Vad kul att du sökt! Jag pluggar själv juridik och jobbar som sommarvikarie och extra inom Kriminalvården, ska försöka svara så gott jag kan på dina frågor.
1. Det är normalstort skulle jag säga, Ungefär 3 sökande på varje tjänst. På häktet där jag jobbar är juridikstuderande hett byte som sommarvikarier. Nu då jag jobbat inom kvv (sommarvikarie och extra under terminerna) under en längre tid har jag inte svårt att se varför, juridikstuderande har koll på hur den straffrättsliga processen ser ut och kan enkelt förklara det för en intagen som kanske är orolig över sitt mål och vad som händer. De absolut viktigaste är att man inte är lättprovocerad. Man ska klara av att hålla sig lugn i dispyter, oavsett hur upprörd personen i fråga är. Alltså är det bra om man har en tunga av silver och är diplomatiskt lagd, men principfast. Man får inte vara konflikträdd, och om man är det får man träna bort det. Man ska kunna stå på sig, men på ett vänligt sätt. Så om du är en principfast men vänlig person har du säkert goda chanser att de anser dig vara lämplig i anställningsprocessen. Om du vill syssla med brottmål efter examen är det mycket meriterande att ha jobbat som kriminalvårdare, jag har märkt av en helt annan respons på praktikplatser hos byråer efter att jag jobbat där.
2. Jag har inget körkort. Om anstalten/häktet ligger nära kommunaltrafik så brukar det inte vara något problem.
3. Jag har endast jobbat på häkte, jag trivs där. Väldigt svårt att uttala mig om anstalt skulle vara bättre. Jag jobbar främst med ungdomar, jag är själv en ung, tunn och spinkig kvinna och måste hävda mig tydligare mot äldre interner (är i princip bara män). Äldre män, överallt i samhället, har ibland svårt att acceptera att unga kvinnor är med bestämmer och det blir extra tydligt i den utsatta situation som ett häkte kan utgöra. Ungdomarna är oftast mer mottagliga, mer respektfulla, samtidigt som jag själv har respekt för de klienter som kommer till kriminalvården. Respektfullt bemötande är min ambition i alla fall. Det måste under alla omständigheter vara ömsesidigt och om en respektlös stämning på något sätt uppstår måste man stå på sig och vara uppriktig mot personen/personerna i fråga. Trakasserier är inte OK och man får lära sig att säga ifrån på ett bra sätt. Kvinnliga interner är tuffare mot manlig personal (tro inte att män slipper sexuella trakasserier på något sätt) och vise versa, det kan vara värt att ta med i bedömningen.
4. Man har ett bra OB-tillägg tycker jag, inte lika bra som Handels men ändå bättre än på många ställen. Det finns goda möjligheter att jobba nätter om man vill göra det, det brukar ge riktigt bra pengar.
5. Det enda negativa jag skulle säga om jobbet är just det att det ingår att vara observant hela dagarna. Så även om man är trygg och hemma i jobbet så kan man inte direkt ?chilla? och flamsa inom kriminalvården, så som man kan göra på många andra jobb. Små misstag kan få stora effekter och det gäller inte bara för mig som personal. Interners säkerhet är min angelägenhet, och jag måste hålla koll på om dynamiken i en grupp exempelvis förändras, om en deprimerad individ börjar må ännu sämre eller dylikt. De flesta som pluggar juridik kommer från en ganska skyddad bakgrund, inte minst jag själv. Jag är väldigt tacksam över allt jag har lärt mig från både kollegor och klienter, det är en annan verklighet än min egen. Jag skulle säga såhär, om du vill ha en erfarenhet som förändrar din syn på kriminalitet, utsatthet och juridiken i stort ska du självklart jobba där. Du kommer att kunna utvecklas mycket som person. Om du behöver ha en avslappnad sommar där du inte gör något nytt utan njuter av livet, tar en andningspaus och känner dig ledig och lätt i sinnet kan ett tråkigare jobb vara på sin plats. Om du är rädd för att arbetet skulle vara ?otryggt? kan det vara bra att möta den rädslan. En viktig egenskap som humanjurist är just att vara orädd, så det är en bra plats att lära sig det på.
Hoppas svaren hjälpte dig något!