• Schavonska

    Baka som Jänkarna - mått man inte är van vid?



    Hej!


    Har köpt en av Betty Crockers bakmixer här om dagen.


    Denna skall bli födelsedagstårta för sambon på lördag,


    men verkar inte bli så enkelt som ja trodde...


    Jag vet att det finns tabeller m.m för att förstå vad olika


    mått innebär, MEN efter att ha besökt 4 olika såna sidor


    så visade de sig att 3 av 4 omvandlade samma mått


    till olika mått som man är van vid som Svensk.


    Kändes gaaanska osäkert, så tänkte om någon erfaren


    här kunde hjälpa mig? någon med erfarenhet av bakning


    där det ingår att "konvertera" måten?


    Jag har bara 1 mix och denna hittade jag 9 mil hemifrån,


    så får gärna bli rätt på första försöket ;)


     


    Rätta mig om jag har fel (har försökt räkna på det) MEN..;


    - 90 ml vegetable oil = bör väl vara drygt 6 matskedar matolja?


    (utgår ju från att olivolja nog inte är att föredra?)


    - 250 ml vatten = det kan väl inte vara något annat är 2,5 dl?


    - 3 medium eggs = Medium stora ägg måste väl vara typ samma


    storlek vart i världen man än befinner sig?


    - 2 x 8" cake tin = aaaa... här har jag kört fast... fattar inte ett


    dugg av tum och blir bara förvirrad :/


     


    Sorry om detta inlägget verkar som dumma frågor, men är van


    vid att baka med ögonmått, ingen som helst erfarenhet av


    jänkarnas mått :/


     


    Tack på förhand!


    Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
  • Svar på tråden Baka som Jänkarna - mått man inte är van vid?
  • Namnlös

    Det är svenska mått...

    1 msk = 15 ml

    1 dl = 100 ml

    Medelstora ägg väger cirka 50 gram

    2x8 tum är ungefär 5 x 20 cm (mer exakt 5,08 x 20,32 cm, men så exakt behöver det inte vara)

  • Schavonska
    Namnlös skrev 2014-08-13 10:59:40 följande:

    Det är svenska mått...

    1 msk = 15 ml

    1 dl = 100 ml

    Medelstora ägg väger cirka 50 gram

    2x8 tum är ungefär 5 x 20 cm (mer exakt 5,08 x 20,32 cm, men så exakt behöver det inte vara)


    I och med att jag aldrig stött på ml måttning bland sv recept (är ju 99% enbart tsk, msk, dl, l, som används) så blev ja aningen osäker på om de verkligen va vanliga sv mått :/
    Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
  • Namnlös

    De vanligaste volymmåtten för hemmabruk:

    1 ml  = 1 krm
    5 ml = 1 tsk
    10 ml = 1 cl = 1 dsk (dessertsked)
    15 ml = 1 msk
    100 ml = 10 cl = 1 dl
    1000 ml = 10 cl = 1 dl = 1 liter

    Hoppas den listan kan hjälpa dig lite.

    Det är egentligen mycket bättre att ange hur mycket det ska vara genom att ange vikten eftersom det är lätt hänt att man inte får exakt rätt mängd när man försöker måtta upp volymer. Det blir helt klar mer exakt när man mäter vikt med hjälp av en bra köksvåg. Tyvärr är inte kokböcker uppbyggda så. Nu är i och för sig nästan alla recept inte så känsliga med exakt rätt mängd, men vissa saker kan vara det.

    Till exempel förutsätts ett ägg i svenska recept väga 50 gram (utan skal), men det kan variera kraftigt. På medelstora ägg (märkning M) så väger äggvitan cirka  37 gram och äggulan cirka 14 gram, så det är sådana ägg som avses. Tar du XL-ägg istället så väger de cirka 1/3 mer, det vill säga 3 XL ägg motsvarar 4 "vanliga" ägg. Varför inte skriva "50 gram ägg (gula och vita)" i ett recept så det blir rätt mängd ägg? Ska man baka med många ägg är det stor skillnad om man tar S, M eller XL ägg.

  • Schavonska
    Namnlös skrev 2014-08-13 12:18:08 följande:

    De vanligaste volymmåtten för hemmabruk:

    1 ml  = 1 krm
    5 ml = 1 tsk
    10 ml = 1 cl = 1 dsk (dessertsked)
    15 ml = 1 msk
    100 ml = 10 cl = 1 dl
    1000 ml = 10 cl = 1 dl = 1 liter

    Hoppas den listan kan hjälpa dig lite.

    Det är egentligen mycket bättre att ange hur mycket det ska vara genom att ange vikten eftersom det är lätt hänt att man inte får exakt rätt mängd när man försöker måtta upp volymer. Det blir helt klar mer exakt när man mäter vikt med hjälp av en bra köksvåg. Tyvärr är inte kokböcker uppbyggda så. Nu är i och för sig nästan alla recept inte så känsliga med exakt rätt mängd, men vissa saker kan vara det.

    Till exempel förutsätts ett ägg i svenska recept väga 50 gram (utan skal), men det kan variera kraftigt. På medelstora ägg (märkning M) så väger äggvitan cirka  37 gram och äggulan cirka 14 gram, så det är sådana ägg som avses. Tar du XL-ägg istället så väger de cirka 1/3 mer, det vill säga 3 XL ägg motsvarar 4 "vanliga" ägg. Varför inte skriva "50 gram ägg (gula och vita)" i ett recept så det blir rätt mängd ägg? Ska man baka med många ägg är det stor skillnad om man tar S, M eller XL ägg.


    Jag har mycket att lära mig märker jag :P tusen tack för infon!
    Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
Svar på tråden Baka som Jänkarna - mått man inte är van vid?