• Anonym (Marre)

    Ang skolan

    Hur vill ni förbättra skolan och hur ska de målen uppnås, har ni några konkreta förslag?

  • Svar på tråden Ang skolan
  • Sverigedemokraterna

    Svensk skola står inför en rad olika utmaningar. Från att en gång varit en skola i världsklass, har resultaten i den svenska skolan försämrats drastiskt de senaste tjugo åren. Samtidigt har skolan blivit allt mer stökig, otrygg och segregerad. Sverigedemokraterna vill förändra detta och i stället se en skola som kännetecknas av trygghet och studiero, men också av kunskapsförmedling, förbättrade studieresultat samt ordning och reda.


    Skolan bör återförstatligas. Det innebär att staten tar över ansvaret från kommunerna. På det sättet kan man uppnå en mer enhetlig skola över hela landet. Staten kan också tillse att lärarnas status höjs.


    Sverigedemokraterna vill ställa högre krav än vad det görs idag för att få starta en friskola. Vi vill verka för ett system likt det som råder i Finland, där det måste finnas ett påvisbart behov av den utbildning som en ny privat skola avser ge, för att en friskola ska få tillstånd att starta upp sin verksamhet.


    länge skolan är kommunaliserad, ska kommunerna ges möjlighet att lägga in veto mot startandet av friskolor.


    Friskolereformen har medfört vissa positiva faktorer, men har också bidragit till försämringen av den svenska skolan. Det är viktigt att man hittar en balans mellan friskolor och kommunala. Sverigedemokraterna är motståndare till att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar. I stället menar vi att Sverige bör följa den linje som gäller i övriga Norden, där friskolor inte får ta ut några vinster ur verksamheten.


    Sverigedemokraterna vill göra sexårsverksamheten obligatorisk och på det sättet införa en tioårig grundskola.

Svar på tråden Ang skolan