• whoops

    Opastöriserad mjölk, bra eller dåligt?

    Jag är själv lite känslig mot laktos så här är en grej som jag funderat över, skriv gärna ned era tankar om detta också!

    Min mormor var lite undrande över varför det är så många som inte klarar av att dricka mjölk idag - för när hon var ung så fanns det ingen som hon hörde talas om som inte kunde dricka mjölk. Men på den tiden drack dom mjölken direkt från korna så den var inte lika behandlad (och pastöriserad) som mjölken vi köper idag är.

    Min BM berättade en historia om en väninna till henne som var laktosintolerant som hade hört om en kur att dricka opastöriserad mjölk. Så hon hade skaffat färsk komjölk och druckit och tydligen blivit bra av det.

    Är det någon som har hört att opastöriserad mjölk kan göra en mer tålig mot laktosen?
    Vad jag vet så finns det väl inga vetenskapliga belägg för detta, men jag har heller inte försökt leta upp någon information om det.

    Vill bara veta vad ni andra tror om detta, men ni måste hålla med om att det är konstigt att så många är överkänslig mot laktos idag om man jämför med för 50 år sedan!

    Hoppas det inte blev ett allt för svammligt inlägg här... Ska krypa isäng nu när jag fått skriva av mig lite... Gonatt på er nattugglor där ute!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-02-04 00:07:24:
    Vill bara tillägga att jag inte uppmuntar någon att ge sina barn opastöriserad komjölk!!

  • Svar på tråden Opastöriserad mjölk, bra eller dåligt?
  • AnnaGBG

    Den där kuren har jag också hört om... Men vet inget mer i ämnet...skulle bara säga det.

  • Stora

    Tror att det kanske inte är så att fler är känsliga i dag utan att man fick leva med sitt magonda förr för man visste inte vad det var. Sen kanske vi har vant oss av med mjölk eftersom man ska introducera det så sent. Många ger inte mjölk förrns de är över ett år. Jag tror det är bättre med långsam introduktion .Jaämför alla som blev dåliga av gluten då man vid 6 månader tvärt gick över från amning till 200 ml välling direkt o numera rekomenderar man små smakportioner samtidigt som man ammar....
    I många andra länder där mjölk inte är så vanlig i kosten så är väldigt många känsliga. Man kanke inte utvecklar det ensym som ska bryta ner mjölksockret om man inte dricker mjölk.

    Jag tror inte att det att man hettar upp mjölken för att döda bakterier skulle vara någon skillnad. Därimot bör man inte ge opastöriserad mjölk till små barn just eftersom det kan innheålla skadliga bakterier.

  • milimina

    jag tror precis som stora att många lever med laktosintolerans utan att veta om det eller bry sej så mycket om det... jag har ärvt min av pappa som levt med den i många år innan han prövade på att en dag ta av min laktosfria mjölk till morrongröten, och för första gången i sitt liv var utan magknip.

    de var inte friskare förr, de stod bara ut med att må dåligt. kolla vilken morförälder som helst, de ska typ vara dödssjuka och lite till innan de går till en läkare. man ska inte vara till besvär ju...

Svar på tråden Opastöriserad mjölk, bra eller dåligt?