• SaffranIndigo

    IVF i mars med en äggblåsa, förbereda med hälsoboost!

    Hej på er, jag hoppas kunna utbyta tips och tankar med dig som är i en liknande sits.

    Jag är fyrtio år, bor med min sambo och dotter (som är 13 år) och har idag tackat ja till en IVF-behandling med start i mars. Jag har inga höga förväntningar pga av min ålder, låg äggreserv och en förhöjd FSH nivå,
    Jag har nyligen fått veta genom ultraljud att jag bara har EN ÄGGBLÅSA!  (ca 2 månader sen), det kan förändras men chanserna är små.

    Trots det ska jag ge IVF ett "go"!, Tanken på att inte få ett gemesamt barn med min sambo känn sorgsen. Något jag ändå kommer att acceptera om det inte går vägen. Åldern är ett faktum och jag vill inte bli besatt av graviditet utan satsa och sedan släppa det om det inte funkar. Min dotter ger mig mycket glädje och stolthet, Och blir det inga fler så är det ok också.

    Nu när jag har en månad på mig! Tänkte jag hälsoboosta fertiliteten mera.
    1.Har du några tips som kan främja fertiliteten innan en IVF, kost, behandlingar eller andra alternativ?
    2. Har du erfarenhet av IVF trots lågt antal äggblåsor pga av ålder.
    3. Känner du till någon som blivit gravid med så väldigt låga odds ( en äggblåsa :)

    Snabb bakgrund: Jag tog ut min spiral i juni 2012, jag och min partner trodde vi skulle bli gravida på stubinen men fick istället tre tidiga missfall på raken och sedan en lång tystnad ifrån livmodern, inga tecken på graviditet på över ett år ledde till missfall och sedermera fertilitetsundersökning.
    Läkarna bedömer mina chanser att lyckas som knappa. Jag tittar gärna på alternativa behandlingar för att väcka mina trötta äggstockar till liv, nu har jag läst många framgångshistorier på nätet om kvinnor med sämre förutsättningar än mig som blivit gravida ända upp i fyrtiofemårsåldern,. Så med en gnutta hopp och lite research kanske chansen blir större för en bebis i familjen!

    Vad jag redan gjort för att öka chanserna (baserat på icke vetenskaplig research)
    - Jag har börjat motionera genom att träna workout, yoga och löpning, eller dans ca 45 till en timme varje dag sedan tre månader tillbaka.
    - Lagt om kosten i stora drag, mindre men nyttigare kolhydrater som brunt ris, quinoa, fullkornspasta och fullkornsbröd, bytt lattemjölken  mot mandelmjölk, äter nötter, avocado, fet fisk, smoothies med super foods, vetegräsjuice, tillskott som spirulina, probiotika, zink, och folsyra naturligvis.
    - Satsar på harmoni genom god sömn, yoga och streching, aromatiska oljor. Endorfinkickar genom löpning i skogen. Satsar på att minska min egen negativitiet som gnäll och stress i familjen, allt för maxad "wellbeing".
    - Planerar att boka in en kinesisk akupunktur snart, då jag hört att det har goda effekter på fertilitet.
    - Besöka ett spa och göra en ordentlig bastu för maxad blodcirkulation och en ordentlig massagebehandling för välbefinnandet.

    Om inte IVFen lyckats kommer jag säkert må en smula bättre med dom här insatserna!
    Det vore intressant att höra från er andra här, hur ni boostar och grundar er kropp och sinne för att få in kroppen redo och fertil.. Läkarna kan inte råda om sådant som faller utanför studier och vetenskap, men jag tror vi kan göra mycket för att hjälpa vår kropp.

    Ser fram emot svar!

  • Svar på tråden IVF i mars med en äggblåsa, förbereda med hälsoboost!
  • Sarai

    Jag har inte gjort så mycket än så länge... mer än undvikit kolhydrater och helt avstått från bröd och ris.
    Har haft (eller har beroende på hur man ser det) en form av lean PCO. Och jag har noterat att låg kolhydratkost så får jag lite kortare cykler (vilket för mig är att föredra). Sen har jag läst att de med mer protein i sin kost lyckas bättre i ivf än de som äter för mycket kolhydrater. Har dragit ner kaffet till en kopp om dagen.
    Jag motionerar inte extra mycket. Det finns egentligen inget som säger att det ger bättre resultat.

    Jag har prövat akupunktur, ffa mot sömnstörningar. Jag har ett väldigt lättstimulerat nervsystem (enligt akupunktören) så jag blir helt genomblöt av svett när jag får behandlingen. Det är faktiskt inte så skönt så jag tänker inte köra det i samband med IVF'en. 

    Däremot så är jag lite nyfiken på kosttillskott som faktiskt har vissa studier som visar effekt:

    Det ena är DEAH: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301211512005817 
    Men det är mest för poor responders, och det är inte en grupp som jag tillhör.

    Det andra är Melatonin och Myo-Inositol:
    informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/09513590.2011.564687

    Myo-inositol är har dessutom visat sig vara bra rent allmänt för personer med PCO/S. Så det funderar jag på. Det är så vitt jag förstår inget som man på den klinik jag går använder sig av. Maken skall kontakta den grekiska kliniken som vi funderar på i eftermiddag och se vad de tycker.

    Jag har gjort ett försök, och min äggkvalitet var inte så kass som jag först trodde. Utan jag fick en fin blastocyst insatt på dag fem (men jag tror tyvärr inte det tog för jag har småblött och haft kramper alltsedan dess). Och dessutom har jag två blastocyster i frysen. Tyvärr är det så att när man är 40 så är även blastocyster som ser perfekta ut med stor sannolikhet genetiskt defekta... så det är därför jag tvekar på om vi skall slösa bort tid två månader på de som finns där i frysen och istället vända oss utomlands där de kan tänka sig att öka chanserna genom att stoppa in flera.

    Tiden känns så fruktansvärt knapp och det ger mig oerhörd ångest. Du verkar resonera väldigt bra och har en frisk inställning. Önskar jag också kunde komma dit... jag vet inte vad jag skall göra om vi inte lyckas.


    As for Sarai your wife, you are no longer to call her Sarai; her name will be Sarah.
  • SaffranIndigo

    Hej Sarai, först vill jag säga att jag hoppas det går vägen för er.  Det är positivt att dina ägg utvecklas till blastocyster så det finns hopp. Hur gammal är du? PCO/S har vad jag förstått större chanser än Låg äggreserv?
    Det här med genetisk defekta embryon, är en stor riskfaktor. Jag ser det här med IVF som ett lotteri med många nitlotter om man är över 40 år. Känns som att det bästa är att göra det man kan för att öka chanserna.
    När det gäller motion så tror jag att mer blodcirkulation i våra reproduktiva delar kan  snabba på läkning av skador och trötta celler. Det är mer en generell tro och jag har inget direkt underlag för det.

    Intressant det du skriver om DEAH, ska läsa in mig på det. Jag med hög FSH räknas som Poor responder.
    Jag bor i Nederländerna och känner inte till hur det fungerar i sverige så bra, När de gäller utländska kliniker så har två av mina vänninor fått två barn var genom en klinik i Danmark. När det gäller PCO/S kanske det finns specialiserade specialister?

  • Sarai

    Tack detsamma! Om man inte försöker så måste man ångra det också! 

    Jag är 40 år... 
    Har beskrivit min knasiga situation i tråden här:
    www.familjeliv.se/Forum-7-124/m72365994.html

    Just nu tror jag det hjälper snarare än stjälper att jag har (haft) PCO. Jag har en äggreserv som någon som är mellan 25/30 och det skall jag ju vara glad över nu. (Gissa hur glad jag blev när jag fick reda på det) Lyckades få tre blastocyster med högsta betyg på första försöket... men det är ju det här med ålder. Även en fin blast är ju med största sannolikhet inte kompetent när man är 40. Då kan man se min stora äggreserv som att jag helt enkelt har en möljighet att dra fler lotter i samma lotteri (som mest innehåller nitlotter) som du säger. Det var en rolig liknelse.

    Jag har för mig att man kan testa med ett blodprov om man har för lite DHEA.

    Det skall bli spännande och höra vad maken säger när han har pratat med den grekiska kliniken om melatonin och myo-inositol. Måste snart besluta mig för en strategi för nästa månad. Nu gäller det att inte slösa tid. Eftersom jag hade 18 blåsor så borde jag kanske låta äggstockarna vila en månad och återgå till normal storlek, men samtidigt tycker jag att det är för dåliga odds på en av mina "snow babies"... usch vad hemskt det låter då....

    Lycka nu till med ditt försök. Vem vet vad dina äggstockar kan prestera med lite hjälp av stimulans? Det vet man faktiskt inte förrän efteråt och det finns gott om exempel på kvinnor som har lyckats även med få ägg kvar. 


    As for Sarai your wife, you are no longer to call her Sarai; her name will be Sarah.
Svar på tråden IVF i mars med en äggblåsa, förbereda med hälsoboost!