• OnlyOne

    Bröd med mindre jäst?

    Hur blir brödet om man tar mindre jäst än vad som står angivet i receptet? Tex, i ett recept för två limpor ska man ha 50 g jäst. Tycker det är lite mycket, brödet smakar lite jäst tycker jag. Kan man kompensera genom att låta brödet stå och jäsa längre?

    I mitt fall rör det sig om ett ljust bröd.


  • Svar på tråden Bröd med mindre jäst?
  • Lena

    Jag brukar halvera jästmängden och dubbla tiden med gott resultat.

  • åsaaaaa

    ja det går bra! jag tar 1/2 paket jäst till 5 dl degvätska, låter det jäsa längre bara
    blir luftigt och gott bröd!
    tänk på att inte ta för mycket mjöl bara...

  • OnlyOne

    Ok. Vad bra. Tack för tipsen. Ska prova det imorgon hade jag tänkt. Finns få saker som är godare än nybakat bröd.

  • jonma

    Bakar ofta med endast 5-10 g jäst. Längre jästid...8-10 timmar. Men jättegott bröd

  • OnlyOne

    Jaha. Så lite jäst? Provade med 25 gram jäst sist för 6 dl degvätskan och det blev gott brö. Ska testa med ännu mmindre nästa gång. En fråga bara. Hur länge behöver brödet jäsa andra gången?

  • jonma

    När du bakat ut till bröd så låter du det jäsa 45-60min men det gäller att känna spänsten i brödet.

Svar på tråden Bröd med mindre jäst?