• Aniiee

    Hösten är här! Ge mig era bästa sopp- och grytrecept!

    Ja, nu är hösten verkligen här och det är dags att mysa ner sig i soffan med varma filtar och bra filmer. Och så ska man äta goda grytor och soppor, gärna som står färdiga på spisen/i ugnen efter man kommer hem efter långpromenad i rusket med hundar =P Dock så har jag exakt 3 sopprecept och två grytor som går runt runt och har gjort i alla år. Så lite inspiration skulle vara uppskattat. Ös på! Bjuder på 2 recept själv:

     Soppa
     Misosoppa med fisk och skaldjur:
    20-40 hyfsat stora räkor 
    1-1,5 hekto lax i bitar
    1 msk olja
    drygt 1 dl hackad morot
    drygt 1 dl hackad rotselleri
    drygt 1 dl hackad potatis
    drygt 1 dl hackad gul lök
    1 liter dashi (buljong, fisk känns givet i det här fallet)
    ca 0,5 dl vit miso
    1 msk röd miso (eller brun miso)
    1 tsk chilisås

    Koka av laxen och räkorna i ca 30 sekunder, häll av och ställ åt sidan. Svetta av grönsakerna i oljan, utan att de tar färg. Häll på dashi och koka under lock i ca 15 minuter. Lägg till räkorna och laxen, låt sjuda 3 minuter. Lägg till miso, chilisås. Rör tills mison har löst upp sig. Servera med nymald svartpeppar.

    Gryta:
    Ungersk Gulasch 
    3 gula lökar
    2 msk paprikapulver
    2 + 1 tsk salt
    0,5 tsk svartpeppar (eller... efter behag...)
    1,5 kg högrev eller annat "grytkött" 
    1 dl tomatpuré
    3,5 dl vatten
    1 vitlöksklyfta 
    1 gul paprika
    1 röd paprika
    1 grön paprika

    Skiva eller hacka löken och svetta av i en stekpanna. Rör ihop paprikaulver, 2 tsk salt och svartpeppar i en skål. Skär köttet i 0,5-cm stora bitar och blanda med kryddorna. Stek upp i en gryta så de får färg. Häll på tomatpuré, lök, vitlök, 1 tsk salt och vatten. Sänk värmen och låt puttra 1,5-2 timmar eller tills köttet är klart. Rör ibland och häll eventuellt på mer vatten. 5-10 minuter innan grytan ska ätas lägg i gul, röd och grön paprika, skurna i stavar ovanpå köttet.  Servera med tagliatelle, ris eller potatis och eventuellt lite gräddfil eller creme fraiche.


    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Svar på tråden Hösten är här! Ge mig era bästa sopp- och grytrecept!
  • Aniiee
    Jossanfine skrev 2013-10-06 17:24:30 följande:
    Favoritar!
    =)
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • tro  hopp  kärlek

    Min favorit är kreolskans.
    Går att göra på älgkött, skinkstek men fläskfile är godast.

    2 st fläskfile
    1 msk mejram
    1 lök
    2 kabanosskorvar
    1 röd paprika
    1 dl smörgåsgurka
    1 burk syltlök
    1 burk oliver
    salt peppar, grädde, soja ev oxbuljong plus redning Stek, kött, korv och lök, häll i resten och koka ihop en kvart. (fläskfile) annat kött kokas en stund sen tillsätts resten .
    serveras med potatis av ngn sort eller ris. 

  • Aniiee
    tro hopp kärlek skrev 2013-10-06 18:07:07 följande:
    Min favorit är kreolskans.
    Går att göra på älgkött, skinkstek men fläskfile är godast.

    2 st fläskfile
    1 msk mejram
    1 lök
    2 kabanosskorvar
    1 röd paprika
    1 dl smörgåsgurka
    1 burk syltlök
    1 burk oliver
    salt peppar, grädde, soja ev oxbuljong plus redning Stek, kött, korv och lök, häll i resten och koka ihop en kvart. (fläskfile) annat kött kokas en stund sen tillsätts resten .
    serveras med potatis av ngn sort eller ris. 
    Mums!
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Dina08

    Min man gjorde en mumsig soppa nyligen. Den innehöll morötter, röda linser, kokosmjölk och färsk ingefära.

  • summa21

    Älskar soppor och grytor. Lämnar en favorit som jag har just nu. ett omarbetat recept,
    Soppa med blomkål och fänkål 4 portioner

    1 gul lök
    3 vitlöksklyftor
     1 blomkålshuvud
    1 fänkål
    7 potatisar
    2 liter vatten
    4 hönsbuljongtärningar
    sambal oelek (ca 2 tsk)
    pressad citron efter behag
    salt och peppar 
    2 dl grädde
    ev 1 paket bacon.

    hacka blomkål opch fnkål. skala och hacka potasiarna i bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i en stor kastrull. häll i vatten och koka upp med potatis, fnkål och blomkål. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. smaka av med sambal oelek, citron, salt och peppar. Mixa med grädde. 
    Serverea ev med knapersteka bcaonbitar 

  • Aniiee

    Man tackar. Fortsätt så =)


    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Angiehults

    Grytor och soppor är det bästa med hösten helt klart!

    Recept på två av mina soppor finns här:

    Black bean soup: http://angiehults.blogspot.se/2013/09/recept-black-bean-soup.html
    Röd linssoppa: http://angiehults.blogspot.se/2013/08/recept-superenkel-linssoppa.html

    Och glöm inte brödet!

    Råglimpa: http://angiehults.blogspot.se/2013/10/recept-raglimpa.html
    Rågsiktskakor: http://angiehults.blogspot.se/2013/10/recept-ragkakor.html

     

  • Aniiee
    Angiehults skrev 2013-10-06 21:17:36 följande:
    Grytor och soppor är det bästa med hösten helt klart!

    Recept på två av mina soppor finns här:

    Black bean soup: angiehults.blogspot.se/2013/09/recept-black-b...
    Röd linssoppa: angiehults.blogspot.se/2013/08/recept-superen...

    Och glöm inte brödet!

    Råglimpa: angiehults.blogspot.se/2013/10/recept-raglimp...
    Rågsiktskakor: angiehults.blogspot.se/2013/10/recept-ragkako...

     
    Självklart ska man ha gott bröd till =)
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Ann Lee

    Här kommer mina favoriter bland grytor och soppor:

    Grytor med HÖGREV: 
    Rödvinsgryta i lergryta: http://www.frostrosor.nu/2010/10/rodvinsgryta-i-lergryta.html
    Afrikansk gryta: http://www.frostrosor.nu/2012/10/afrikansk-gryta.html

    Gryta med KORV:
    Mustig korvgryta med solrosbröd: http://www.frostrosor.nu/2010/11/mustig-korvgryta-solrosbrod-utan-knad.html

    VEGETARISK gryta:
    Vegetarisk gryta med kikärtor, champinjoner och aprikoser  http://www.frostrosor.nu/2009/02/vegetarisk-gryta-med-kikartor-farska.html

    VEGETARISKA soppor:
    Soppa med butternutpumpa, morötter och ingefära: http://www.frostrosor.nu/2012/09/soppa-med-butternutpumpa-morot-och.html
    Majssoppa: http://www.frostrosor.nu/2010/11/majssoppa-med-knaperstekt-bacon.html
    Tomat- och timjansoppa: http://www.frostrosor.nu/2010/10/tomat-och-timjansoppa.html

    Soppa med KYCKLING:
    Världens godaste soppa - kycklingsoppa: http://www.frostrosor.nu/2009/08/varldens-godaste-soppa-kycklingsoppa.html 


    Säg till i en tråd om du vill komma in på min sida så lägger jag till dig i adressboken!
  • mikispikis90

    Portergryta
    Receptet är beräknat för 4-5 pers

    1 kg högrev eller grytbitar av nöt
    100 ml porteröl (2 flaskor)
    2 dl vispgrädde
    20 st torkade enbär
    2 tsk torkad timjan
    10 st hela svartpeppar
    2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
    1/2 dl soja
    4 st kalvbuljongtärningat
    10 st steklökar
    4 morötter
    8 vitlöksklyftor

    Häll porteröl, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Krydda med enbär, timjan, buljongtärningar, svartpeppar och låt allt koka upp. Skala morötterna, skär i större bitar och lägg ner i grytan. Hacka vitlöken grovt och ha i grytan.

    Putsa och skär högreven i mindre grytbitar (3*3 cm) och lägg ner det i grytan när såsen kokat upp. Låt grytan koka under lock tills köttet blir mört (minst 2 timmar).

    När köttet blivit mört (faller nästan sönder), lägg då i de skalade lökarna och rör i grädden. Låt grytan koka ytterligare 5 min.

    Servera portergrytan med kokt potatis, inlagd gurka och svartvinbärsgelé!

  • Aniiee
    mikispikis90 skrev 2013-10-07 09:44:42 följande:
    Portergryta
    Receptet är beräknat för 4-5 pers

    1 kg högrev eller grytbitar av nöt
    100 ml porteröl (2 flaskor)
    2 dl vispgrädde
    20 st torkade enbär
    2 tsk torkad timjan
    10 st hela svartpeppar
    2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
    1/2 dl soja
    4 st kalvbuljongtärningat
    10 st steklökar
    4 morötter
    8 vitlöksklyftor

    Häll porteröl, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Krydda med enbär, timjan, buljongtärningar, svartpeppar och låt allt koka upp. Skala morötterna, skär i större bitar och lägg ner i grytan. Hacka vitlöken grovt och ha i grytan.

    Putsa och skär högreven i mindre grytbitar (3*3 cm) och lägg ner det i grytan när såsen kokat upp. Låt grytan koka under lock tills köttet blir mört (minst 2 timmar).

    När köttet blivit mört (faller nästan sönder), lägg då i de skalade lökarna och rör i grädden. Låt grytan koka ytterligare 5 min.

    Servera portergrytan med kokt potatis, inlagd gurka och svartvinbärsgelé!



    Nu blev jag hungrig......
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Sorbus

    Ugnsrostade grönsaker och rotfrukter är jättegott att göra soppa på. Ett tips är att göra extramycket när man lagar det som tillbehör till middagen så har man basen till en snabb soppa nästa dag.

    Rosta tex zucchini, aubergine, tomater, paprika och lök med lite olja och salt, eller blandade rotfrukter såsom rotselleri, morötter, sötpotatis, potatis, palsternacka. Koka sedan upp de rostade grönsakerna tillsammans med krossade tomater, buljong och vatten. Krydda efter smak och låt puttra ett litet tag. Vill man kan man ha i linser eller bönor också. Mixa sedan soppan slät, med tex lite crème fraiche om man vill ha den lite krämigare.

Svar på tråden Hösten är här! Ge mig era bästa sopp- och grytrecept!