När jag fyllde 50 hade vi också grillbuffé jag serverade 4 olika sorters sallad, grönsallad, fransk potatissallad, bönsallad och pastasallad. Tzatziki, salsa och Pico de Gallo och bröd. Sedan hade jag stora skålar med olika sorters melon som efterrätt och till kaffet kladdkaka med grädde. Det blev otroligt uppskattat.
Nedan lite tips om att laga mat till buffé.
Att laga mat till många i form av buffé
Den här typen av servering är ypperlig till större sällskap. Gästerna tar maten själva, minglar och umgås och hittar de godsaker de gillar. Du kan lätt tillgodose allas behov. Man bör dock komma ihåg följande:
- Det finns många med varierande kostbehov, tex. allergiker och vegetarianer som man måste ta hänsyn till. Variera rätterna så att man kan mixa och kombinera utan att behöva äta sig mätt på enbart potatisrätter om man nu inte äter kött. Se till att det alltid finns någon rätt utan nötter, kött, fisk, starka kryddor etc.
- Att det finns en ”röd tråd” som får rätterna att hålla ihop. Det kan vara ett speciellt land, färg, eller en helg som färgar av sig i matens uttryck.
- Välj rätter du kan förbereda/tillaga några dagar innan. Planering är det viktigaste för en lyckad matupplevelse.
- Rätterna skall klara att stå framme ett tag utan att förlora smak och konsistens. Allt detta beror på hur länge buffén skall stå framme.
Bra att tänka på:
När man skall laga mat till många, dvs. 10-100 pers. är det vissa moment som är smidigare än andra. Det viktigaste är dock att tänka på följande saker:
Smak
Maten ska vara god. Det är självklart, men vissa recept bör serveras á la minute, för att komma till sin fulla rätt, vilket kan vara svårt om man är ovan i ett kök och 70 matgäster. Dessutom skall den vara vacker att se på. Vissa rätter kan se mindre aptitliga i större volymer. Smaka av maten hela tiden så att du känner vartåt det bär.
Pris
När man lagar mat till många kan halvfabrikat löna sig prismässigt. Färdigskalad potatis, strimlade rotfrukter, färdiga såser m.m. är bra att ta till för att tjäna tid. Tänk på att inte bara servera en sås direkt ur paketen utan sätt din egen prägel på såsen genom att tex. tillföra någon krydda, grädde, vin etc.
Moment
Man kan behöva ändra en tillagningsmetod för en rätt. Om du ska göra en potatissallad till 30 personer så förbereder man potatisen för sig. Man blandar ihop majonnäs, crème fraiche eller vad man nu har i med diverse kryddor till en smet och blandar därefter i potatisen.
Portioner
Ta inte ett recept och multiplicera rakt av. Ett recept för 10 pers. kan inte multipliceras med 10 för att det ska räcka till 100 pers. Man får räkna på ett annat sätt. den totala vikten som en person äter av en buffé är 500 gram. Max!
Det är bättre att räkna bakåt. tag varje del av buffén och räkna ihop 500 gr/pers och multiplicera sedan med antalet ätandes.