• Masarin

    Fiskallergi - varm och kall??

    Hej.

    Jag har en son med massor av allergier och även atopisk hud.
    Han är bland annat allergisk mot fisk. Detta upptäckte vi när han var 1 år. Han fick då kraftiga nässelutslag och andningssvårigheter enbart av att vara i ett rum (restaurang) där det tillagades/serverades fisk.

    Idag är han 4 år och vi har inte ätit uppvärmd/tillagat fisk hemma sedan han var 1-år.
    Förskolan får inte heller servera fisk de dagar han är där, då han vid flera tillfällen reagerat luftburet när det serverats fisk, även om han inte själv ätit av fisken.

    Vi kan dock äta kall fisk ex, sill, makrill, tonfisk på burk m.m. hemma utan att det verkar påverka honom.
    Kan det vara så att man enbart reagerar när fisken är upphettad??

  • Svar på tråden Fiskallergi - varm och kall??
  • Allergiexperten

    Hej! Mat som upphettas kan förändras och vilket kan göra att man reagerar olika. Allergi mot föda kan förändras över tid vilket betyder att man kan tåla mat som man tidigare blivit sjuk av. 
     Små barn har inte lika utvecklat immunförsvar som vuxna och det betyder att man kan få symtom från mage, luftvägar och hud av viss föda som liten men dessa symtom växer bort när man blir äldre.
    Mitt råd är att ni tar kontakt med barnläkare för bedömning och utredning av sonens allergi.
    vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden Fiskallergi - varm och kall??