomatpuré, lök, vitlök, 1 tsk salt och vatten. Sänk värmen och låt puttra 1,5-2 timmar eller tills köttet är klart. Rör ibland och häll eventuellt på mer vatten. 5-10 minuter innan grytan ska ätas lägg i gul, röd och grön paprika, skurna i stavar ovanpå köttet. Servera med tagliatelle, ris eller potatis och eventuellt lite gräddfil eller creme fraiche.