• Anonym (Atlaz)

    Förebyggande sjukpenning

    Visste inte att detta fanns. På FKs hemsida står det:


    För att en patient ska kunna få förebyggande sjukpenning gäller följande:


    att en läkare har konstaterat att det utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet finns en ökad sjukdomsrisk att sjukdomen riskerar att sätta ned patientens arbetsförmåga att  enläkare har ordinerat en medicinsk behandling eller rehabilitering som är lämplig för att minska sjukdomsrisken och som medför att patienten behöver avstå från arbete
    Då undrar jag- kan detta gälla om läkaren vet att patienten tidigare har blivit sämre av att inte vara sjukskriven och kan det gälla även om man är sjukskriven från att söka arbete snarare än från arbete?

    Vidare står det- på hemsidan;

    "För att en medicinsk behandling eller medicinsk rehabilitering ska ge rätt till förebyggande sjukpenning ska behandlingen eller rehabiliteringen genomföras under överinseende av vårdpersonal, som till exempel sjukgymnast, arbetsterapeut eller behandlingsassistent."

    Kan det även gälla möte med beteendevetare?
  • Svar på tråden Förebyggande sjukpenning
  • Försäkringskassan

    Hej!


    Du kan få sjukpenning i förebyggande syfte om du genomgår medicinsk behandling eller medicinsk rehabilitering för att förebygga sjukdom eller förkorta sjukdomstiden. Du får förebyggande sjukpenning för den tid som du är förhindrad att arbeta på grund av behandlingen.

    Reglerna om karensdagar gäller inte förebyggande sjukpenning. Det innebär att förebyggande sjukpenning kan betalas ut från och med den första behandlingsdagen. Behandlingen eller rehabiliteringen ska vara ordinerad av läkare och ingå i en plan som är godkänd av Försäkringskassan.

    Medicinsk behandling eller medicinsk rehabilitering kan vara vanlig sjukvård, sjukgymnastik, syn- och hörselrehabilitering, arbetsterapi, utprovning av handikapphjälpmedel samt rådgivning och stödåtgärder.

    Här kan du läsa om vad som gäller om man är arbetssökande och behöver söka förebyggande sjukpenning:

    https://www.forsakringskassan.se/wps/portal/privatpers/sjuk/Arbetssokande/forebyggande_sjp/om_forebyggande_sjp/

    Du bör kontakta din läkare, om det är aktuellt med förebyggande behandling/rehabilitering då det är denne som skriver ett läkarutlåtande om detta. Ansökan finns att skriva ut på vår hemsida: www.forsakringskassan.se och heter FK 7260, som man då skickar in tillsammans med läkarutlåtandet för förebyggande behandling/rehabilitering.

    Hälsningar
    Gabriella, handläggare

  • Anonym (Atlaz)

    Tack! Räknas behandling av psykolog och psykiatriatriker till medicinsk behandling? Om man väntar på specialistvård och kanske skulle kunna gå ner till deltidssjukskrivning under väntetiden på denna, kan man då göra så?

  • Försäkringskassan

    Hej!

    En medicinsk behandling eller rehabilitering ska vara ordinerad av läkare och ingå i en plan som ska godkännas av Försäkringskassan. Försäkringskassan måste alltid bedöma innehållet i varje behandling och behandlingsplan i förhållande till den enskilda personen och sedan ta ställning till om planen kan godkännas. Om det bedöms att behandlingen eller rehabiliteringen är medicinsk kan det ge rätt till förebyggande sjukpenning. 

    Via länken nedan kan du läsa mer om detta (från och med s. 246)
    www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/d4a11a31-00bc-441d-be52-1cea5720e91a/vagledning-2004-02.pdf

    När det gäller sjukskrivning är det sjukpenning man kan ansöka om. Då ska arbetsförmågan vara nedsatt med minst 1/4 på grund av sjukdom.

    Jag bifogar en länk där du kan läsa mer om sjukpenning och vad som gäller om du är anställd eller exempelvis arbetssökande:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/!ut/p/

    Om du behöver mer information är du välkommen att ringa till oss på kundcenter på tel 0771- 524 524, vi har öppet mån-fre 08-21, lör 08-15 sön 15-21.

    Hälsningar
    Jonna, handläggare

Svar på tråden Förebyggande sjukpenning