• Anonym (undran)

    Allergi

    Hej,

    Jag undrar hur vanligt förekommande det är att ett barn utvecklar allergi om det finns i släkten?

    Om den ena föräldern är allergisk och även har astma får barnet då troligen också sådana symptom?
    Och hur tidigt upptäcker man det isf?

    Låt säg att vi skulle ha ett djur tex i hushållet som båda föräldrarna tål, skulle det då märkas tidigt på barnet ifall det har besvär av detta? Hur märks det? Och som sagt, hur vanligt är det att det går i arv?

    Tack på förhand. 

    Mvh               

  • Svar på tråden Allergi
  • Allergiexperten

    Hej! Allergi är ärftligt men det är inte självklart att barnet får allergi även om föräldrarna är allergiska. Allergi i släkten har inte samma betydelse. Om ena föräldern har allergi är risken att barnet utvecklar allergi cirka 25 %, om båda föräldrarna har allergi ökar risken till cirka 50 %. Om båda föräldrarna har samma typ av allergi har barnet en risk för allergiutveckling med cirka 70 %.
    Men observera att många andra faktorer påverkar en allergiutveckling.
    Astma kan uppträda tidigt men innan barnet är 3-4 år brukar man inte kunna ställa diagnos kronisk astma. Innan dess är det diagnos förkylningsastma som gäller och i de flesta fall växer denna form av astma bort.
    Allergi mot födoämnen kan man få som spädbarn och det växer också oftast bort. Luftvägsallergi, exempelvis mot pälsdjur och pollen, visar sig tidigast efter 3 års ålder. Denna typ av allergi växer inte bort.
    Symtomen mot luftvägsallergen kommer innan man kan påvisa allergi genom tester. Till exempel betyder det att om barnet får hosta vid kontakt vid katt betyder det att risken är hög att utveckla en bestående allergi mot katt.
    vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden Allergi