"Banana bread" (kaka)
Ugn 175 grader.
För normalstor avlång brödform (receptet går bra att halvera för mindre form). Om man vill kan man också ha i hackade hasselnötter eller valnötter (traditionellt) eller kanske nåt annat.
Ingredienser:
4 dl mjöl (eller glutenfri mjölmix)
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Ca. 50-75 g smör (1 dl)
0,5-1 dl kallpressad agavenektar (kan bytas mot annat sött, socker/farin/kokossocker)
4 ägg
Ca. 7-8 mogna eller övermogna bananer (5 dl)
Gör så här:
Smöra formen. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke för sig. Mosa bananerna och lägg i en separat bunke och blanda ned äggen väl. Blanda sen ihop det i mjölblandningen. Smält smöret och blanda i agavenektaren. Häll sedan ner det långsamt i smeten samtidigt som du rör om. Till sist häller man alltihop i formen och så in i ugnen i ca 60-65 minuter. Gör stick- eller knivtestet: om stickan eller kniven är "ren" efter att du dragit upp den ur kakan är den klar. Låt sen stå i minst tio minuter efter att du tagit ut den ur ugnen.
---
Annars är det som sagt väldigt tacksamt att skiva upp banan, lägga i frysen och sen användas i smoothies och shakes!
