Frontline skrev 2014-07-19 03:09:38 följande:
Såvida det smakar bra så ät säger jag...
Det står dig ju helt fritt att göra. Servera inte andra enligt den devisen bara.
Vissa varor signalerar tydligt när de är dåliga, långt ifrån alla göra det. Ska man generalisera så är det också oftare de som signalerar tydligare som inte är någon fara mer än att det är lite äckligt. Det är sällan de du får våldsamma matförgiftningar av.
Tror en del blandar ihop det med att man kan i princip helt strunta i vad det står för datum på mejeriförpackningar till att tro att allt som är en dålig idé att äta skulle smaka eller lukta illa.
Skaldjur är en välkänd fuling i det här sammanhanget, hållbarheten är kort och man riskerar matförgiftning många gånger långt innan du kan se/lukta/smaka dig till det. Dessutom brukar resultatet bli värre än t ex en vanlig maträtt som stått framme lite länge (vet det brukar hävdas att överbliven mat som varit framme längre än 2 timmar under värsta perioden av rötmånad bör betraktas som skämd, men är det inte sk "känsliga varor" blir det knappast inga våldsamma reaktioner även om det hunnit blivit något hög bakteritillväxt). Matförgiftning från skaldur brukar hänga ihop med ganska våldsamma kräkningar.