• Anonym (b2)

    vad krävs för förtidspension?

    min sambo är 52 år. för ca. 8 år sen pajade ryggen totalt. han har tre kotor som inte sitter alls som det ska. han äter starka tabletter varje dag (som en normal skulle bli "hög" på, men för honom tar det endast bort smärtan). vissa dagar har han svårt att röra sig öht, kliva upp fr. sängen eller ens bära tyngre matkassar m.m.


    han har vart arbetslös de här senaste 8 åren, sen det hände, förutom att testa arbeta på något nytt jobb lite då och då, men efter en halv dag är han förstörd, har ont och svårt att röra sig, vilket resulterar i att det är hopplöst att fortsätta arbeta.


    han har hela sitt liv arbetat med bl.a. tunga lyft, obekväma ställningar som tär på ryggen.


    jag har försökt prata med honom om att gå i förtidspension, men tror han verkar lite deppig och mest "ja ja", så händer inget.
    därför försöker jag leta info, vad krävs för att gå i förtidspension? var ska man börja? måste han hitta ett arbete för att sen kunna sluta?


     

  • Svar på tråden vad krävs för förtidspension?
  • Försäkringskassan

    Hej!

    Man kan få sjukersättning om man är 30-64 år och arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan.
    För att kunna få sjukersättning måste arbetsförmågan vara stadigvarande nedsatt, det vill säga för all överskådlig framtid. Nedsättningen gäller alla förvärvsarbeten på hela arbetsmarknaden. Där ingår även arbeten som anordnas för personer med funktionsnedsättning, till exempel lönebidragsanställningar.

    För att ansöka om sjukersättning skickar man in ansökan om sjukersättning, som även finns på vår hemsida: www.forsakringskassan.se att skriva ut. Tillsammans med ansökan skickar man in ett läkarutlåtande om hälsotillståndet som hans läkare skriver ut.

    Bifogar en länk till vårt faktablad om sjukersättning, där ni kan läsa mer om detta samt en länk till ansökan om sjukersättning FK 3030 som finns på hemsidan.

    https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/e863bcd8-8acd-49cc-9edd-7b3c6bb58990/4083_sjukersattning_120413.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=e863bcd8-8acd-49cc-9edd-7b3c6bb58990&useDefaultText=0&useDefaultDesc=0

    Länk till ansökan:

    https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/658756c6-7708-436c-8b20-19090cc65945/FK3030_013_F_004.pdf?MOD=AJPERES&attachment=true&CACHE=NONE&CONTENTCACHE=NONE

    Hälsningar
    Gabriella, handläggare

Svar på tråden vad krävs för förtidspension?