• Majagräddnos78

    HJÄLP!!! 3,5 år i förskolekö, nu vill även dottern vara med och påverka politikerna


    ">

    Det här är vår historia om hur vår dotter efter 3,5 år i förskolekö, fortfarande saknar allergianpassad förskoleplats:


    Vår dotter Linnéa är mycket allergisk mot bla pälsdjur, så allergisk att hon får svårt att andas när hon vistas inomhus tillsammans med andra som har djurhår i kläder eller håret. Svår allergi klassas som ett funktionshinder. Astma- och allergimediciner kan underlätta besvären för stunden, men efter kontakt med pälsdjursallergen kan hon ha astmabesvär i flera dagar och/eller få luftrörskatarr oavsett medicinering. Tyvärr får hon även svåra biverkningar av sina mediciner, bla hyperaktivitet, trötthet, självdestruktivt beteende, sömnsvårigheter samt magproblem. Linnéa behöver därför gå på en pälsdjursfri förskoleavdelning.


     


    I nuläget erbjuds hon en avdelning på Skutehagsvägens förskola som inte är fri från pälsdjursallergen, trots att vi blivit lovade en allergiplats. För att avdelningen ska vara fri från pälsdjursallergen så att Linnéa kan gå där utan både kort- och långvariga besvär måste man hitta en lösning på detta. Vi har kommit med många förslag till förskolechef Peter Hägg, men han undviker helt att svara på dessa frågor. Vi har även bett om klara och tydliga regler från Peter och områdeschef Marie Fremle om vad som gäller på avdelningen angående pälsdjur, och att alla föräldrar ska få samma information. Trots att vi efterfrågat dessa regler sedan i våras, får vi bara svar om att föräldrarna ska informeras, men utan att Peter och Marie preciserar vad de ska informera om eller när.


    2011-03-04 ansökte vi om plats på Skutehagsvägens förskola i Torslanda, Göteborg. Linnéa erbjuds plats på Kålhagsvägens förskola med inskolningsstart ht 2012. Efter sex veckor avbryts inskolningsförsöken då förskolechef Peter Hägg medger att han inte kan anpassa miljön efter Linnéas särskilda behov och göra lokalen pälsdjursfri. Linnéa är då mycket ledsen och vi märker att hon mår dåligt av exkluderingen i att bara fått leka ute på gården medan de andra barnen får gå in, och hon har till slut börjat vägra följa med till förskolan.


     


    2012-10-01 anställs mamma Maja som dagbarnvårdare för Linnéa, något som var tänkt som en tillfällig lösning. Maja skulle ha skrivit klart sitt examensarbete och tagit gymnasielärarexamen.


     


    Hösten och vintern 2012 försöker Maja och Linnéa vara med i den pedagogiska verksamheten i dagmammornas grupplokal. Man vädjar till föräldrarna att komma i nytvättade kläder, men alla har inte den möjligheten. Linnéa får astma av djurhåren och tvingas avbryta vistelsen även i denna lokal.


     


    Våren 2013 har Linnéa kommit fram i förskolekön och erbjuds plats på Skutehagen. Vi har ett möte med Susanne Allered, dåvarande förskolechef för Skutehagen och dagbarnvårdarna, samt tf chef för Västra Hisingen Jonas Askne, för att diskutera hur platsen kan allergianpassas framför allt vad det gäller pälsdjursallergen i barnens kläder. Vi vill ha en pälsdjurfri avdelning, och tycker att detta borde kunna ordnas då det finns hela 7 avdelningar att pussla med. De svarar dock att det inte går att sätta samman en sådan grupp inför hösten. Maja fortsätter därför att vara dagbarnvårdare för Linnéa.


     


    Hösten 2013 får dagbarnvårdarna en ny grupplokal. Trots större och luftigare lokaler får Linnéa allergiproblem pga pälsdjursallergen i barnens kläder, och hon tvingas för tredje gången avbryta sin vistelse i en lokal med pedagogisk verksamhet. I samband med detta skrivs flera tillbudsrapporter.


     


    Våren 2014 får vi åter besked om förskoleplats på Skutehagen. Maja meddelar att hon är gravid och därför inte kan jobba som dagbarnvårdare ht 2014. Förskoleplatsen accepteras under förutsättning att den allergianpassas, framför allt när det gäller pälsdjursallergen i kläder och hår. Vid samma tidpunkt blir Maja sjukskriven för graviditetskomplikationer och helt sängliggande. Majas dagbarn får vikarie men det finns ingen dagbarnvårdare som kan ta emot Linnéa pga pälsdjur och ägg i deras hem, samt att ingen vill ta ansvar för hennes mediciner. Med undantag för några tillfällen då Linnéa träffat de andra dagbarnen utomhus, har hon varit utan lekkamrater och pedagogisk gruppverksamhet sedan slutet av mars 2014.


     


    Vi har på alla sätt försökt samarbeta med förskolan och tipsa om vad som behövs för att Linnéa ska kunna gå där. Vi har mailat samma frågor om och om igen, utan att få svar. Vi har haft mailkontaktat med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, kommunalråd Anna Johansson och kommunalnämndens ordförande i Västra Hisingen Jahja Zeqiraj. Det svar vi har fått från Jahja är att kommunen inte kan göra något åt pälsdjursallergen i barnens kläder. Vi anser att han har fel och att kommunen tex kan öppna en allergiavdelning precis så som erbjuds i andra kommuner i Västra Götaland och som tidigare funnits i Göteborg.


     


    Vi har nu efter 3,5 år i förskolekö helt tappat förtroendet för att Stadsdelsnämnden i Västra Hisingen kan eller vill ordna en förskoleplats åt Linnéa. Frågan om pälsdjursfri grupp har skjutits upp i två år, med löften om att det pågår planering. Vi har blivit lovade en allergianpassad förskoleplats med start 2014-08-04 men trots detta görs inget åt pälsdjursallergen. Vi anser att risken är överhängande att frågan inte hittar någon lösning förrän Linnéa ska börja förskoleklass och att kanske inte detta heller är möjligt om inte beslut fattas i tid. Vi undrar även vad som kommer att hända när hon börjar första klass och har skolplikt.


     


    De som är ansvariga för att ordna förskoleplats åt Linnéa, Stadsdelsnämnden i Västra Hisingen och Kommunstyrelsen i Göteborg, leds av socialdemokrater som nu går till val där det första löftet lyder:


     


    1. Högst fem barn per personal i förskolan i alla tio nya stadsdelar. Ingen ska behöva vänta på erbjudande om plats längre än fyra månader.


     


    www.socialdemokraterna.se skriver kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén:


     


    ?Förskolan är det första steget i det livslånga lärandet och ger kvinnor och män möjlighet att delta i arbetslivet på lika villkor. Förskolan är också ett verktyg för att nå en mer rättvis och jämlik skolstart för alla barn oavsett bakgrund. Därför har vi socialdemokrater i Göteborg under många år arbetat målmedvetet och systematiskt för att ge alla barn möjlighet att få plats i förskolan.?


     


    Vi har inte upplevt något ?målmedvetet och systematiskt? arbete för att Linnéa ska få plats i förskolan sedan vårt ansökningsdatum våren 2011. Vi ser heller inget rättvist eller jämlikt i att vårt barn inte får samma möjligheter till pedagogisk gruppverksamhet och skolförberedelse som andra barn. Vi vill därför väcka politisk debatt i media kring socialdemokraternas första vallöfte inför kommunvalet 2014. Vi kommer även göra en anmälan till Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen eftersom Göteborgs Stad brutit och bryter mot Skollagen och Diskrimineringslagen när Linnéa inte får en förskoleplats anpassad efter sitt funktionshinder.


     


    Linnéa är mycket väl medveten om sin situation. Hon blir ledsen när man pratar om förskola/dagis/dagmammornas lokaler och vill också kunna gå in och leka med de andra barnen. Hon har tre gånger sedan hösten 2012 utsatts för exkluderingen i att pga sitt funktionshinder, inte klara av att vara inne i någon av de tre förskole- och dagbarnvårdarlokaler som hon erbjudits. Under tre försöksperioder har hon fått gå in i de olika lokalerna och se alla leksaker och pyssel som de andra barnen haft roligt med, bara för att tvingas ge upp pga andningssvårigheter. Istället har hon fått vara ensam hemma med sin mamma. När man ska fylla 5 år vill man leka med kompisar också, och vara där de är.


     


    Både vi föräldrar och Linnéa får ofta frågan från vänner, grannar, kompisar mfl om hon fått plats på förskolan än. Hon vet att mamma och pappa gör vad de kan för att ?prata med de som bestämmer så att hund- och katthåren försvinner från dagis?. Förra veckan sa hon själv att hon också ville prata med ?de som bestämmer? för hon vill kunna bjuda kompisar på sitt 5-årskalas i september. Vi frågade om hon ville ringa dem, men hon sa nej. Vi föreslog att hon kunde berätta på en film istället, och att vi skulle skicka den till ?de som bestämmer om förskolan?. Hon tyckte att det var en bra idé, ?för de lyssnar nog mer på mig? sa hon.


     


    Vi är glada och stolta över Linnéas självförtroende och tilltro till sin egen förmåga att påverka sin livssituation. Vi har därför tagit det svåra beslutet att dela hennes film i sociala medier i hopp om att kunna ge henne det hon så högt önskar sig - en förskoleplats innan 5-årsdagen i september.


     


    Vi ber er att gilla och dela inlägget och Linnéas film.


     


    Tack,


     


    Maja och Christopher

  • Svar på tråden HJÄLP!!! 3,5 år i förskolekö, nu vill även dottern vara med och påverka politikerna
  • Majagräddnos78

    Jag hade nästan samma inlägg igår, men har tagit bort och redigerat vissa känsliga uppgifter efter påtryckningar från förskolechefen.

    Inlägget finns även på Facebook, och många frågar mig hur de kan hjälpa till.

    Att titta på filmen och dela den vidare i sociala medier, är ett sätt.
    Ett annat är att maila/ringa Stadsdelsnämnden i Västra Hisingens ordförande Jahja Zeqiraj:

    [email protected]

    Hittills har två riksdagsledamöter och ett flertal journalister hört av sig, och vi hoppas att ytterligare påtryckningar kan leda till att vi äntligen får en plats.

    Tack på förhand,

    Maja

  • SatanLendMeADollar

    Hon vill inte påverka politikerna, hon vill få en dagisplats.

  • Chrysabelle

    Fast det kan nog bli svårt. Hur gör ni med henne i vanliga fall? Affärer och liknande?

  • Majagräddnos78
    SatanLendMeADollar skrev 2014-08-30 12:15:23 följande:

    Hon vill inte påverka politikerna, hon vill få en dagisplats.


    Det är demokratiskt valda politiker som styr stadsdelsnämnden i Västra Hisingen, Göteborg. De, samt kommunstyrelsen i Göteborg, är huvudmän för förskolan. De är direkt ansvariga för att ordna förskoleplats till Linnéa.

    Det hon vill påverka politikerna (hon säger dom som bestämmer/jobbar med förskolan) till att göra, är naturligtvis att ordna en förskoleplats, det trodde jag framgick.
  • SatanLendMeADollar
    Majagräddnos78 skrev 2014-08-30 13:03:19 följande:
    Det är demokratiskt valda politiker som styr stadsdelsnämnden i Västra Hisingen, Göteborg. De, samt kommunstyrelsen i Göteborg, är huvudmän för förskolan. De är direkt ansvariga för att ordna förskoleplats till Linnéa.

    Det hon vill påverka politikerna (hon säger dom som bestämmer/jobbar med förskolan) till att göra, är naturligtvis att ordna en förskoleplats, det trodde jag framgick.
    Nej, hon vill ha en förskoleplats. Hon skiter fullständigt ifall andra 3 åringar för förskoleplats. Hon vill inte påverka politiken, hon vill bara gå på dagis.
  • Majagräddnos78
    SatanLendMeADollar skrev 2014-08-30 13:07:58 följande:
    Nej, hon vill ha en förskoleplats. Hon skiter fullständigt ifall andra 3 åringar för förskoleplats. Hon vill inte påverka politiken, hon vill bara gå på dagis.
    Linnéa är snart 5 år, hon vet hur demokrati går till för det ingår i förskolans läroplan som vi jobbat med de senaste två åren då jag varit hennes dagmamma. Mycket får dagbarnen inte bestämma, som exempelvis huruvida det ska bli efterrätt, men när det gäller vilken lekplats vi ska gå till, eller andra aktiviteter där jag ger barnen två alternativ, är det majoritetsbeslut som gäller. Allt enligt läroplanens mål om demokrati och barns medbestämmande.

    Många barn tror att det är kungen som bestämmer, för så är det i Disneyfilmer och sagor. Linnéa vet att vi har demokratiska val. Hon har varit i valtält och besökt olika politiska partier, även om hon naturligtvis inte kan skilja på en socialdemokrat och en moderat. Det handlar om att ge barnen en förförståelse om att man kan tycka olika, men att det är det som flest vill, som kommer att bestämmas.

    Viktigast av allt är att Linnéa tycker att ALLA barn ska få gå på dagis. Hon säger själv att hon tycker att de med husdjur också ska få gå på dagis, och att det inte är deras fel. Hon vill bara inte gå i samma grupp som dem. Hon vet att "dom som bestämmer" i Göteborg kan öppna en allergiavdelning, för vi har berättat att sådana finns i nästan alla andra svenska städer/kommuner.

    Linnéa säger själv att "dom som bestämmer" nu bestämmer dåligt, och att någon annan borde jobba med att bestämma om förskolan.

    Nog nu om denna diskussionen, för det känns som att du Satan eller vad du nu hette bara är ute efter bråk. Jag kommer inte att kommentera dina inlägg ytterligare. Jag föreslår att du lägger din diskussionsenergi på den politiska debatten istället.

    Jag har skrivit det här inlägget som ett rop på hjälp, både för min dotter och för andra allergiska barn i Göteborg. Snälla hjälp dem!!!
Svar på tråden HJÄLP!!! 3,5 år i förskolekö, nu vill även dottern vara med och påverka politikerna