• jamenvafan

    Nyårslöfte: vardagsvegetarian! Tips på mat?

    Ja, som titeln säger är mitt nyårslöfte att försöka äta så mycket vegetariskt som jag kan. Nu behöver jag dock lite tips på goda vegetariska rätter! Tack på förhand.

  • Svar på tråden Nyårslöfte: vardagsvegetarian! Tips på mat?
  • LillsmurfanLisa

    Är du en person som vill äta "köttiga" rätter trots att du satsar på vegomat eller är du mer inne på hela nya vegorätter? 

    Vad du än gör, se till att äta ordentligt. Proteiner, järn och zink är inte självklara att få i sig tillräckligt, framförallt protein om du tränar. Linser, kikärtor, mm är bra proteinkällor men du måste äta rejäla mängder om du ska få i dig tillräckligt.


    Alla quorn-/soyaprodukter går att använda som "köttsubstitut" i grytor, wok, mm om du är lagd åt det hållet.

    Mandelbollar går att äta som de är till en sallad, eller gör en god gräddsås och ät med potatis o lingon om du saknar köttbullar: http://mysklimatmat.blogspot.se/2010/12/mmmm-mandelbullar.html

    Grönsaksbiffar i tusen varianter: squash, rödbetor, linser, mm
    Veg-lasagne i olika varianter

    Mycket info finns här: http://vegetarian.se/

    Lycka till!

  • LillsmurfanLisa
    Lady Paraplyh skrev 2014-01-01 15:11:26 följande:
    LillsnurfanLisa: Protein behöver man inte bekymra sig om som vegetarian. Inte om man är vuxen i alla fall.

    TS: Här är ett recept på en linssoppa som jag älskar ankanplankan.wordpress.com/2012/04/19/het-lin.../
    Både jag och min sambo, som är i trettioårsåldern behöver det. Vi måste medvetet lägga till extra proteinkällor vid varje måltid för att komma upp i den mängd vi behöver få i oss, men som jag skrev handlar det om hur mycket du rör på dig. Vi rasar i vikt om vi inte är noga med proteinet och det var en jobbig läxa för oss. Därför känns det viktigt att påpeka så att andra får en chans att se över sitt eget liv och själva avgöra om man tränar mycket och därför behöver extra protein. 

    Linssoppan verkar väldigt god, den ska jag testa!
  • Lady Paraplyh
    LillsmurfanLisa skrev 2014-01-01 15:28:15 följande:
    Både jag och min sambo, som är i trettioårsåldern behöver det. Vi måste medvetet lägga till extra proteinkällor vid varje måltid för att komma upp i den mängd vi behöver få i oss, men som jag skrev handlar det om hur mycket du rör på dig. Vi rasar i vikt om vi inte är noga med proteinet och det var en jobbig läxa för oss. Därför känns det viktigt att påpeka så att andra får en chans att se över sitt eget liv och själva avgöra om man tränar mycket och därför behöver extra protein. Linssoppan verkar väldigt god, den ska jag testa!



    Ni går troligtvis ner i vikt för att ni äter för lite fett. Det är lätt hänt eftersom viss vegetarisk mat är väldigt kalorinsnål. Men är man elitidrottare eller tränar fem dagar i veckan eller mer förstår jag att man behöver tänka på det.
  • VNmamma

    Vilket bra nyårslöfte "Jamenvafan"!

    Här på FL finns en bra tråd med massor av recept och vardagstips:

    www.familjeliv.se/Forum-22-72/m50149143.html

    Är man lakto-ovo-vegetarian, d v s äter ägg och mejeriprodukter får man - i de allra flesta fall - i sig tillräckligt med protein. Järn behöver man dock vara observant på, särskilt om man är (menstruerande) kvinna.

  • Lisa says

    Finns en fantastisk kokbok som heter "Grön mat från river cottage", tror det är nåt tv-program också. Har provat kanske 20 rätter ur den, allt blev supergott. Det är en riktig grönsaksbok, inge quorn eller sojakorv eller sånt.

  • jamenvafan
    VNmamma skrev 2014-01-06 01:08:25 följande:
    Vilket bra nyårslöfte "Jamenvafan"! Här på FL finns en bra tråd med massor av recept och vardagstips: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m50149143.html Är man lakto-ovo-vegetarian, d v s äter ägg och mejeriprodukter får man - i de allra flesta fall - i sig tillräckligt med protein. Järn behöver man dock vara observant på, särskilt om man är (menstruerande) kvinna.

    Tack! Vilken jättebra tråd! Järn har jag haft problem med tidigare så den kosten är jag redan bra på!
  • Dina08

    Jag längtar också efter mer vegetariskt, men har en familj som är motsträvig. Skulle vilja pröva en vegetarisk vecka till att börja med, för att se om jag saknar kött, och lära mig nya vegetariska recept. Har lyckats få köpa quornfiléer och pesto, så det kanske blir två vegetariska rätter, och så en fiskrätt. Sedan köpte jag tofu också, men vet inte om det räcker till för min tränande och fysiskt arbetande man. Jag letade recept på nätet, men de verkade lite tråkiga (torra). Tänkte testa att göra sås på cocosmjölk till quornfiléerna. Köpte matbas havre, är det lika gott som grädde? Varför är sojayoghurt så dyrt?

  • jimboz

    Jag är vegetarian sedan 10 år tillbaka och vegan sedan 2 år tillbaka. Till vardags finner jag det mycket enkelt att äta vegetariskt. Gällande protein brukar jag vilja att varje mål ska innehålla en bra proteinkälla. Då känner jag mig säker på att jag får i mig tillräckligt. Det kan innebära hummus eller linsröra på frukostmackan, linser eller bönor i grytan/såsen/salladen och hampaprotein i smoothien.

    För att få i mig järn ser jag till att äta gröna blad varje dag. Oftast blandar jag helt enkelt ner några kuber fryst spenat i maten eller spenat/grönkål i salladen.

    Till vardags blir det mycket grytor. Linsgrytor och pastasåser. Men en ny favorit som jag börjat äta mer och mer ofta är variationer på "buddha bowl". En buddha bowl består i princip av tre komponenter: spannmål/korn, grönsaker och sås. Jag har ofta quinoa som bas (det innehåller också mycket protein), ibland har jag råa grönsaker, t.ex. morot, avokado, sallad och avokado, ibland ugnsbakade grönsaker. Såserna brukar jag göra på t.ex. cashewnötter, tahini eller jordnötssmör. Man kan också tillsätta lite frön eller nötter, ångkokta grönsaker, örter, groddar eller tofu...

    Tofu är annars en bra sak. Ett tips när man tillagar tofu är att pressa vätskan ur den genom att linda in den i hushållspapper och lägga ett skärbräde med exempelvis en tung bok på.

    Jag upplevde att när jag blev vegetarian började jag tänka på ett helt nytt sätt kring mat. Som köttätare bygger man ju ofta maträtten runt köttet och när man väl släpper det tankesättet så öppnas en helt ny värld. När jag blev vegan hände det igen. Jag måste säga att det har varit en rolig resa! Hoppas att du blir lika förtjust, vem vet, kanske blir du heltidsvegetarian en dag, eller ännu hellre vegan.

  • Flizus

    Falafel är mycket gott. Falafel kan ätas i pitabröd, till pasta, ris, potatis eller vad som helst.

    Tofu, den marinerade från Kung Markatta (finns inte i alla butiker, men många) är godare än den från Alpro. Lätt att skiva och steka i mycket smör för att ätas till exempel med pasta och tomatsås eller ketchup.

    En god vegetarisk soppa tillagar jag genom att först fräsa lök, rivna morötter, hackad potatis och röd paprika. Slå på grönsaksbuljong och röda linser (okokta). Koka tills allt är klart, cirka 10-15 minuter och smaka av med salt och peppar. Gott med smörgås till.

  • Flizus
    jimboz skrev 2014-01-07 00:48:26 följande:
    Tofu är annars en bra sak. Ett tips när man tillagar tofu är att pressa vätskan ur den genom att linda in den i hushållspapper och lägga ett skärbräde med exempelvis en tung bok på.
    Vad ska detta vara bra för? Om det är en mer sladdrig variant som är svår att tillaga annars?
  • maritbinge

    Några tips:

    Hamburgare med portobellosvamp istället för kött. Tomatsås till pastan (fullkorns- eller bönpasta) med kokta linser. Soppa gjord på pumpa, linser, morot och kokosmjölk. Linsröra med indiska kryddor på naanbröd. Göttbullar från Astrid och Aporna. Tortillabröd fyllda med stekt (färdigmarinerad) tofu, stekt svamp, ärtskott/ruccola och "karamelliserad" rödlök. Tacos med bönor (t.ex. bönsalsa) istället för kött. Bakad sötpotatis med salsa gjord på bönor, majs, chipotle och lime. Tofu, penslad med hoisinsås, tillsammans med gräslök, ruccola och gurka. Pulled pork gjord på jackfruit...

  • Fjärilssommar

    Säger som Lady ovan att det är en myt att man behöver äta mycket protein som vegetarian. De flesta människor i västvärlden äter mycket mer proteiner än vad de behöver. Det finns en hel del forskning som kopplar högt proteinintag till förkortad livslängd och för tidigt åldrande. 


    http://sydney.edu.au/news/84.html?newsstoryid=2160


    Jag älskar att göra olika lasagner, gratänger och pajer. Bara fantasin sätter stopp det går att prova massa olika varianter och vill man inte prova sig fram själv så finns det massor recept om man googlar. 


    En lite lyxigare (och dyrare) sak som jag verkligen gillar är tzay. 


    http://www.ridderheims.se/products.aspx?id=6&sid=77&lid=77

  • jimboz
    Flizus skrev 2014-01-07 01:00:57 följande:
    Vad ska detta vara bra för? Om det är en mer sladdrig variant som är svår att tillaga annars?
    Jag upplever att tofun får en trevligare (fastare) konsistens samt suger åt sig en eventuell marinad bättre när man gör så.
  • Flizus
    jimboz skrev 2014-01-07 01:11:54 följande:
    Jag upplever att tofun får en trevligare (fastare) konsistens samt suger åt sig en eventuell marinad bättre när man gör så.
    Okej, själv så gillar jag tofu mindre fast men det är förstås en smaksak. Jag kommer ihåg att jag köpt tofu på Konsum i Stockholm, både i Bagarmossen och Skärholmen där det såldes Tofu i olika fasthetsgrader - ungefär "fast", "mellanfast" och "lös". Den lösa var jättegod och sög åt sig marinad alldeles perfekt! Den fasta råkade jag köpa en gång av misstag och du hade nog gillat den!
  • jimboz
    Flizus skrev 2014-01-07 01:16:00 följande:
    Okej, själv så gillar jag tofu mindre fast men det är förstås en smaksak. Jag kommer ihåg att jag köpt tofu på Konsum i Stockholm, både i Bagarmossen och Skärholmen där det såldes Tofu i olika fasthetsgrader - ungefär "fast", "mellanfast" och "lös". Den lösa var jättegod och sög åt sig marinad alldeles perfekt! Den fasta råkade jag köpa en gång av misstag och du hade nog gillat den!
    Aha, jag förstår. Det är förstås en smaksak, även om jag oftare hör folk klaga på att tofun inte är tillräckligt fast än vice versa, därav mitt tips. Var det möjligtvis silkestofu du smakade? Det använder jag mest i efterrätter, faktiskt. T.ex. istället för färskost i cheesecake. :)
  • Flizus
    jimboz skrev 2014-01-07 01:28:45 följande:
    Aha, jag förstår. Det är förstås en smaksak, även om jag oftare hör folk klaga på att tofun inte är tillräckligt fast än vice versa, därav mitt tips. Var det möjligtvis silkestofu du smakade? Det använder jag mest i efterrätter, faktiskt. T.ex. istället för färskost i cheesecake. :)
    Nej, det var inte silken tofu. Den tycker jag är något för lös faktiskt. Men lite åt det hållet faktiskt. 

    Till TS: ät tofu, den är god och innehåller dessutom mycket proteiner. Lättlagad är den också och passar till allt! Naturell tofu smakar väldigt lite och går därmed att krydda på vilket sätt som helst.
  • BuoBä

    Soppor är lätta att göra vegetariska. Även inbitna köttätare brukar acceptera en vego-soppa utan gnäll eftersom det inte är samma fokus på köttet i den typen av rätt. Vi äter mest vegetariskt (lakto-ovo) på vardagarna och jag brukar hitta nya recept på ica.se.

  • Dina08

    Är det någon som vet om det finns tofu á la Lindström-biffar att köpa och i så fall var. Jag åt sådana för länge sedan och det var min favoriträtt. Annars kan spenatlasagne vara väldigt gott.

  • Flizus
    Dina08 skrev 2014-02-06 21:03:30 följande:
    Är det någon som vet om det finns tofu á la Lindström-biffar att köpa och i så fall var. Jag åt sådana för länge sedan och det var min favoriträtt. Annars kan spenatlasagne vara väldigt gott.
    Tofu á la Lindström låter fantastiskt! Men nej, jag har aldrig sett några liknande så jag vill också gärna höra om de finns att få tag i.
Svar på tråden Nyårslöfte: vardagsvegetarian! Tips på mat?