Mjölkprotein eller laktos? Laktosfria mjölkprodukter finns massor av numera, allt som finns i normalsortiment finns också laktosfritt. Om det är mjölkprotein får du istället titta efter mandel-, ris-, havre-, soja- eller nötalternativ.
Glutenfritt finns många bra alternativ i dagligvaruhandeln till pasta, bröd etc. Inte helt jämförbart med de vanliga, men helt OK. Ris, bönor, linser är helt glutenfria naturligt. Även quinoa, hirs och lite andra mer ovanliga sädesslag/frön faller inom den kategorin.
Grönsaker och frukter kan du äta hur mycket du vill.
När jag lagat åt gluten-/laktosintoleranta utgår jag oftast från ett glutenfritt kolhydrat alternativ, lägger till kött/fisk/skaldjur och baserar en sås på tomat eller laktosfria produkter. Kompletterar med sallad/grönsaker. Ju renare och mindre processad mat, desto lättare att hålla sig borta från gluten och mjölk.
Efterrätter får man vara lite mer uppfinningsrik på eftersom mycket är gluten/mjölkbaserat. Antingen får man lära sig laga dem i alternativa former, eller hålla sig till fruktbaserade anrättningar.
Det mesta går att omvandla till gluten/mjölkfritt av det man lagat tidigare. Där problemen brukar uppstå är i färdigmat och där får man lära sig att läsa förpackningar med förstoringsglas. Nu för tiden är de flesta potentiella allergener märkta i fetstil i innehållsförteckningen så att det blir lättare att upptäcka dem.
Restauranger, framförallt de av bättre klass, brukar vara extremt tillmötesgående och fixa fram alternativ när man beställer om man upplyser dem om allergier och överkänsligheter.