• Äldre 22 Jun 19:17
    2457 visningar
    8 svar
    8
    2457

    Måste man vara gift?

    Hej,
    Jag undrar om man måste vara gift när man 1: anmäler sig till olika adoptivorganisationer, och 2: när man genomgår kommunens utredning? Vi önskan gifta oss nästa sommar (eller nästnästa) och undrar om vi innan dess kan ta några steg på väg mot att bli adoptivförälder?
    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Måste man vara gift?
  • Äldre 22 Jun 19:20
    #1

    Olika givarländerna har olik regler. Vissa kräver tex äktenskap i 3 år eller mer etc.

  • Äldre 22 Jun 19:23
    #2

    www.adoptionscentrum.se/sv/Adoption/Landerna/ klicka på länderna så ser du kraven. Kina tex (ett av de vanligast länderna) kräver 2 års äktenskap minst.

  • Äldre 22 Jun 20:04
    #3

    Tack snälla! Men kan man vara ogift när man anmäler sig till adoptionsförmedlarna (köar i sverige9 samt under utredning via kommunen?

  • Äldre 22 Jun 20:07
    #4

    1. Ni behöver inte vara gifta för att anmäla er till organisationerna, vilket är bra för det behövs samla kötid. Så ställ er i kö på en gång! Det tjänar ni på i slutändan.
    2. Ni behöver vara gifta för att genomföra en medgivandeutredning. Dock gäller de bara i 2 år så om ni inte har så lång kötid i organisationerna så är det inte superbråttom.
    MEN!
    Vissa länder kräver en viss äktenskapstid så det kan vara smart att gifta sig OM en vill passa in på så många länder som möjligt. Dock så finns det länder som tillgodoräknar sambotid och andra som inte kräver någon tid alls. Ni känner bäst om/hur/när ni vill gifta er, tycker jag. 

    Så, 
    1, ställ er i kö snarast
    2, gift er när ni vill, dock innan medgivandeutredningen.

    Lycka till!
     

  • Äldre 22 Jun 20:16
    #5

    Tusen tack!!!

    Hur länge står man (vanligen) i kö hos adoptionsbyrån i sverige innan det blir aktuellt att söka sig utomlands? Tänker på det du skrev om att medgivandeutredningen bara gäller två år...

  • Äldre 22 Jun 20:25
    #6

    Några bekanta gifte sig borgligt utan några krusiduller men hade sen två år senare en superstor fest med ceremoni och allt. Detta pga att som ville adoptera men ändå ha bröllop etc.

  • Äldre 22 Jun 22:10
    #7

    Smart!!

  • Äldre 23 Jun 20:01
    #8
    irissiri skrev 2014-06-22 20:16:13 följande:

    Tusen tack!!!

    Hur länge står man (vanligen) i kö hos adoptionsbyrån i sverige innan det blir aktuellt att söka sig utomlands? Tänker på det du skrev om att medgivandeutredningen bara gäller två år...


    Väldigt olika, vissa länder har lång (ca 2-3 år) kötid i Sverige, och därmed lite kortare (1-2 år) väntan på BB. Andra har tvärtom, dvs. kortare väntan i Sverige (ca 1 år) och längre (3 år) väntan i landet. Det är dock bara exempel, allt ändras hela tiden. Det beror hur adoptionsläget ser ut för tillfället. Länder stängs, nya presidenter väljs osv.
    Medgivandet gäller i två år och sen får ni "göra" om utredningen. För det mest så brukar det inte vara en lika omfattande process (typ bara 1 träff med nya intyg osv.) men det beror på kommunen.
Svar på tråden Måste man vara gift?