• Anonym (A)

    Sjukskriven, aldrig jobbat

    Hej!

    Om man är sjukskriven 25% och aldrig har arbetat, kan man få någon ersättning från FK då? (Ålder 21 år). 
    Detta gäller förmodligen ingen långvarig sjukskrivning. 

    Och kan man kombinera detta med utvecklingsersättning på 75%?

    Tack på förhand!
    /A

  • Svar på tråden Sjukskriven, aldrig jobbat
  • Försäkringskassan

    Hej!


     


    Om du inte har arbetat eller har SGI noll har du inte rätt till sjukpenning.


     


    Du kan få aktivitetsersättning från och med juli månad det år du fyller 19 år och längst till och med månaden innan du fyller 30 år om din arbetsförmåga är nedsatt under minst ett år med minst en fjärdedel. Nedsätt­ningen av arbetsförmågan ska gälla alla arbe­ten på hela arbetsmarknaden. Där ingår även arbeten som anordnas för personer med funk­tionsnedsättning, till exempel lönebidragsan­ställningar. Om du inte har arbetat eller arbetet lite kan du få mellan 7 770 och 8 695 kronor i månaden beroende på din ålder och hur länge du har bott i Sverige. Garantiersättningen räknas om i januari varje år när prisbasbeloppet ändras.


     


    I nedanstående länk kan du läsa mer om aktivitetsersättning:


     


    http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/799e8cc0-cb23-4de4-aa0b-2d52ddf8d74e/4051-C-aktivitetsersattning-nedsatt+arbetsf%C3%B6rm%C3%A5ga_120101.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=799e8cc0-cb23-4de4-aa0b-2d52ddf8d74e&useDefaultText=0&useDefaultDesc=0


     


    Om du uppfyller kriterierna för att få en fjärdedels aktivitetsersättning har du rätt till det samtidigt som du har utvecklingsersättning på 75 %. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har rätt till utvecklingsersättning. Du behöver därför ta kontakt med dem för att få svar på din fråga om du har rätt till utvecklingsersättning när du har aktivitetsersättning.


     


    I nedanstående länk hittar du Arbetsförmedlingens hemsida:


     


    http://www.arbetsformedlingen.se/


     


    Hälsningar


    Dora, handläggare

Svar på tråden Sjukskriven, aldrig jobbat