• tgranis

    räkor tinade i 12 timmar

    Hej!
    Idag köpte min fru en påse frysta räkor som hon la på bänken för att tina.
    12 timmar senare innan vi ska lägga oss så skulle vi rensa dom.
    Då blev det lite tjafs om dom va okej eller inte.
    Jag anses här hemma att va den petiga och nojjiga.
    Men i det här fallet är jag verkligen petig???
    skaldjur framme i 12 timmar i 25 gradig värme och Rötmånad.
    Så nu är dom rensad och hon har gjort en räkröra till imorgon.
    Jag vill ju inte göra henne ledsen när hon gjort i ordning den //petig

  • Svar på tråden räkor tinade i 12 timmar
  • Frontline

    Som vanligt så är det lukt, smak och hur det ser ut som gäller...

    Detta tips gäller allt som går att äta min kära vän...


    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Aniiee
    Frontline skrev 2014-07-19 02:31:19 följande:

    Som vanligt så är det lukt, smak och hur det ser ut som gäller...

    Detta tips gäller allt som går att äta min kära vän...


    Med vissa undantag...... 
    You are imperfect, permanently and inevitably flawed. And you are beautiful - Amy Bloom
  • Frontline
    Aniiee skrev 2014-07-19 02:57:00 följande:
    Med vissa undantag...... 
    Som vad?
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Anonym (Jenny)

    Just skaldjur är ju sådan där typisk vara som kan vara dålig utan att det direkt märks på smak/lukt och kan bli ganska våldsamma reaktioner.

    Den viktigaste frågan är nog, var de kalla när ni tog i dem för att skala eller inte? var de helt uppe i rumstemperatur skulle jag inte äta, känns inte värt risken.

  • Aniiee
    Frontline skrev 2014-07-19 02:59:00 följande:
    Som vad?
    Som, räkor (som Jenny sa.....)
    You are imperfect, permanently and inevitably flawed. And you are beautiful - Amy Bloom
  • Frontline
    Aniiee skrev 2014-07-19 03:06:06 följande:
    Som, räkor (som Jenny sa.....)
    Såvida det smakar bra så ät säger jag...
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Anonym (Jenny)
    Frontline skrev 2014-07-19 03:09:38 följande:
    Såvida det smakar bra så ät säger jag...
    Det står dig ju helt fritt att göra. Servera inte andra enligt den devisen bara. 
    Vissa varor signalerar tydligt när de är dåliga, långt ifrån alla göra det. Ska man generalisera så är det också oftare de som signalerar tydligare som inte är någon fara mer än att det är lite äckligt. Det är sällan de du får våldsamma matförgiftningar av. 

    Tror en del blandar ihop det med att man kan i princip helt strunta i vad det står för datum på mejeriförpackningar till att tro att allt som är en dålig idé att äta skulle smaka eller lukta illa. 

    Skaldjur är en välkänd fuling i det här sammanhanget, hållbarheten är kort och man riskerar matförgiftning många gånger långt innan du kan se/lukta/smaka dig till det. Dessutom brukar resultatet bli värre än t ex en vanlig maträtt som stått framme lite länge (vet det brukar hävdas att överbliven mat som varit framme längre än 2 timmar under värsta perioden av rötmånad bör betraktas som skämd, men är det inte sk "känsliga varor" blir det knappast inga våldsamma reaktioner även om det hunnit blivit något hög bakteritillväxt). Matförgiftning från skaldur brukar hänga ihop med ganska våldsamma kräkningar. 
  • Anonym (ml)

    Varför rensa dem efter 12 timmar och inte äta dem förrän efter ytterligare en dag. Nä..då hade jag inte ätit dem.

  • tgranis

    Vi glömde bort dom helt, nja kall va dom inte.

    Men kanske inte genomvarm.

Svar på tråden räkor tinade i 12 timmar