Tygtiiger skrev 2014-01-06 14:23:10 följande:
Om du har ett mjölkproteinallergiskt barn så ska du försöka använda så lite sojaprodukter som möjligt för det finns en förhöjd risk att utveckla sojaallergi istället (man behöver inte utesluta det helt men man ska välja annat i första hand! En del saker går bara att ersätta med soja). Likaså ska du inte använda rismjölk till barn under sex år eftersom det innehåller för mycket arsenik (det här ska du såklart redan ha fått höra av en barndietist).
Vi använder mildas mjölk- och laktosfria margarin, det i silverpapper, för att baka, laga mat, och steka i. Funkar utmärkt. Carlshamns funkar också men är inte lika gott tycker jag.
På mackorna har vi Becel. Läs på alla pålägg! De flesta skinkor funkar, en del korvar, scans ugnsbakade leverpastej är mjölkfri, men om man vill ha ost är det enda som är ens måttligt vettigt Astrid och Apornas Jeezly som är gjord på kokosolja. Den smakar som en halvtaskig hushållsost vilket är ett stort fall framåt om man jämför med Cheezly som är gjord på soja och har en sur bismak.
Jeezlys Perfect Pizza är jättebra på pizza, på gratänger och varma mackor.
Vi använder Oatlys svarta havregrädde istället för flytande grädde i mat. Den är lite söt och smakar lite havre och är inte lika fet som vanlig grädde, så du får jobba mer med såser och grytor - mer kryddor, lite soja, lite buljong, lite lingonsylt i osv. Asiatisk fisksås är bra att ha att droppa i, det ger mycket "glutamatsmak".
Vispad grädde går inte att ersätta. All ersättning smakar annorlunda. Det bästa vi hittat är Alpros Airy and Creamy, den smakar som glassbas (och är jättebra att göra glass på). Vi har den som tårtfyllning, smaksätt med kakao, vanilj, citron, mixade hallon etc så får man mousse. Ovanpå tårtor kan man ha marsipanlock eller sugarpastelock, eller glasyr/smörkräm gjord på mjölkfritt margarin och florsocker.
Till bakning och matlagning (i potatismos etc) kör vi på havremjölk. Det är SUVERÄNT att baka på. Mycket bättre än mjölk. Potatismoset kan bli lite torrt i smaken men om du har i en äggula så blir det MYCKET bättre. Det funkar att göra pannkakor på havremjölk men även här blir det bättre med ett extra ägg.
Kalla såser baserar vi på majonnäs, antingen findus helfeta eller ica basics lättmajonnäs. De flesta andra lättmajonnäser innehåller mjölk. Ta
Tänk på att asiatisk mat ofta är naturligt mjölkfri, så de recepten är lätta att laga. Likaså viss italiensk mat, den som baseras på grönsaker och olivolja.
Om du vill ha snabbfix till barnkalas så är singoallakex och findus frysta kanelbullar mjölkfria och goda och om du vill baka egna kanelbullar blir de superbra på havremjölk och mjölkfritt margarin.