• Anonym (?)

    Allergi eller IBS?

    Jag är allergisk mot komjölkprotein. Mina symtom är gaser i magen, ont i magen, lös i magen och trötthet/utmatthet. I flera år har jag även fått gaser i magen (mindre än när jag intar komjölkprotein, och det gör inte ont) när jag äter mycket kohydrater, t.ex. två portioner pasta under en dag, mycket bröd etc. Jag misstänker att detta är en typ av IBS och har inte gått vidare med det, då jag har vetat hur jag skall äta för att må bra.

    Men under den senaste tiden har jag börjat må illa varje gång jag har ätit bröd, speciellt surdegsbröd. Jag äter inte bröd regelbundet, men det kommer efter att jag ätit det. Jag tänkte att det var en del av min IBS (eller vad det är), och försökt undvika det. Men jag mår också smått illa under dagarna då jag inte ätit bröd.

    Jag har nu lagt ihop dessa två aspekter och undrar om det här kan vara en allergi? Kan det vara så att jag är allergisk mot något i bröd som jag äter i liten mängd till vardags? Vad tror ni? Är det någon som har en allergi med liknande symtom?
    Vad kan det vara i så fall? Råg? Vete? Gluten?
    Vad tror ni?

  • Svar på tråden Allergi eller IBS?
  • Anonym (Lök)

    Surdeg innehåller väl mjölksyra? Kanske därför.

  • emch

    Jag har också väldigt mycket problem med min mage, men när jag varit hos hälsocentral har dom inte hittat något, därför troligtvis ibs, men jag orkade aldrig fullfölja utredningen. Jag har ingen allergi, är varken gluten- eller laktosintolerant. MEN har upptäckt att om jag undviker kolhydrater, speciellt bröd, pasta och liknande så mår jag otroligt bra. Därför lever jag nu på någon slags LCHF-diet.. Just bröd funkar inte för mig helt enkelt och har fått lära mig leva med det, ska jag äta bröd då får jag stå ut med uppsvälld mage osv. Väldigt tråkigt..

  • Fia 28

    Själv är jag veteallergiker och känslig för stärkelse. Jag har noll problem så länge jag skippar bröd, pasta och potatis. Illamående har jag aldrig blivit, men blir genast gasig och lös i magen om jag inte håller mej borta från dessa.

  • Anonym (hepp)
    Anonym (Lök) skrev 2014-02-22 18:43:30 följande:
    Surdeg innehåller väl mjölksyra? Kanske därför.
    Fast mjölksyra(bakterier) har ingenting med mjölk att göra. Finns på de flesta grönsaker etc.
  • Anonym (?)
    emch skrev 2014-02-22 18:52:21 följande:
    Jag har också väldigt mycket problem med min mage, men när jag varit hos hälsocentral har dom inte hittat något, därför troligtvis ibs, men jag orkade aldrig fullfölja utredningen. Jag har ingen allergi, är varken gluten- eller laktosintolerant. MEN har upptäckt att om jag undviker kolhydrater, speciellt bröd, pasta och liknande så mår jag otroligt bra. Därför lever jag nu på någon slags LCHF-diet.. Just bröd funkar inte för mig helt enkelt och har fått lära mig leva med det, ska jag äta bröd då får jag stå ut med uppsvälld mage osv. Väldigt tråkigt..
    Precis så har jag haft det under en lång tid! Jag får uppsvälld mage av att äta för mycket av bröd, pasta, potatis, etc.

    Men nu har illamående tillkommit efter att jag ätit bröd. Verkar inte kunna äta bröd alls, särskilt inte mörkt bröd. Funderar därför på om det kan vara råg? Eller så är det bara IBS:en som har utvecklats :S
  • Anonym (?)
    Fia 28 skrev 2014-02-22 19:11:08 följande:
    Själv är jag veteallergiker och känslig för stärkelse. Jag har noll problem så länge jag skippar bröd, pasta och potatis. Illamående har jag aldrig blivit, men blir genast gasig och lös i magen om jag inte håller mej borta från dessa.
    Det kanske jag kan vara. Gick du till läkaren och fick din allergi bekräftad?
  • Fia 28
    Anonym (?) skrev 2014-02-23 11:55:33 följande:
    Det kanske jag kan vara. Gick du till läkaren och fick din allergi bekräftad?
    Nä, jag ser ingen fördel att gå till läkaren för att få bekräftat för något jag själv kommit fram till genom att utesluta olika saker ut min diet. Prov för laktos och gluten har jag dock tagit, men det visade inget.
  • Anonym (?)
    Fia 28 skrev 2014-02-24 13:12:11 följande:
    Nä, jag ser ingen fördel att gå till läkaren för att få bekräftat för något jag själv kommit fram till genom att utesluta olika saker ut min diet. Prov för laktos och gluten har jag dock tagit, men det visade inget.
    Jag tror mer och mer att det är råd nu. För jag kom att tänka på att jag nog inte får symtom av ljust bröd. Det finns tydligen jättemycket råd i surdegsbröd, och jag reagerar alltid starkt efter att ha ätit det. Bara 1/5 skiva ger mig symtom. I fredags åt jag 3 skivor polarbröd fullkorn för att jag tänkte att det var ljust. Jag läste på innehållsförtäckningen och det finns också råg i det. Kan man vara allergisk mot råg? Det verkar inte vara gluten, då jag äter havregrynsgröt på morgonen och nog skulle reagerat mer på det om jag varit glutenallergiker. Fast även om det står att havre ingår i gluten på vissa ställen, så har jag också läst att det inte gör det, så jag vet inte? Det var någon månad sedan jag åt pasta, så jag kanske skall prova det... Äta mörkt bröd provar jag dock inte igen efter att ha mått illa och varit trött hela lördagen.

    Vet någon om de tar prover mot råg hos läkaren?
  • Fia 28
    Anonym (?) skrev 2014-02-24 18:05:35 följande:
    Jag tror mer och mer att det är råd nu. För jag kom att tänka på att jag nog inte får symtom av ljust bröd. Det finns tydligen jättemycket råd i surdegsbröd, och jag reagerar alltid starkt efter att ha ätit det. Bara 1/5 skiva ger mig symtom. I fredags åt jag 3 skivor polarbröd fullkorn för att jag tänkte att det var ljust. Jag läste på innehållsförtäckningen och det finns också råg i det. Kan man vara allergisk mot råg? Det verkar inte vara gluten, då jag äter havregrynsgröt på morgonen och nog skulle reagerat mer på det om jag varit glutenallergiker. Fast även om det står att havre ingår i gluten på vissa ställen, så har jag också läst att det inte gör det, så jag vet inte? Det var någon månad sedan jag åt pasta, så jag kanske skall prova det... Äta mörkt bröd provar jag dock inte igen efter att ha mått illa och varit trött hela lördagen.

    Vet någon om de tar prover mot råg hos läkaren?
    Jo man kan vara allergisk mot råg. Tror inte "vanliga" läkare tar pricktest utan det ska man väl nog till nån specialist för att få göra.
  • Anonym (?)
    Fia 28 skrev 2014-02-25 08:42:53 följande:
    Jo man kan vara allergisk mot råg. Tror inte "vanliga" läkare tar pricktest utan det ska man väl nog till nån specialist för att få göra.
    I så fall lönar det kanske inte att gå till en vanlig läkare, för jag är ganska säker på att det inte är gluten nu. Jag skall testa att äta helt rågfritt i alla fall.
  • Anonym (?)
    Cyberdad skrev 2014-02-28 20:36:49 följande:
    Fast havre innehåller inte Gluten. Tror nog du behöver läsa på lite.
    Ja, det behöver jag nog. Dock innehåller de havrepaket som jag har till min gröt vete, även om det inte är mycket.
  • Lindsey Egot the only one

    Ibs är ett annat namn för tjocktarmskatarr.

  • Anonym (hepp)
    Lindsey Egot the only one skrev 2014-03-01 11:08:16 följande:
    Ibs är ett annat namn för tjocktarmskatarr.
    Jag trodde IBS är en slaskdiagnos som används när man uteslutit kända sjukdomar men magproblem kvarstår?
  • Lindsey Egot the only one
    Anonym (hepp) skrev 2014-03-01 17:46:02 följande:
    Jag trodde IBS är en slaskdiagnos som används när man uteslutit kända sjukdomar men magproblem kvarstår?
    Nej! Det är när tarmen är irriterad dvs katarr som man även kan få i magsäcken och tunntarmen. I (irritable) B (bowel) S (syndrome) förr kallades det kolon irritation.
  • Anonym (hepp)

    Ja, men det beskriver väl bara ett tillstånd. Sen kan de tillståndet bero på flera, okända orsaker. En slaskdiagnos alltså.

Svar på tråden Allergi eller IBS?