Sallad är en typ av maträtt, oftast kall, som består av skurna och hackade ingredienser. Huvudingrediensen är vanligtvis någon grönsak
, frukt
eller rotfrukt
. Några kända sallader är pastasallad
, potatissallad
, korvsallad, sillsallad
, caesarsallad
, waldorfsallad
, pizzasallad
, kycklingsallad
, fruktsallad
och grekisk sallad
och äggsallad
. En sallad som ska ätas som huvudrätt innehåller ofta annat än grönsaker, till exempel räkor
, skinka
, pasta
, potatis
eller bönor
, men sallad äts även som tillbehör till andra rätter.
Sallad serveras i regel med en dressing, baserad på exempelvis vinäger, majonnäs eller yoghurt. Till vissa sallader serveras krutonger.
Varma sallader har blivit allt populärare restaurangmat på senare år.
Sallat (Lactuca sativa) är en art i familjen korgblommiga växter. Man äter sallat både rå, i till exempel sallader, och tillagad. Lac i det latinska namnet betyder mjölk efter plantans mjölkaktiga saft.
Den tidigaste beskrivningen av sallat hittar man i ett tempel i Karnak, Egypten. Egypterna offrade sallat till guden Min. Egypterna ansågs sallaten vara ett afrodisiakum. De gamla grekerna ansåg att sallaten hade egenskaper som gjorde den bra som insomningsmedel. Romarna kultiverade och spred sallaten runt hela deras imperium medan Christofer Columbus förde den med sig till den nya världen.
Hos de människor som tillhör Jezidismen i norra Irak är det tabu att äta sallat.
Sallaten odlas över hela världen. Den behöver en lätt sandig jord för att den ska trivas. Sallaten har en kort stam och bladen sitter som en rosett runt den. Man skördar sallaten innan den får en fröstjälk. Det finns 6 vanliga grupper av sallat som bestämts av bladstruktur och utseende på huvudet. Sallat har ett väldigt lågt kalorivärde och är rikt på A-vitamin och folsyra.
