• Äldre 6 Sep 15:43
  828 visningar
  1 svar
  1
  828

  ägg och nöt

  Dottern som blir 3 år i januari har varit mjölkproteinallergiker med detta verkar ha växt bort. Hon reagerade med röd hud vid direktkontakt både kring mun men även om det kom droppar på tex armen. Hon har också reagerat med röda utslag runt mun när hon ätit kiwi och avokado.

  Pappan var äggallergiker som liten och har astma och pollen och viss djurallergi idag (katt och häst värst men även hund). Han är som vuxen inte allergisk mot någon mat. 


   Nu har vi fått olika direktiv kring hur vi ska hantera ägg och nötter/mandel. Vi blev först rekommenderade att undvika "rena ägg" (kokt och stekt) tills dottern var två år men sedan har det varit lite luddigt hur vi ska göra. Hon äter ägg i mat och kakor och har inte reagerat på detta. Ska vi fortsätta undvika "rena" ägg eller kan vi försöka börja introducera detta?


  Vi har också blivit rekommenderade att undvika nötter och mandlar men däremot inte fått besked om för hur länge. Nu har vi flyttat och är mitt i ett läkarbyte osv. 

  Hur bör vi hantera ägg och nötter/mandlar?


  Med vänliga hälsningar

 • Svar på tråden ägg och nöt
 • Äldre 7 Sep 19:19
  #1

  Hej! Det är alltid barnets symtom man tar hänsyn till när man bedömer barnet. Det betyder att om ditt barn har haft en mjölkproteinallergi som nu har växt bort så borde hon nu kunna äta normalkost.
  Vad det gäller ägg så är det ett starkt protein som små barn kan reagera på med både hud och magsymtom. Ert barn äter redan ägg i maten och har inte reagerat på detta så hon borde kunna äta ägg även i ren form. Prova med en liten bit kokt ägg till att börja med. 
  Nötter behöver inte små barn äta för att må bra. Nötallergi kan ge kraftiga symtom och nötter samt jordnötter brukar man avråda till små barn såvida det inte ingår i den normala kosten för barnet.
  Men har ert barn ätit nötter och mandlar i kakor och inte fått några symtom så kan hon fortsätta äta detta.
  vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden ägg och nöt