• after eight

    Talförsening, möjligen pga hörselnedsättning - någon med erfarenhet?

    Är det någon som har erfarenhet av språkutveckling hos ett barn med hörselnedsättning?

    Min yngsta har alltid varit sen, både motoriskt och språkligt och det var först i höstas som jag kände att vi måste kolla upp hennes tal. Motoriken kom ju igång och jag trodde att talet skulle göra det också, men det går så långsamt. Hon fyller 3 om ett par veckor och hon pratar extremt otydligt, sätter bara ihop 2 ord och det är mest vi i familjen som förstår henne. Men hon förstår det mesta och sätter ord på allt, även om det är extremt oartikulerat. Fröknarna på förskolan förstår henne, när de har möjligtvis att ägna henne mycket uppmärksamhet. Hon är en glad, oerhört social och aktiv tjej, som vill prata och kommunicera och därför har jag inte känt att neuropsykiatriska diagnoser stämmer med hennes sätt att vara.

    Jag har drivit på utredning på diverse håll och jag börjar bli utmattad. I går hade vi möte med förskolan för att utveckla en handlingsplan, som jag känner är lite ensidig, men vissa av delarna var bra, bland annat att de ska ha henne tillsammans med färre barn, eftersom de märker att hon funkar bättre då. Hon blir för passiv i stora grupper. I dag var vi hos en audionom och testade henne och  flera tester visade att hennes trumhinna inte vibrerade som den skulle vid ljud. Även testet där hon skulle samarbeta och vända sig mot ljudet visade att hon inte hörde förrän de höjde volymen ganska avsevärt. Audionomen ville inte säga varken bu eller bä, vi måste tillbaka till läkare för att kolla varför hennes trumhinnor inte vibrerar som de ska, men jag antar att de kommer att komma fram till någon form av hörselnedsättning. Och det känns som om det skulle förklara en hel del; varför hon alltid vara nära folk när hon ska prata med dem och varför hon funkar bra i mindre grupper, men bli passiv och observerande i stora.

    Hon är konstant förkyld, andas med öppen mun, men har inte haft öroninflammationer, vad vi vet. Kan det vara vätska bakom, trots att hon inte har spruckna trumhinnor eller har haft öroninflammationer?

    I morgon ska vi påbörja en TAKK-kurs. Vi har letat på nätet och lärt oss en del själva, men nu ska vi få gå via logoped.

    Ni som har barn med hörselnedsättning, hur har barnets språkutveckling varit efter insatser gjorts?

    Jättetacksam för alla erfarenheter som ni kan dela. Jag skulle så gärna vilja få ett svar, som kan få mig att fokusera på åtgärder snarare än att se alla problem. Jag vill inte se på min dotter och känna oro eller problem, jag vill kunna helt och fullt glädjas åt den underbara, glada, empatiska tjej hon är, som alltid har glimten i ögat och nära till bus.


    Isabel 050105, Vincent 071211 och Selma 110413
  • Svar på tråden Talförsening, möjligen pga hörselnedsättning - någon med erfarenhet?
  • Mamma1232

    Hej!
    Det låter precis som min dotter (bortsett från att hon var motoriskt tidig).
    Vi fick gå till en undersökning på sjukhus som till sist visade att hon hade väldigt dålig hörsel, och trumhinnan var stel pga mycket vatten bakom öronen. 
    Hon har dock aldrig haft öroninflammationer.

    Efter att ha fått rör inopererade så började hon äntligen höra mycket bättre, och tala mycket mer och bättre. Hon går även hos logoped. Allt detta skedde vid 4 års ålder, hon fyller 6 i sommar. Finns fortfarande lite att ta igen talmässigt, men jag tror att det kommer.

  • after eight

    Åh, vad skönt att höra! Hennes språkutveckling har upptagit mer eller mindre all min vakna tid under de senaste 8 månaderna. Hon tittar jättemycket på en när man pratar med henne, men hon lyckas inte få till ljuden. Och jag har undrat om hon haft någon annan diagnos, för ibland verkar hon vara distraherad och inte bry sig om när man pratar med henne, men det kan ju ha sin förklaring. Hon vill verkligen kommunicera och språket går framåt hela tiden, men vi lägger ner väldigt mycket tid med att vara nära henne och prata och sjunga. Jag antar att det är det som har hjälpt, att vi suttit så mycket med henne har säkert gjort att hon haft lättare att höra, när vi är nära. Men ändå är talet väldigt oartikulerat.

    Hur lång tid tog det efter att rören kom in som ni märkte skillnad? Och hur märkte ni att hon hörde bättre? Vi har ju vait helt okunniga om detta och trott att eftersom hon ändå svarar oss för det mesta, så hör hon bra.


    Isabel 050105, Vincent 071211 och Selma 110413
  • Mamma1232

    Vår tjej var också mycket mer ofokuserad innan rören. Hon drog sig även undan och lekte mer själv än med sina syskon, så jag funderade också på någon diagnos. Vi insåg dock att det var hörseln det var fel på när vi satte oss bredvid henne, och viskade "vill du ha godis?" och hon inte svarade

    Redan samma dag sa hon själv att hon hörde bättre. Jag tycker att ljudnivån sänktes, hon skrek ibland när hon pratade innan OP. Sakta men säkert lärde hon sig att uttala bättre. Tittar vi på filmer från två år tillbaka är det STOR skillnad. När hon tittade på film där i början efter OP vände hon sig mot mig och sa "Nämen, säger dom så?" och liknande. 

    På OP sa de att det hade forsat vätska ur öronen när de satte in rören.
    Hoppas allt går bra och att din lilla får sin hörsel tillbaka, för det verkar ju vara där problemet sitter. Så kommer nog talet snart med!

  • Geelda

    Det låter precis som min dotter! Hon var sen att sitta, krypa och gå. Var 19 månader när hon började gå....Och talet. När hon var tre satte hon ihop tvåordsmeningar, orden lät ofta som rena grekiskan. På dagis gick hon ofta runt för sig själv, rymde in på andra avdelningar och när de var ute var hon i en egen ände av gården för sig själv. Vi har gått hos logoped sedan hon var tre år och då gjorde man även en hörselundersökning som visade nedsatt hörsel. Hon hade vätska bakom båda trumhinnorna, fick rör och det hade varit massa vätska bakom trumhinnorna. Vi har aldrig märkt att hon haft någon öroninflammation. Jag hoppades då att talet skulle få fart men det gick sakta. Så märkte vi att hon hörde dåligt igen, fick nya rör. Och så ännu en gång. Nu är hon sex år, nyss fyllda. Nu tycker vi att hon hör bra och talet håller på att komma igång ordentligt. Hon tar plötsligt kontakt med de andra barnen och är med och leker, inte bara bredvid som förut. Hon är Jag tittade i hennes bok och där står att hon inte reagerade på ena sidan på boeltestet när hon var 6 månader, jag minns dock inte om man följde upp det. Tyvärr. Tänk om hon alltid hört dåligt? Hon är alltid så glad, nöjd, kärleksfull, empatisk och social. En underbar tjej. Hon har också haft stela trumhinnor när man testat, detta p g a vätskan bakom. Hon har inte medverkat så bra till hörseltest så det är svårt att veta hur mycket hon hör egentligen men idag upplever vi som sagt att hon hör bra.

  • goggles

    Min son var också sen med talet och hade öppen mun konstant. Förkylningarna gav aldrig med sig heller. Efter mycket tjat från min sida fick vi komma till en specialist som kollade hans halsmandlar och tja, OK de var förstorade (på gränsen till att behöva operation) men vad som var det riktiga problemet var polypen bakom näsan. Den täpte 100% av luftintaget!!! Bara några dagar efter operationen kunde personalen förstå vad min son sade! Och efter det så finns det ingen som får tyst på honom

  • Mirelle

    Hej! Någon aktiv här?

    Hur har det gått?

    Någon ny?

    Några tips?

    .

    Jag har en tvååring som har nedsatt hörsel och det låter som ovan. Tidig i talet men började tala otydligt strax efter året. Kanske 15-18 månaders ålder (lite svårt att sätta tiden då hon jollrade långa haranger redan från början och orden kom in i flödet här och var bit för bit). Verkar vara vätska i mellanörat.

    Är väldigt social Och kontaktsökande men behöver stänga av ibland numera. Blir passiv i stora grupper men blommar i små eller tu man hand. Orden är sluddriga .

    Ena örat - hör väldigt dåligt. Andra precis godkänd på decimalen.

    Övrigt

    -musikalisk

    -intelligent

    -tidig finmotorik. Ritar som en 3åring

    -grovmotorik typ medel medel

    Det konstiga är att hon är väldigt verbal men det är vi ju på min sida av släkten. Nu gäller det att fajtas och hoppas!

    Fick ni hjälp? Hur blev det?

  • Mirelle

    Kom på en sak till. Kan även vara polypen (så var det med mig) men hon sover för bra för att de ska kolla.

    Munandas och dreglar etc

    Hursomhelst! Somebody? Anybody?

Svar på tråden Talförsening, möjligen pga hörselnedsättning - någon med erfarenhet?